Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa ESR+ -hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat etniset vähemmistöt. Yksi hankkeen tavoitteista on etnisten vähemmistöjen osallisuuden edistäminen ja huomioiminen hyvinvointialueen kehittämistoimissa.
8.4. vietettiin romanien kansallispäivää ja Oulun yliopistolla järjestettiin Kansainvälisen romanipäivän tapahtuma. KotoPohde-hanke oli tilaisuuden tapahtumatorilla esittäytymässä ja verkostoitumassa. Saimme kuulla useita kiinnostavia puheenvuoroja sekä seurata paneelikeskustelua. Puheenvuoroissa toistui ajatus romanityön merkittävyydestä, jo aikaan saaduista tuloksista, mutta myös siitä, että työtä yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi on edelleen tehtävänä.
Tapahtuman vierailevana luennoitsijana oli opetusneuvos Henry Hedman, joka esitteli tuoretta väitöstutkimustaan Minäkö mustalainen? Romaniuden jatkuvuus eksogaamisissa perheissä. Tutkimus tarjoaa laajasti tietoa romanikulttuurin erityispiirteistä ja on hyvä lukuvinkki kaikille.
Kolmas romanipoliittinen ohjelma tukee yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen Suomen kolmannesta romanipoliittisesta ohjelmasta. Vuosille 2023–2030 ajoittuvan ohjelman päätavoitteena on tukea romanien osallisuutta, osallistumista ja yhdenvertaisuutta sekä poistaa syrjintää romanivastaisuuteen puuttumalla. Ohjelmassa on neljä tavoitekokonaisuutta, jotka liittyvät koulutukseen, työllisyyteen, asumiseen sekä terveyteen. Erityisiä painopisteitä ovat lasten ja nuorten oikeudet, iäkkäiden ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevien yhdenvertaiset toimintaedellytykset, työllistymisen monimuotoisuus ja syrjimättömyys sekä romanien kielen ja kulttuurin ylläpitäminen.
Hyvinvointialueilla ja kunnilla on keskeinen merkitys romanien hyvinvoinnin edistämiselle yhdenvertaisten ja saavutettavien palvelujen kautta. KotoPohde-hankkeen yhtenä tavoitteena on järjestää henkilöstölle koulutusta romaniasiakkaiden huomioimisesta sote-palveluissa. Tiedotamme myöhemmin lisää tästä tärkeästä mahdollisuudesta päästä oppimaan uutta.
Oulun tapahtumapäivän keskusteluissa saimme jälleen kerran muistutuksen siitä, että kukaan meistä ei voi tuntea kaikkia maailman kulttuureita. Tietotaidon sijaan tarvitaan rohkeutta kohtaamiseen, kysymysten esittämiseen ja keskusteluun eri kulttuuritaustoista tulevien ihmisten kanssa. Vastavuoroinen ja avoin kiinnostus sekä tahto ymmärtää ja rakentaa siltoja on paras lähtökohta yhdenvertaiselle kohtaamiselle.
Tiesitkö tätä?
Kansainvälinen romanipäivä on saanut alkunsa vuonna 1971 Lontoossa pidetystä romanien ensimmäisestä kansainvälisestä kongressista. Vuodesta 1990 lähtien kongressin avajaispäivää 8.4. on vietetty Kansainvälisenä romanipäivänä (International Roma day). Päivän tarkoituksena on romanien kulttuurin ja kielen kunnioittaminen osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Lisäksi päivä symboloi romanien kansalaisoikeuksien alkua ja se lisää romanien näkyvyyttä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomessa romaneja on asunut jo noin viidensadan vuoden ajan. Suomen romanit ovat etninen, kielellinen ja kulttuurinen vähemmistö. Nykyisin Suomessa asuu arviolta noin 13 000–14 000 romania.
Lisätietoa
Valtakunnallinen Romaniasiain neuvottelukunta (RONK)