Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä

Julkaistu

Yhteistyöhaastattelussa Pohteen lastensuojelun sosiaalityöntekijä

Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hanke tukee lastensuojelun toimintakulttuurin uudistamista mallintamalla ja juurruttamalla systeemistä ajattelua ja työotetta sekä monialaisen asiantuntijuuden hyödyntämistä osana Pohteen lastensuojelun sosiaalityön arkea. Hanke on Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman mukainen, toteuttaen erityistavoitetta 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen.

Aina on toivoa

Tämä haastattelu on osa Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hanketiedotuskokonaisuutta, jossa hankkeen kohde- ja sidosryhmien ääni tuodaan esille. Tässä haastattelussa annamme tilan Pohteen lastensuojelun sosiaalityöntekijä Jonna Puhakalle.

Jonna Puhakka.
Jonna Puhakka

Tapaan sosiaalityöntekijä Jonna Puhakan Pohteen Koillismaan lastensuojelun sosiaalityön vastuuyksiköstä. Jonna irtautuu etätapaamiseen työarjestaan, mutta tuo tilaan, ruutujenkin kautta, reippaan ja iloisen tuulahduksen. Olemme tavanneet Jonnan kanssa Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hankeyhteistyössä ja asetumme nyt yhdessä keskustelemaan sosiaalityöstä ja hankeyhteistyön merkityksestä.

Siirrymme ajassa hieman taaksepäin Jonnan työhistoriaan. Hän kertoo työskennelleensä sosionomiopintojensa jälkeen muun muassa perhekodissa, päiväkodissa sekä koulukuraattorina. Kymmenen koulukuraattorivuoden aikana hänen mielessään kasvoi tahtotila vaikuttaa ja saada enemmän työvälineitä auttaa ihmisiä. Kypsyi ajatus opinnoista sosiaalityöntekijäksi. Sosiaalityöntekijänä Jonna on toiminut vuodesta 2021 Pudasjärvellä.

Oleellista on, että huolen ilmoituskanavat tehdään mahdollisimman vaivattomiksi

Jonna ottaa kuulijansa luontevasti mukaan sosiaalityön maailmaan. Hänen sanansa kertovat ihmistyön kokemuksesta ja syvistä kohtaamisista. Hän sanoittaa niin omaa kuin toisen mielen sisäistä maailmaa. Mitä minussa ja mitä sinussa tapahtuu työtä tehdessämme. Hän ei kuvittele tietävänsä, mitä toinen tarkoittaa, vaan pyrkii eläytymään toisen ihmisen kokemukseen. Hän vie minut muun muassa koulumaailmaan ja tilanteeseen, jossa opettaja on tekemässä lastensuojeluilmoitusta. Hän kuvaa kuinka sosiaalityöntekijälle se on arkea, mutta opettajalle tai toiselle ammattilaiselle se voi olla ensimmäinen kerta lastensuojeluilmoituksen äärellä. Erityisesti silloin on tärkeää paneutua huoleen. Usein ilmoitus tehdään vahvoin perustein, vaikka siihen huoli riittäisikin. Sosiaalityöntekijän velvollisuutena on selvittää huolen juurisyyt.

Jonna pitää tärkeänä, että lastensuojeluilmoitusvelvoitteen piirissä olevilla ammattilaisilla on selkeät ohjeet lastensuojeluilmoituksen tekemiseen ja ohjeiden säännölliseen kertaamiseen. Oleellista on, että huolen ilmoituskanavat tehdään mahdollisimman vaivattomiksi, jotta lapsi saa oikea-aikaisesti tukea. Tekniset esteet eivät saa hidastaa lapsen ja perheen tuen saantia.

Jonna nostaa myös esille, että lastensuojeluilmoituksen tehneille ammattihenkilöille on olennaista kertoa, mitä lastensuojeluilmoituksen saapuminen sosiaalipalveluihin tarkoittaa. Hän jatkaa, että aiemmin saattoi olla niin, ettei koulun kanssa käyty lastensuojeluilmoituksen jälkeen dialogia, mutta nykyään sosiaalityöntekijät ovat enemmän esimerkiksi koulupalavereissa mukana. Näin lapsen ympärillä olevat aikuiset voivat parhaiten auttaa lasta.

Sosiaalityön keskiössä on lapsen ja perheen arki

Jonna kertoo, että sosiaalityön keskiössä on lapsen ja perheen arki, mitä ja ketä perheen arkeen kuuluu ja millä tavalla sosiaalityöntekijä voi auttaa heitä muutostyössä, jotta arki olisi riittävän hyvää sekä lapselle että vanhemmille. Lastensuojelun sosiaalityön merkitys on tähdätä myönteiseen muutokseen lapsen ja perheen hyvinvoinnissa. Tämän toteuttamiseksi monialainen yhteistyö ja perheiden arkeen luontaisesti kuuluvien tahojen osallisuus ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Kun jokainen antaa pienen palasen omasta näkökulmasta yhteiseen pottiin, on mahdollisuus saada aikaan jotain vaikuttavaa. Jonna kertoo toivon olevan työssä luontaisesti läsnä. Aina on toivoa, että tilanteet voivat muuttua paremmaksi. Mikä se parempi sitten on, se on jokaiselle yksilöllistä.

Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hanke

Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hankkeen Jonna kertoo nostaneen tärkeitä teemoja esille. Kun tekee päivittäin omaa työtään, se muuttuu arkiseksi ja on hyvä, että joku myös herättelee tarkastelemaan omaa roolia eri näkökulmista. Jonna kokee merkityksellisenä konsultaation hanketiimiltämme, josta sai valtavasti voimaa muun muassa verkostoyhteistyöhön. On tärkeää, että ammattilaisella on matalan kynnyksen paikka ottaa yhteyttä, kun tulee haastava tilanne. Erityisen tärkeänä Jonna näkee hankkeen monialaisuuden, jolloin ei katsota tilannetta kapeasta näkökulmasta. Pudasjärvelle on perustettu Sopu-tiimi, jossa on alettu rakentaa paikallisesti monialaista yhteistyötä lapsiperheiden kanssa toimivien tahojen kesken, ja jonka Jonna on kokenut tärkeänä kehityksenä lastensuojelutyön tueksi. Kun päästään tuntemaan toisen työ, ei tarvitse olettaa. Pudasjärvelle on syntynyt juuri se toimintatapa, jota Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hankkeessakin halutaan vahvistaa.

Yhdessä tekemistä ja vaikuttavaa monialaista asiantuntijuutta, missä lapsen ääni tulee kuulluksi.

Tietoja hankkeesta

Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hankkeen tavoitteena on tukea lastensuojelun toimintakulttuurin uudistamista mallintamalla ja juurruttamalla systeemistä ajattelua ja työotetta sekä monialaisen asiantuntijuuden hyödyntämistä osana Pohteen lastensuojelun sosiaalityön arkea.

  • Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoittama hanke
  • Hankkeen päätoteuttajana on Pohde.
  • Hanke on Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman mukainen ja toteuttaa sen toimintalinjan 5 erityistavoitetta 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen.
    • Strateginen painopiste 12–17-vuotiaiden lasten sijaishuollon ehkäisy ja vähentäminen, oikea-aikaisuus
  • Hankeaika 1.5.2024-28.2.2026.
  • Varsinainen kohderyhmä: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijät ja lastensuojelun avohuollon tiimit. Hanke keskittyy erityisesti näiden ammattilaisten osaamisen ja työskentelyn tukemiseen.
  • Välillinen kohderyhmä: Lastensuojelun avohuollon asiakkaana olevat 12–17-vuotiaat lapset ja nuoret, joiden tilanteessa pohditaan sijoituksen mahdollisuutta tai jotka ovat sijoitettuna avohuollon tukitoimena tai kiireellisesti. Lisäksi välillisenä kohderyhmänä ovat näiden lasten ja nuorten läheisverkostot sekä muut ammattilaisverkostot.

 

Hankkeen projektipäällikkönä on Anu Niemi-Weckström, anu.niemi-weckstrom@pohde.fi, puhelin 050 413 2931

EU-lippu ja Euroopan unionin osarahoittama -teksti.      Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hankkeen logo, jossa kolme eriväristä palapelin palasta ja hankkeen nimi.

Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hankkeen tiimi.