Ruoka-aputoiminta pyörii vapaaehtoisvoimin

Julkaistu

Kuka tahansa voi elämänsä aikana tarvita ruoka-apua. Elämän kriisit, köyhyys, työttömyys, mielenterveyden ongelmat, riippuvuudet, itsenäisen elämän haasteet ja yksinäisyys ovat usein ruoka-avun tarpeen taustalla. Ruoka-aputoimintaa pyörittävät vapaaehtoiset voivat olla myös itse ruoka-avun tarpeessa.

Eväitä Elämään ry toteuttaa ruoka-aputoimintaa Ylivieskassa. Yhdistys on mukana Pohteen ruoka-apuhankkeessa, jossa yhdistykset järjestävät ruoka-aputoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän valtionavustuksen avulla.

Yhdistyksen ruoka-aputoiminnasta vastaavat Tuula Nevanperä ja Pekka Hintsala kertovat yhdistyksen jakavan kauppojen lahjoitus- ja hävikkiruokaa kaksi kertaa viikossa. Lahjoittajiksi on saatu kaikki Ylivieskan ruokakaupat, yksi tavaratalo ja yksi leipomo. Vapaaehtoiset pitävät yhteyttä kauppoihin, käyvät hakemassa lahjoitus- ja hävikkiruoat, huolehtivat niiden terveysturvallisesta säilytyksestä ja organisoivat ruokajaon sovittuina aikoina. Ylivieskan lisäksi ruokajaossa käy ihmisiä Alavieskasta, Merijärveltä, Nivalasta, Oulaisista ja Sievistä.

Yhdistyksessä ei voida koskaan etukäteen tietää, mitä ruokaa missäkin jaossa on tarjolla. Jokaiseen talouteen luovutetaan yksi pussi ruokaa. Pussi voi sisältää esimerkiksi maitotuotteita, lihavalmisteita ja hedelmiä – riippuen siitä, mitä tuotteita kaupoista on saatu. Ruoka-avun hakija voi täydentää pussia esille asetetuilla leivillä ja muilla kuivaelintarvikkeilla. Tammi-toukokuussa 2024 ruokakasseja on yhdistyksessä jaettu jo 3250.

Yhdistyksen ruoka-aputoiminta toteutuu vapaaehtoisten ja yhden osa-aikaisen työntekijän voimin. Tuula ja Pekka kertovat, että toiminnassa on mukana kaikkiaan 17 vapaaehtoista. Vapaaehtoiset ovat hyvin sitoutuneita toimintaan. Yhden ruoanjaon järjestämiseen tarvitaan useita vapaaehtoisia. Osa vapaaehtoisista tarvitsee myös itse ruoka-apua.

Neljä ihmistä.

Kuvassa vasemmalta Eväitä Elämään ry:n Tuula Nevanperä ja Pekka Hintsala sekä ruoka-aputoiminnan vapaaehtoisia

Ruokajaon jälkeen yksi vapaaehtoinen käy viemässä ruokaa ihmisille, jotka eivät pysty tulemaan paikan päälle. Loput leivät ja muut säilytystä kestävät ruoat pakastetaan, jolloin niiden avulla voidaan tasata sellaisten päivien ruokajakoa, kun lahjoitus- ja hävikkiruokaa ei ole saatu kaupoista tarpeeksi. Vapaaehtoisen työvuoro päättyy tilojen siivoukseen ja kiitoskahveihin. Palkaksi vapaaehtoinen saa kiitoksen ja hyvän mielen muiden auttamisesta.

Lisätietoa

Ruokajakotilaisuuksien ja yhteisöllisten ruokailujen aikataulut ja tarkemmat tapahtumapaikat löytyvät Ruoka-apu.fi-palvelusta ja Lähellä.fi-palvelusta.

Lisätietoja Pohteen ruoka-apuhankkeesta saat Pohde.fi-sivustolta.

Helena Liimatainen ja Lea Mäkelä

Kirjoittajat toimivat Pohteen ruoka-apuhankkeessa yhteistyössä ruoka-aputoimintaa toteuttavien yhdistysten kanssa.