Yhteistyöllä kohti parempaa mielenterveyttä

Julkaistu

Tuore Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden kokemus hyvinvoinnista -raportti kertoo huolestuttavaa viestiä: yli joka kymmenes aikuinen kokee mielenterveytensä huonoksi tai erittäin huonoksi. Mielen hyvinvointi nousi myös keskeiseksi asiaksi, johon asukkaat toivoivat muutosta.

Mielenterveyden haasteet koskettavat yhä useampia. Haasteiden ratkaiseminen vaatii laajaa yhteistyötä. Yhteistyön vahvistamiseksi Pohde myöntää kumppanuusavustuksia, joiden avulla yhdistykset ja säätiöt voivat järjestää hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta tukevaa toimintaa.

Järjestötoiminta kohtaa ihmisen

Kuusamon Mielenterveyden Tuki ry, Mielenvireys ry, Nuorten Ystävät ry, Raahen Psyyke ry ja Kalajokilaakson mielenterveysyhdistys Mielikit ry ovat esimerkkejä yhdistyksistä, jotka tekevät Pohteen tuella tärkeää työtä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hyväksi.

Järjestöjen toiminta lähtee osallistujien tarpeista. Vuonna 2024 Kuusamossa, Oulussa, Raahessa ja Ylivieskassa järjestettiin esimerkiksi vertaistukiryhmiä, keskustelutukea, lounastoimintaa, retkiä, koulutuksia, tapahtumia, kohtaamispaikkatoimintaa sekä työhönvalmennusta.

”Klubitalo Pönkkä tarjoaa monipuolista, tavoitteellista toimintaa ja tukea niin lähitoiminnassa kuin verkon välityksellä eKlubitalossa.” – Lahja Leiviskä, klubitalopäällikkö, Nuorten Ystävät ry

Toiminta tuo osallistujille iloa, vahvistaa mielen hyvinvointia, tarjoaa vertaistukea, auttaa löytämään uusia ystäviä, vahvistaa tunnetta yhteisöön kuulumisesta, vähentää mielenterveys- ja päihdeongelmia sekä mahdollistaa opintoihin ja työelämään siirtymistä.

”yksinäisyyden kokemus väheni, sai enemmän vertaistukea ja ymmärrystä omalle sairaudelleen, koki yhteisöllisyyttä, sairauden stigma väheni” – Elina Kemppainen, toiminnanjohtajan sijainen, Kuusamon Mielenterveyden Tuki ry

”Elämään tuli rytmi ja oli syy lähteä liikkeelle, pois kotoa neljän seinän sisältä.” – Niina Lukinmaa, toiminnanohjaaja, Raahen Psyyke ry

Kuntoutumalla osallistujasta toimijaksi

Järjestöjen toimintaa ohjaa ajatus siitä, että passiivisesta osallistujasta voi kuntoutua aktiiviseksi toimijaksi. Usein matka alkaa siitä, että henkilö uskaltautuu mukaan toimintaan – mahdollisesti Pohteen ammattilaisen ohjaamana tai paikan päälle saattelemana. Turvallisessa ympäristössä hän voi löytää omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa.

”Positiivisten kokemusten myötä osallistujat kiinnostuvat myös toimimaan kokemusasiantuntijoina ja vapaaehtoisina.” – Terhi Savilahti, kehitysjohtaja, Mielenvireys ry

Vapaaehtoistoiminnan koulutuksen ja räätälöityjen tehtävien avulla osallistuja voi ottaa enemmän vastuuta, kuten suunnitella, toteuttaa tai arvioida toimintaa sekä osallistua yhdistyksen päätöksentekoon.

Yhteistyö tuo vaikuttavuutta

Pohteen ja yhdistysten yhteistyö on keskeisessä roolissa toiminnan onnistumisessa. Yhteistyö on tiedotusta, asiakasohjausta, yhteisiä tapahtumia ja koulutuksia, vierailuja, verkostotyötä ja palvelujen kehittämistä yhdessä.

”Kokemusasiantuntijamme ja aktiivitoimijamme osallistuivat palvelujen kehittämiseen.” – Terhi Savilahti, kehitysjohtaja, Mielenvireys ry

Yhteistyön avulla voidaan muodostaa yhteistä käsitystä asiakkaiden tarpeista, tarjota tukea oikeaan aikaan ja sopivassa määrin ja sekä vahvistaa olemassa olevaa ja luoda uutta toimintaa.

”Kävijöiden asioita saadaan hoidettua näppärästi ja saadaan tarvittavaa apua tai hoitoa tarvittaessa nopeastikin varhaisella puuttumisella.” – Anu Häivälä, toiminnanjohtaja, Kalajokilaakson mielenterveysyhdistys Mielikit ry

Pohteen myöntämän kumppanuusavustuksen ehtona onkin yhteistyö hyvinvointialueen palvelujen kanssa. Ennen avustuksen myöntämistä käydään kumppanuusneuvottelu, jossa sovitaan konkreettisista yhteistyön tavoista. Näin yhteistyö ei jää pelkäksi tavoitteeksi, vaan toteutuu arjessa.

Mielen hyvinvointi kuuluu kaikille – ja sen tukemisessa jokaisella on oma roolinsa: työntekijänä, vapaaehtoisena, kokemustoimijana ja toiminnan osallistujana.

Kirjoittajat edustavat Pohteen kumppanuusavustusta saavia yhdistyksiä.

Toiminnanjohtaja Anu Häivälä, Kalajokilaakson mielenterveysyhdistys Mielikit ry

Toiminnanjohtajan sijainen Elina Kemppainen, Kuusamon Mielenterveyden Tuki ry

Klubitalopäällikkö Lahja Leiviskä, Nuorten Ystävät ry

Toiminnanohjaaja Niina Lukinmaa, Raahen Psyyke ry

Kehitysjohtaja Terhi Savilahti, Mielenvireys ry

Järjestötyön koordinaattori Helena Liimatainen, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue