Yhteistyössä on voimaa

Julkaistu

Kunnilla ja hyvinvointialueella on yhteiset asukkaat. Jotta asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen olisi onnistunutta ja vaikuttavaa, edellyttää se kuntien ja hyvinvointialueen välistä yhteisesti sovittua yhteistyötä, rakenteita ja käytäntöjä.

Tässä blogissa Hailuodon, Iin ja Siikajoen hyvinvointiyhdyshenkilöt jakavat esimerkkejä siitä, missä yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on sujunut hyvin.

Hyvinvointitieto osana yhteistä hyvinvointikertomustyötä

Hyvinvointijohtamisen välineenä toimii hyvinvointikertomus. Osana sen valmistelua Pohde ja kunnat toteuttivat syksyllä 2024 asukkailleen yhteiset hyvinvointikyselyt. Saadun hyvinvointikokemustiedon kautta tunnistettiin hyvinvoinnin edistämisen painopisteitä niin alueellisesti kuin kuntakohtaisesti.

Hyvinvointialueen koordinoimissa yhteisissä asukastilaisuuksissa asukkaat osallistuivat hyvinvointikyselyiden vastausten tulkintaan. Hailuodossa ja Iissä on järjestetty kuntalaisiille myös kunnan omia tulkintatilaisuuksia. Ajantasaista hyvinvointitietoa hyödynnetään kunnissa päätöksenteon tukena.

Rakenteet ja seudullinen yhteistyö

Kunnissa ollaan tyytyväisiä Pohteen osallisuuden, yhteistyön ja hyvinvoinnin koordinointiin. Esimerkiksi Pohteen järjestämät kuukausittaiset hyvinvointijohtamisen katsaukset antavat kuntien hyvinvointiyhdyshenkilöille kokonaiskuvan alueella tehtävästä hyvinvointityöstä.

Yhteistyötä tehdään myös seudullisesti eri teemojen parissa. Rannikon alueella yhteistyötä on tehty ehkäisevän päihdetyön suunnitelman valmistelussa ja Lakeuden alueella on edistetty kuntalaisten ravitsemusterveyttä.

Konkreettinen yhteistyö näkyy arjessa

Konkreettinen asukkaiden hyvinvointia edistävä yhteistyö näyttäytyy kunnissa monilla eri tavoilla:

  • Vuoden 2025 alussa Iissä käynnistettiin IisiApu-kahvilamalli, jossa jaetaan kuntalaisille koulujen ja kauppojen ylijäämäruokaa. Iissä ollaan innoissaan syntyneestä mallista, johon yhteistyökumppaneiden on helppo liittyä.
  • Keväällä 2024 Hailuodossa käynnistyi hienosta kuntalaisaloitteesta asukatupatoiminta. Se toimii kuntalaisten hyvinvointia edistävien tilaisuuksien, yhteisruokailun ja Pohteen vierailujen kohtaamispaikkana.

Kahvila- ja asukastupatoimintojen tavoitteena on ehkäistä yksinäisyyttä, lisätä osallisuutta sekä vastata hyvinvointikyselyistä nousseeseen tarpeeseen taloudellisen pärjäämisen tukemisesta.

  • Siikajoella ollaan iloisia siitä, että Ruukin terveysasemalta jalkautuu jatkossa Pohteen työntekijöitä paikallisille Luomu- ja lähituotemarkkinoille. Markkinoilla halutaan edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä esimerkiksi elintapaneuvonnan ja erilaisten terveysmittausten avulla.

Arjen turvallisuutta yhteistyöllä

Kunnan ja Pohteen välisen yhteistyön avulla voidaan lisätä asukkaiden arjen turvallisuutta ehkäisemällä iäkkäiden kaatumisia:

  • Iissä hyvinvointipalvelut ovat tehneet yhteistyötä Pohteen kuntouttavan työtoiminnan kanssa nastoittamalla yli 64-vuotiaiden kengät.
  • Hailuodossa yli 65-vuotiaille kuntalaisille hankittiin liukuesteet sekä toteutettiin Pohteen ammattilaisten kanssa Kaatumisten ehkäisyn teemapäivä osana Arjen turvallisuuden edistämisen viikkoa.

Yhteistyöllä Pohteen ja kuntien nykyresurssit riittävät paremmin. Yhteistyön avulla meillä on mahdollisuus toteuttaa ja kehittää ihmislähtöistä hyvinvointityötä.

Mervi Pirkola, Riitta Räinä ja Elina Jaakola

Mervi Pirkola, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori, Hailuoto
Riitta Räinä, hyvinvointikoordinaattori, Ii
Elina Jaakola, hyvinvointi- ja hankekoordinaattori, Siikajoki