Korona

Täältä löydät alueemme koronavirusepidemiaa koskevat ohjeet.

Lue lisää alta

Ajankoh­taista koronasta (COVID-19)

Koronavirustartunnan oireet

Koronavirustartunnan oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, epätavallinen väsymys, lihaskipu, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.

THL on päivittänyt koronaan sairastuneen toimintaohjeen. Keskeisin viesti on se, että covid-19 on yksi virus muiden joukossa, joten töihin, kouluun ja varhaiskasvatukseen voit mennä, kun olet työkuntoinen. Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Nyt ei siis ole enää kehotusta olla poissa töistä koronan takia 5 vrk. Jos tunnet itsesi terveeksi, voit palata töihin aiemmin.

Voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivustolta. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa Omaolo.fi.

Koronanäytteenottoon hakeutuminen

Terveydenhuollossa tehtävää koronanäytteenottoa ei suositella, jos oireesi ovat lieviä. Hakeudu koronanäytteenottoon, jos kuulut riskiryhmään tai olet raskaana. Lue koronanäytteenotto-sivulta näytteenottokriteerit.

Rokotusta koskevat suositukset

THL suosittelee neljättä koronarokotusta yli 60-vuotiaille ja 18-59-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Syystalven koronatehosterokotteita THL suosittaa 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sairastetuista taudeista huolimatta. Heillä on suurin vakavan koronataudin riski.

Ajankohtaiset uutiset

Lue hyvinvointialueemme ajankohtaiset uutiset uutiset.pohde.fi-sivustolta.