Apua närästyksen hoitoon

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana. Oire on yleinen ja se liittyy usein ruokailuun. Närästystä voi lievittää kotikonstein.

​Närästys tuntuu usein poltteena rintalastan takana, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulalle. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen, joka saattaa tuntua karvaana makuna suussa. Närästys lisääntyy usein happamien ruokien tai liian raskaiden aterioiden syönnin jälkeen. Tilapäistä närästysoiretta voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeitä. Itsehoitolääkkeitä voi käyttää parin viikon ajan. Oireiden väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Jos närästysoireeseen liittyy yllättävää tai äkillistä vatsa- tai rintakipua, on hoitoon hakeuduttava heti. Oireet voivat olla merkkejä sydänperäisestä kivusta. Samoin tulee toimia, jos närästysoireisiin liittyy verioksentelua tai nielemisvaikeutta. Tutustu sivustolta löytyviin itsehoito-ohjeisiin ja tee tarvittaessa Omaolo-oirearvio. Oirearvio kertoo luotettavasti, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa.

Närästyksen itsehoito-ohje

Terveyskylän Päivystystalosta löydät itsehoidollista apua närästykseen.

Tältä sivulta löydät tietoa ja itsehoito-ohjeita närästykseen ja sen oireisiin.

Siirry Terveyskylän Päivystystaloon
Tietoa raskauden aikaisesta närästyksestä

Terveyskylän Naistalosta löydät tietoa raskausajan tuomiin kehon muutoksiin ja vaivoihin.

Närästys on tavallinen vaiva raskauden aikana. Sen yleisin syy närästykselle raskausaikana on kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu. Tältä sivulta löydät tietoa ja itsehoitoa raskausajan närästykseen sekä milloin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Siirry Terveyskylän Naistaloon