Selkävaivat

Selkäkipu on aikuisilla yleinen oire. Selän kipeytyessä sinun on tärkeää ymmärtää mitä itse voit tehdä helpottaaksesi oireita. Noudata aina ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi yksilöllisiä ohjeita.

Alaselkäkivun Käypä hoito -ohje

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.

Potilasversioissa on esitetty tiiviissä muodossa Käypä hoito -suosituksen keskeinen sisältö yleiskielellä potilaan näkökulmasta. Alaselkäkivusta kertova suositus antaa lukijalle kattavasti tietoa vaivasta ja paranemisennusteista.

Siirry Käypä hoito -suositukseen
Selkäkanava

Selkäliiton Selkäkanavalta saat monipuolista tietoa selkä- ja niskakivusta ja niiden itsehoidosta. Löydät sivustolta tietoa myös Selkäliiton ja selkäyhdistysten toiminnasta.

Siirry Selkäliiton Selkäkanavalle
Alaselkäkuntoutujan opas

Oppaassa annetaan ohjeita selkäkivun itsehoitoon ja sitä voi hyödyntää terveydenhuollon antaman hoidon ja kuntoutuksen rinnalla.

Tässä oppaassa saat tietoa siitä kuinka voit hoitaa kipua liikunnalla, sekä opettelemalla kehonhallintaa ja hyvää ergonomiaa. Oppaasta saat myös tietoa selkäkipua lievittävistä hoidoista.

Jos et ole vielä hoidon piirissä, lue huolella oppaan Milloin hakeudun hoitoon? -osio

Siirry Terveyskylän Alaselkäkuntoutujan oppaaseen
Iskiasoireen kuntoutusopas

Jalkaan ja pakaraan säteilevä iskiaskipu on yleinen selkäoire. Tämä opas tarjoaa tietoa iskiaskivusta ja ohjeita siihen, kuinka kipua voi hoitaa itse.

Yksi yleinen selkäkivun tyyppi on pakaraan ja jalkaan säteilevä selkäperäinen kipu, eli iskiaskipu. Tämä virtuaalinen opas on tarkoitettu iskiaskivusta kärsiville aikuisille. Opas tarjoaa tietoa iskiaskivusta ja ohjeita siihen, miten voit itse vaikuttaa selkäkipusi kuntoutumiseen. Tämä opas on yleisopas iskiaskivun itsehoitoon eikä se korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa. Noudata aina ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi yksilöllisiä ohjeita. Jos et ole vielä hoidon piirissä, lue huolella oppaan Milloin hakeudun hoitoon?-osio

Siirry Terveyskylän Iskiasoireen kuntoutusoppaaseen
Oma selkä -harjoitusohjelma

Liike ja liikkuminen ovat tehokkain keino vähentää selkäkipua, parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua.

Oma selkä -ohjelma tarjoaa harjoitusvideoita selän omatoimiseen lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteluun. Tutustu UKK-instituutin selkätutkijoiden suunnittelemiin ja tutkimusnäyttöön perustuviin lihaskuntoharjoitusohjelmiin.

Tutustu UKK-instituutin harjoitusohjelmiin