Jatko-ohjaus
- Elintavat
Pohteen prosessinomainen elintapaohjaus
Prosessinomainen elintapaneuvonta on yksilöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaiheittain etenevää. Tuki ja seuranta kestävät pidempään ja sisältävät useita tapaamiskertoja. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella prosessinomainen elintapaneuvonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elintapoihin.
Pohjois-Pohjanmaan alueella prosessinomaista elintapaneuvontaa toteu… Näytä lisää
Prosessinomainen elintapaneuvonta on yksilöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaiheittain etenevää. Tuki ja seuranta kestävät pidempään ja sisältävät useita tapaamiskertoja. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella prosessinomainen elintapaneuvonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elintapoihin.
Pohjois-Pohjanmaan alueella prosessinomaista elintapaneuvontaa toteutetaan terveyden ja sairaanhoidon palveluissa sekä kuntien liikuntaneuvonnassa. Asiakkaan hoitoon osallistuvat tarvittaessa lääkärit, ravitsemusterapeutit, fysioterapeutit tai psykiatrinen sairaanhoitaja.
Omaolo Terveystarkastus
Prosessinomaiseen elintapaohjaukseen ohjaudutaan Omaolon terveystarkastuksen täyttämisen ja ammattilaisen lähetteen perusteella.
Asiakassegmentoinnin mukaisesti asiakas ohjautuu joko Pohteen elintapaohjaukseen, kunnan liikuntaneuvonnan elintapaohjaukseen tai omaehtoisiin itsehoito-ohjelmiin.
Pohteen prosessinomaisessa elintapaohjauksessa asiakkaan ohjauksessa on mahdollisuus hyödyntää hyvinvointia elintavoilla -digipolkua, työskentely pohjautuu HOT-lyhytterapeuttiseen menetelmään.
Tietoisku HOT-työotteesta asiakkaalle
- Kuvataan asiakkaalle, millaista työskentelyä hän on aloittamassa ja keskeiset HOT-työskentelyn periaatteet sen jälkeen, kun asiakas on ehtinyt kertoa jotain itsestään ja ongelmistaan.
- Tärkein päämäärä on auttaa sinua elämään elinvoimaista ja merkityksellistä elämää. Tämän tavoitteen tukemiseksi selkeytetään aluksi mitä pohjimmiltaan ja aidosti haluat itse elämästäsi. Mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä ja mistä välität syvällä sisimmässäsi?
- Toinen päämäärä on opettaa taitoja, jotka auttavat kohtaamaan uudella, joustavammalla tavalla epämiellyttäviä tai tuskaisia ajatuksia ja tunteita. Näiden taitojen avulla on helpompi toteuttaa itselle tärkeitä asioita ja tavoitteita ja kokea elämä mielekkääksi.
- Luvassa on myös omatoimista työskentelyä tapaamisten välissä. koska oppiminen ei tapahdu keskustelemalla, vaan pitkälti harjoittelemalla.
- Joka tapaamisen lopussa on tärkeä asettaa pieni käyttäytymistavoite, jonka avulla voi edistää elämää, jollaista haluaisit elää.
- Läsnäoloharjoitukset ovat osa työskentelyä, koska vain niiden avulla voi muuttaa suhdetta vaikeisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Keskustelu ja oivallukset eivät vahvista tätä taitoa.
Jatko-ohjaus
Lääkäri
Osallistuu asiakkaan sairauden hoitoon tai diagnosointiin. Tarkista asiakkaan omalääkäri ja konsultoi häntä. Jos omalääkäriä ei ole merkitty, voit konsultoida tai varata asiakkaalle ajan videovastaanotolle digitaaliseen sotekeskukseen.
Ravitsemusterapeutti
Pohteen ravitsemusterapeutti osallistuu ryhmämuotoiseen prosessinomaiseen elintapaohjaukseen. Lisäksi hän osallistuu elintapaohjausasiakkaan hoitoon Pohteella sovituin kriteerein.
Ohje Pohteen elintapaohjauksen asiantuntijoille
Raveli-ajanvarauskirja toimii ravitsemusterapeutin ryhmän ohjauksessa. Ilmoittakaa LifeCare-viestillä alkavista ryhmistä ja ryhmänohjauspäivämäärästä ravitsemusterapeuteille, jotta nämä osaavat varata ajan ohjaukseen ja sopia kuka ohjaa. Lisää asiakas etarav-ajanvarauskirjalle ryhmänohjauspäivälle.
Katso ravitsemusterapeuttien lähetekriteerit ja ohjaustiedot Ilonasta.
Syömishäiriöyksikkö
Pohteen Syömishäiriöyksikkö tarjoaa ammattilaisille ravitsemusterapeuttien konsultaatiota kerran viikossa syömishäiriöpotilaiden hoitoon ja ravitsemukseen. Konsultaation perusteella voidaan tarvittaessa varata aika ravitsemusterapeutille.
- Alaikäisten konsultaatiot keskiviikkoisin klo 8:30-9:30 Henna Kallio
- Täysi-ikäisten konsultaatiot maanantaisin klo 14-15:30 Terhi Jokelainen
Jos ahmintaoire ei 6 kuukauden ohjatulla hoidolla ole hallinnassa, konsultoi lääkäriä lähetteestä syömishäiriöyksikköön.
Hae puhelinnumero konsultoitavalle ammattilaiselle Pohteen sisäisen puhelinluettelon avulla.
Jos koet, että potilaan psyykkinen tila on merkittävämmin häiriintynyt tai epäilet esimerkiksi selkeää masennusta ja/tai ahdistuneisuutta tai selkeää syömishäiriötä, sinun on perusteltua arvioida kokonaistilannetta ensisijaisesti näiden ongelmien näkökulmasta.
Voit ohjata asiakkaat Miepä-palveluihin OmaPohde-chatin kautta.
Järjestöjen ja kuntien toiminta
Asiakas ei aina tarvitse prosessinomaista elintapaohjauksen palvelua, vaan voi hyötyä erilaisesta matalan kynnyksen toiminnasta, jota järjestöt ja kunnat tarjoavat. Reittiksen verkkosivuilta voit tarkastella asiakkaan tarpeeseen soveltuvaa elintapaohjausta tukevaa palvelua ja toimintaa.
Reittiksen hakutoiminnon avulla voit kartoittaa asiakkaalle soveltuvat järjestöjen, seurakuntien tai kuntien tarjoamat palvelut ja tapahtumat.
Hyvinvointilähetteeseen kerätään yksilölliset tarpeet huomioiden sopivat monialaiset palvelut ja tulostetaan lähete asiakkaalle tai lähetetään se sähköpostiin.
Jatko-ohjauksesta tehdään tarvittava kirjaus potilas-/asiakas-tietojärjestelmään.
Näytä vähemmänLääkityksen aloituksesta konsultoidaan omalääkäriä/digitaalisen sotekeskuksen lääkäriä. Jos konsultaation perusteella ei ole estettä lääkityksen aloitukseen varataan etävastaanottoaika.
BMI>27 tai yli + liitännäissairaus
BMI 30 tai yli
Tutustu tarkemmin lihavuuslääkityksen aloitukseen Terveyskylän ammattilaisten osiossa:
Lihavuuden lääkehoito (Terveyskylä.fi)
Lihavuuden lääkehoidon opas ammattilaisille (Terveyskylä.fi)
OYSiin ohjautuvat ne potilaat, jotka ovat 6 kuukauden elintapaohjauksen avulla pudottaneet painoa 5 prosenttia ja täyttävät lihavuuskirurgian kriteerit. Painonpudotus on todennettu terveydenhuollon potilastietojärjestelmään liikuntaneuvojan tai elintapaohjaajan toimesta.
Lähetekriteerinä on, että asiakas on aiemmin saanut asianmukaista lihavuuden hoitoa elintapaohjauksen avulla (vähintään 6 kk hoitojakso edeltävien 5 vuoden aikana), mutta se ei ole tuottanut toivottua tulosta painonhallinnassa.
Lisäksi tulee täyttyä kaikki seuraavat lähetekriteerit ja niistä tulee olla maininta lähetteessä:
- Ikä pääsääntöisesti 18–65 vuotta
- BMI 40–60 tai yli 35 ja lihavuuteen liittyvä liitännäissairaus
- Jos BMI > 60, on ensin järjestettävä painonpudotus turvalliseen leikkauspainoon pääsemiseksi
- Tyypin 2 diabetesta sairastavilla voidaan harkita leikkausta jo painoindeksillä 30–35, jos lihavuuden ja diabeteksen konservatiivinen hoito ei ole tuottanut riittävää tulosta.
- Asiakas on halukas leikkaukseen, kun hänelle on siitä kerrottu (riittävä oma motivaatio).
- Henkilön arvioidaan kykenevän muuttamaan syömistottumuksiaan leikkauksen edellyttämällä tavalla.
- Ei tiedossa olevaa syömishäiriötä eikä merkittävää psykiatrista sairautta.
- Ei selviä vasta-aiheita leikkaushoitoon (erityishuomio: sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriö, veren hyytymishäiriö, etenevä neurologinen sairaus, vaikea psykiatrinen sairaus, vatsan alueen aiemmat leikkaukset).
- Ei alkoholiriippuvuutta.
Kun kriteerien mukainen elintapahoito ja painonpudotus on saavutettu, asiakas ohjautuu perusterveydenhuollon (oma)lääkärin lihavuusleikkaus kelpoisuusarvioinnin etävastaanoton kautta ravitsemusterapeutille lihavuusleikkausarvioon (ks. ravitsemusterapeutti läheteohjeet).
Jos asiakas on kuitenkin ennen elintapaohjausta jo käynyt lääkärillä ja on katsottu, että on leikkaukseen kelpoinen, voidaan hänet lähettää elintapaohjauksen päätyttyä perusterveydenhuollon ravitsemusterapeutin arvioon. Ravitsemusterapeutti laittaa vastaanoton jälkeen hoitaneen lääkärin tai omalääkärin toimistoajalle asiakkaasta merkinnän ja LC-viestillä pyynnön lihavuusleikkauslähetteen teosta.
Jos asiakas vaikuttaa soveltuvan leikkaukseen ravitsemusterapeutin arvion pohjalta, lääkäri tekee lähetteen OYS-obesiteetti-poliklinikalle leikkausharkintaan toimistoajalla. Tämän jälkeen asiakkaan lihavuusleikkaushoito jatkuu erikoissairaanhoidossa.