Reittis on osa Pohde.fi-sivustoa ja on vielä kehitysvaiheessa, joten siinä voi esiintyä puutteita. Parannamme sitä jatkuvasti. – Anna palautetta täällä.
Raskausaikana ruokavalioon on tärkeää kiinnittää huomiota. Terveyttä edistävällä ravitsemuksella turvataan sekä kasvavan lapsen normaali kehitys että odottajan hyvinvointi. Raskauden aikana useiden ravintoaineiden tarve suurenee, mutta lisäenergian tarve on varsin pieni. Tämä tarkoittaa, että raskausaikana on hyvä suosia mahdollisimman ravintorikasta ruokaa ja pyrkiä syömään monipuolisesti eri …
Näytä lisää
Raskausaikana ruokavalioon on tärkeää kiinnittää huomiota. Terveyttä edistävällä ravitsemuksella turvataan sekä kasvavan lapsen normaali kehitys että odottajan hyvinvointi. Raskauden aikana useiden ravintoaineiden tarve suurenee, mutta lisäenergian tarve on varsin pieni. Tämä tarkoittaa, että raskausaikana on hyvä suosia mahdollisimman ravintorikasta ruokaa ja pyrkiä syömään monipuolisesti eri ruoka-aineryhmistä.
Foolihappolisän käyttöönottoa suositellaan jo raskautta suunnitellessa sekä alkuraskauden ajan noin 12. raskausviikkoon saakka. Kaikille raskaana oleville suositellaan lisäksi D-vitamiinilisän käyttöä läpi raskausajan. Muiden ravintolisien, esimerkiksi raudan, tarvetta arvioidaan yksilöllisesti neuvolakäynneillä.
Raskausaikaan liittyy muutamia rajoituksia ruokavaliossa. Kattavan listan ajan tasalla olevista rajoituksista löydät Ruokaviraston sivulta:
Muutoin raskausajan ruokavalio ei eroa normaalista suositellusta ruokavaliosta eli ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljoja, pehmeitä rasvoja ja laadukasta proteiinia. Kovan rasvan, suolan ja sokerin käyttöä kannattaa välttää. Myös kahvin juontia tulisi pyrkiä rajoittamaan noin kahteen kahvikupilliseen päivässä.
Lisätietoa raskausajan ruokavaliosta löydät mm. Ruokaviraston, THL:n ja Sydänliiton Neuvokas perhe -sivustolta:
Viime vuosina lisääntyneellä raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua glukoosiaineenvaihdunnan häiriötä. Sen hoidossa keskeistä on ruokavalio ja ylipainoisilla raskaudenaikaisen painonnousun rajoittaminen. Raskaana olevan suurentunut glukoosipitoisuus voi johtaa sikiön liikakasvuun, istukan toiminnan ongelmiin, synnytyskomplikaatioihin ja vastasyntyneen hypoglykemiaan eli alhaiseen verensokeriin. Myös raskaana olevan riski sairastua myöhemmin diabetekseen kohoaa. Raskausdiabeteksen ruokavaliossa korostuvat etenkin kasvikset, kuitupitoiset täysjyväviljat sekä pehmeät rasvat ja verensokeria seurataan tarkasti. Äitiysneuvolan rooli raskausdiabeteksen ennaltaehkäisyssä, mutta myös sairastuneen tukemisessa on merkittävä.