Päihdeasiakkaiden selviämis-, korvaus- ja vieroitushoito

Palvelun sisältö

Selviämis-, katkaisu-, korvaus- ja vieroitushoidossa pyritään päihdekierteen katkaisuun. Asiakasta tuetaan jatkohoitoon pääsyssä.
Selviämishoito
Jos päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu omin keinoin, päihdekierteen katkaisua varten järjestetään lyhytaikaista, ympärivuorokautista hoitoa. Selviämishoito mahdollistaa turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Hoitojaksot ovat yleensä lyhyitä: muutama tunti, yön yli tai enintään vuorokausi. Selviämishoidon yhteydessä saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen.
Korvaushoito
Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvuuden hoitamista korvaushoitolääkityksen tuella. Hoitoon sisältyy lääkkeen lisäksi hoitohenkilökunnan tuki, kuten säännölliset keskustelukäynnit oman työntekijän kanssa. Korvaushoidon aloitus edellyttää aina hoidon tarpeen arviointia.

Korvaushoito mahdollistaa terveyden ja elämäntilanteen kohentumisen sekä vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja kuolleisuutta. Se on tutkitusti tehokasta hoitoa, jota säätelee sosiaali- ja terveysministeriön asetus.
Vieroitushoito
Vieroitushoito on pitkäkestoisempaa hoitoa, johon kuuluu vieroitusoireiden hoidon lisäksi myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitushoitojakso voi kestää kahdesta neljään viikkoa.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, mikäli hän on välittömässä hengenvaarassa, hänen terveytensä on vakavassa vaarassa tai hän väkivaltaisuudellaan aiheuttaa vaaraa muille.

Toimi näin

Jos sinulla tai läheiselläsi on päihderiippuvuusongelma, ota yhteyttä oman paikkakuntasi päihdepäivystykseen.

Yhteystiedot

Aluekohtainen lisätieto
Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito, Kempele

Toimi näin

Ota yhteyttä terveyskeskuksen vastaanotolle joko puhelimitse tai tulemalla paikan päälle.

Palvelupaikka
Kempeleen terveyskeskus
Osoite
Kirkkotie 21,
90440 Kempele

Kiireellinen hoito: A1-ovi, aula 1. Infopiste: A1-ovi, aula 1. Kiireetön hoito: B1-ovi, aula 3.
Avoinna
Ma

8-16

Ti

8-16

Ke

8-16

To

8-16

Pe

8-15

Poikkeusaukioloajat
Suljettu 1.5.2024

vappu

Suljettu 9.5.2024

helatorstai

Saat terveyskeskuksesta terveyspalveluja ja sosiaalipalveluja. Terveyskeskuksessa toimii muun muassa lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotto.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa jo saman päivän aikana, tule terveyskeskukseen. Kiireelliseen hoitoon ei voi varata aikaa, vaan pääset vastaanotolle jonottamalla.

Kiireettömälle vastaanotolle täytyy varata aika puhelimitse.
Terveyskeskuksen infopisteellä voit uusia reseptisi ja hakea todistukset tai tyhjennysaineet. Infopisteellä ei tehdä kiireettömiä ajanvarauksia, ajat tulee varata puhelimitse.

Palvelunumerot
Kempeleen terveyskeskus, puhelinnumero
Palvelunumero
08 669 2700
Avoinna
Ma

8-16

Ti

8-16

Ke

8-16

To

8-16

Pe

8-15

Tästä numerosta voit varata ajan kiireettömään hoitoon Kempeleen terveyskeskukseen. Saat tarvittaessa neuvontaa kiireellisiin ja kiireettömiin asioihin. Voit myös pyytää reseptin uusintaa tai perua varatun ajan.

Palvelunumerot
Lapsiperheiden ja aikuisten sosiaalipalvelujen palveluohjaus, Hailuoto, Lumijoki, Liminka ja Kempele
Palvelunumero
040 318 5864
Puhelinaika
Ma

9-11

Ti

9-11

Ke

9-11

To

9-11

Pe

9-11

Poikkeusaukioloajat

Palveluohjauksessa asiantuntijamme kertovat sinulle, millaista apua ja palveluja on tarjolla ja miten palveluihin hakeudutaan. Palveluohjaus välittää tarvittaessa yhteydenottopyyntösi sinua auttavalle ammattilaiselle.

Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen palveluohjaukseen voit soittaa, jos tarvitset apua lapsesi tasapainoiseen kehitykseen tai hyvinvointiin. Palveluohjaus on tarkoitettu kaikille perheille lapsen iästä riippumatta.

Aikuisten sosiaali- ja päihdepalvelujen palveluohjaus on tarkoitettu 18–64-vuotiaille. Voit soittaa, jos tarvitset ohjausta ja neuvontaa taloudellisiin vaikeuksiin tai ongelmiin, joihin liittyy esimerkiksi väkivaltaa, päihteiden ongelmakäyttöä tai mielenterveyden haasteita.

Äkillisissä kriisitilanteissa pitää soittaa sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätäkeskukseen, joista vastataan kellon ympäri viikon jokaisena päivänä.