Tilaisuus oli ensimmäinen koko Kansallisen syöpäkeskuksen yhteinen tapahtuma ja sen mukaan tilaisuudessa keskityttiin yhteisiin tuleviin kansallisiin toimintoihin. Alueelliset syöpäkeskukset ovat käynnistäneet toimintansa edeltävästi jo vuonna 2018.
Tilaisuudessa kuultiin arvokkaita puheenvuoroja syöpäverkostojen menestystekijöistä sekä niiden nykytilasta ja mahdollisuuksista Euroopassa. Tilaisuus tarjosi myös hedelmällisen maaperän ajankohtaisten teemojen käsittelyyn iltapäivän paneelikeskusteluissa. Ensimmäisessä paneelissa keskusteltiin mm. lääketutkimuksista, seulonnoista sekä keskittämisestä. Paneelin vetivät Toni Seppälä (TAYS) ja Anniina Färkkilä (HUS), osallistujina alueellisten syöpäkeskusten johtajat ja edustajat.
Toiseen paneeliin osallistui joukko kansallisia toimijoita; Jenni Tamminen-Sirkiä (Suomen syöpäpotilaat), Juha-Pekka Turunen (Syöpäjärjestöt), Nadia Tamminen (Lääketeollisuus ry), Janne Pitkäniemi (Syöpärekisteri), Tuula Helander (STM) sekä Tomi Mäkelä (FICAN). Paneelin teemoina syövän ehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon kansalliset kehittämistarpeet Maarit Bärlundin (TAYS) sekä Vesa Katajan (Eloisa) vetämänä. Yhteistyön vahvistamista kansallisten syöpätoimijoiden välillä toivottiin, ja se nähtiin myös keskeisenä edellytyksenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kansallisen syöpästrategian tarve nousi esiin useassa yhteydessä. Yhteinen kansallinen syöpästrategia toimisi tehokkaana työkaluna tasavertaisen syövän ehkäisyn ja hoidon edistämisessä sekä yhteistyön edistämisessä. Keskustelussa kuultiin STM:n mahdollisesta toimeksiannosta kansallisen syöpästrategiatyön käynnistämisestä, mikä toi syöpästrategian toteutumiseen uutta valoa.
Tilaisuus osoittautui antoisaksi ja avasi uusia näkökulmia yhteiseen kehittämiseen. ”Tämä yhteistilaisuus oli merkittävä kick-off ja virstanpylväs kohti yhteistä suuntaa ja syvempää yhteistyötä – kiitos kaikille osallistujille”, totesi Kansallisen syöpäkeskuksen FICANin johtaja Tomi Mäkelä.