Rokotukset

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Rokotukset antavat tartuntatauteja vastaan immuniteetin, joka yleensä kestää pitkään, joskus jopa loppuelämän. Suoja myöhempiä tartuntoja vastaan saadaan sairastettuun tautiin verrattuna selvästi vähemmin oirein. Rokottaminen on paitsi luonnollinen, myös edullinen keino ehkäistä tartuntatauteja ja estää niiden leviämistä.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet on kustannettava usein itse.

Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa. Kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto ja opiskelijoiden rokotuksista opiskeluterveydenhuolto. Aikuisiän tehosterokotuksien ottamisesta jokaisen on huolehdittava itse. Sosiaali- ja terveyskeskus neuvoo matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset.

Toimi näin

Rokotuspalveluista voi kysyä lisätietoa neuvolasta, oman koulun terveydenhoitajalta, opiskeluterveydenhoitajalta ja terveyskeskuksesta. Neuvola, kouluterveydenhuolto ja opiskeluterveydenhuolto huolehtivat lasten ja nuorten rokotuksista. Matkalle lähtiessä rokotuksiin liittyvät asiat on syytä selvittää noin 2 kuukautta ennen matkaa, jotta ehdit saada asianmukaisen rokotesuojan.

Kenelle ja millä ehdoin