Kelan tuet ja palvelut

Kelasta voit saada tukea moneen eri elämäntilanteeseen. Saatat tarvita Kelan tukea esimerkiksi silloin, kun toimeentulosi tai työkykysi on heikentynyt sairauden tai vamman takia.

Lue lisää alta

Kelan etuudet ja palvelut

Kela-taksi

Voit saada korvauksen taksimatkasta terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Jos sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, tilaa Kela-taksi alueellisesta tilausnumerosta. Soitto alueelliseen tilausnumeroon on maksuton.

Kelan etuuksien hakeminen

Voit saada sairaanhoitokorvauksia, lääkekorvauksia ja matkakorvauksia suorakorvauksena ilman hakemusta. Useimpia Kelan etuuksia pitää hakea itse.

Ennen kuin teet hakemuksen, sinun kannattaa selvittää, mitä lisätietoja tai asiakirjoja tarvitset hakemuksen liitteeksi. Ota tarvittaessa yhteyttä Kelan asiakaspalveluun.

Voit saada tukea sairauden aiheuttamiin kuluihin ja ansionmenetyksiin

Kela korvaa sairauden aiheuttamia kuluja ja ansionmenetystä. Tästä pikaoppaasta näet, miten Kela tukee toimeentuloa sairauden aikana.

Pikaopas sairausajan etuuksiin
Tarvitsetko sairauden tai vamman vuoksi säännöllistä tai toistuvaa tukea?

Kela tukee vammaisia ja pitkäaikaisesti sairaita. Pikaoppaan avulla saat selkeän kuvan siitä, mitkä etuudet voivat olla sinulle ajankohtaisia.

Pikaopas vammaistukiin
Tutustu kuntoutustukiin, kun sairaus tai vamma heikentää työ- tai toimintakykyäsi

Kela järjestää monipuolista kuntoutusta kaiken ikäisille ja turvaa toimeentuloa kuntoutuksen aikana. Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa tai jatkamaan opiskelua tai työtä.

Pikaopas kuntoutustukiin
Jos lapsi sairastuu

Jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, voit jäädä pois töistä hoitamaan häntä tilapäiselle hoitovapaalle. Se voi kestää enintään 4 työpäivää. Tilapäinen hoitovapaa perustuu työsopimuslakiin. Kela ei maksa etuuksia tilapäisen hoitovapaan perusteella.

Kelan tuet lapsen sairastuessa

Kela-asioiden hoitaminen

Verkossa voit hakea etuuksia, lähettää liitteitä ja ilmoittaa muutoksista. Voit myös tarkistaa hakemuksesi tilanteen ja maksupäivät.

OmaKelassa voit

  • hakea etuuksia
  • lähettää liitteet
  • tarkistaa päätöksen
  • tarkistaa maksupäivän ja etuuden määrän
  • ilmoittaa muutoksista
  • lähettää ja lukea viestejä.

Asiointi puhelimessa tai Kelan palvelupisteessä

Voit hoitaa Kela-asioita myös puhelimitse tai Kelan toimipisteessä. Puhelinpalvelussa saat henkilökohtaista neuvontaa arkisin kello 9–16. Tarvittaessa puhelinpalvelussa voi myös jättää suullisen hakemuksen. Kelan puhelinpalveluun voi myös varata puhelinajan.