Asiakasraadit
Asiakasraati on yhteiskehittämistä, jossa tietyn kohderyhmän asiakkaat osallistuvat palvelujensa suunnitteluun, kehittämiseen ja testaamiseen.
Lue lisää altaMitä asiakasraadilla tarkoitetaan?
Asiakasraatitoiminnalla tarkoitetaan asiakkaiden mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan ja palvelujen kehittämiseen. Asiakasraadit lisäävät asiakkaiden voimaantumista, itsemääräämisoikeutta, vaikuttamismahdollisuuksia ja osallisuutta.
Asiakasraadit voivat esimerkiksi
- käydä läpi palveluprosesseja ja tilojen esteettömyyttä
- edistää tietoisuutta erilaisten henkilöiden tilanteesta ja tarpeista
- tehdä kyselyitä asiakkaille esimerkiksi tyytyväisyydestä palveluihin
Asiakasraatien toiminta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimii tällä hetkellä yksi asiakasraati. Se on harvinaissairauksien asiakasraati. Harvinaissairauksien asiakasraati perustettiin vuonna 2021, ja jäsenten toimikausi kestää neljä vuotta. Raati koostuu kokemusedustajista, terveydenhuollon ammattilaisista ja järjestöedustajista, ja sen tavoitteena on kehittää harvinaissairaiden hoitoa ja palveluja potilaslähtöisesti. Asiakasraati keskittyy muun muassa kuntoutuksen kehittämiseen ja lasten siirtymävaiheiden parantamiseen. Se kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan ja suunnittelemaan parannuksia, tuoden esille potilaiden ja omaisten näkökulmia, jotka ohjaavat kehitystoimenpiteitä. Asiakasraadin työ vahvistaa potilaiden osallisuutta ja edistää tiedon jakamista terveydenhuollon ja järjestöjen välillä.
Asiakasraati toiminta on aktiivista myös ikäihmisten toimialueen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä. Asiakasraadit koostuvat pääsääntöisesti asukkaista, omaisista ja asukkaiden läheisistä. Asiakasraadit kokoontuvat säännöllisesti asiakasraadin toiveiden ja tarpeiden mukaan. Asiakasraadeissa käsitellään muun muassa tulevia tapahtumia, asiakkaiden toiveita omaan arkeen liittyen sekä elämänlaatuun liittyviä teemoja. Asiakasraati tuo asiakkaiden mielipiteet sekä toiveet esille ja näin vahvistaa asiakkaiden osallisuutta.
Asiakasraateja hyödynnetään aktiivisesti hanketyössä. Asiakasraadin jäsenten kokemukset ja asiantuntemus edesauttavat uusien hankkeiden suunnittelua ja toteutusta. Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa -hanke (ESR+) järjestää asukas- ja asiakasraateja osana hankesuunnitelmaansa.