Blogit

Pyhäjoessa virtaavaa vettä ja kiviä.
Uraohjauksella selkeämpää suuntaa työelämän muutoksissa

Työelämä muuttuu nopeammin kuin koskaan. Työmarkkinoiden jatkuva murros, teknologian kehitys, automatisaatio ja etätyön yleistyminen ovat mullistaneet käsitystämme urapoluista ja osaamisesta. Työelämän muutokset eivät koske vain nuoria, vaan yhä useampi aikuinen kohtaa myös urallaan risteyskohtia, joissa suunnan kirkastaminen on tarpeen. Pohteen työllistymis- ja osaamispolut -hanke tarjoaa työnhakija-asiakkaille uraohjausta sekä ryhmissä että…

Tiina Pelkosen kuva.
Tekoälypohjaisen palvelutarpeen ennakointimallin pilotointi alkaa

Pilotoinnin tavoitteena parempi palvelutarpeen ennakointi ortopedian ja traumatologian erikoisalalla Aiemmissa blogiteksteissämme olemme kertoneet tekoälypohjaisen palvelutarpeen ennakointimallin kehittämisestä osana Pohjoisen yhteistyöalueen (YTA) yhteistyötä Keski-Pohjanmaan (Soite) ja Kainuun hyvinvointialueiden kanssa. Nyt työ etenee seuraavaan vaiheeseen, kun mallin ensimmäinen versio otetaan pilottikäyttöön 13.6.2025. Mallin tavoitteena on tunnistaa suurista tietomassoista kehityssuuntia, jotka voivat kertoa…

Ikääntyneiden hoitotyö – mitä ja miten osaamista tulee kehittää? 

Ikääntyvän väestön kasvu asettaa merkittäviä haasteita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde) yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa jatkuvasti, mikä lisää palvelujen tarvetta. Jotta ikääntyvälle väestölle voidaan turvata arvokas ja turvallinen elämä, on varmistettava sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten riittävä osaaminen. Tässä blogissa kerrotaan keskeiset tulokset vuonna 2023 Pohteen tekemästä kartoituksesta ikäihmisten toimialueella hoitotyön ammattilaisten itsearvioimasta ikääntyneiden hoitotyön osaamisessa, kliinisestä osaamisesta, geneerisestä osaamisesta ja kuntoutumista edistävän hoitotyön…

Pöydällä värikkäitä kortteja, joissa tekstiä.
Sosiaali- ja terveysalan vetovoimaisuus alan opiskelijoiden silmin

Mitkä asiat saavat suuntautumaan sosiaali- ja terveysalalle? Entä mitkä tekijät houkuttelevat osaajia ja saavat ammattilaiset pysymään alalla ja työssä? Veto- ja pitovoima ovat ydinasioita tämän hetken sosiaali- ja terveydenhuollossa. Pohteen strategiassa yhtenä painopistealueena on parhaat osaajat, jota lähestymme siitä näkökulmasta, mitä alan opiskelijat ajattelevat asiasta. Monialaisen opiskelijaraadin pilotoinnista kohti vakiintuvaa…

Askarreltu koristesydän ovessa.
Kehitysvammaisten henkilöiden itsenäistymisen tukeminen sosionomiopiskelijan silmin

Olen sosionomiopiskelija Oulun ammattikorkeakoulusta ja suoritin 2 opintopisteen projektiharjoitteluni Pohteen kehittämisen palvelualueella, osana Suomen kestävän kasvun RRP2-hanketta. Harjoittelun aikana perehdyin Itsenäistymisen tuen toimintamalliin, joka on kehitetty Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelujen käyttöön. Harjoittelu toteutui etäyhteyksin. Harjoittelun alkuvaiheessa osallistuin kattavaan perehdytykseen ja aloitin itsenäisen työskentelyn aiheen parissa. Tutustuin toimintamallin rakenteeseen ja tavoitteisiin sekä…

Helena Liimatainen.
Elämän merkityksellisyyden jäljillä

Tänään 1. kesäkuuta vietetään kansainvälistä vapaaehtoistoiminnan päivää. Kun suomalaisilta kysyttiin vapaaehtoistoiminnasta, lähes kaikki kyselyyn vastaajat kokivat vapaaehtoistoiminnan tärkeäksi.

Tumma nainen valkeassa mekossa, kukkakimppu kädessä.
Rauni Peltokoski, kodinhoitajana 45 vuotta

Toukokuun 2025 lopussa tulee 45 vuotta kuluneeksi kun 20-vuotiaana kodinhoitajana sain siunauksen ja todistuksen käteeni Raudaskylän Kristillisen Opiston juhlasalissa. Päivä sen jälkeen olin jo matkalla Ouluun ja aloittamaan työt nuorta intoa täynnä kotipalvelussa. Oulu otti avosylin vastaan kaikki kyseisestä koulusta valmistuneet hoitajat, sillä olihan koulutus hyvä, monipuolinen ja arvostettu. Ensimmäinen vuosi…

auringonkukkia.
Yhteistyöllä kohti parempaa mielenterveyttä

Tuore Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden kokemus hyvinvoinnista -raportti kertoo huolestuttavaa viestiä: yli joka kymmenes aikuinen kokee mielenterveytensä huonoksi tai erittäin huonoksi. Mielen hyvinvointi nousi myös keskeiseksi asiaksi, johon asukkaat toivoivat muutosta. Mielenterveyden haasteet koskettavat yhä useampia. Haasteiden ratkaiseminen vaatii laajaa yhteistyötä. Yhteistyön vahvistamiseksi Pohde myöntää kumppanuusavustuksia, joiden avulla yhdistykset ja säätiöt…

Kuvassa on eri ikäisiä henkilöitä.
Yhteistyössä on voimaa

Kunnilla ja hyvinvointialueella on yhteiset asukkaat. Jotta asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen olisi onnistunutta ja vaikuttavaa, edellyttää se kuntien ja hyvinvointialueen välistä yhteisesti sovittua yhteistyötä, rakenteita ja käytäntöjä. Tässä blogissa Hailuodon, Iin ja Siikajoen hyvinvointiyhdyshenkilöt jakavat esimerkkejä siitä, missä yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on sujunut hyvin. Hyvinvointitieto osana yhteistä hyvinvointikertomustyötä Hyvinvointijohtamisen…

Piirroskuva perheestä johon kuuluu äiti, isä ja pieni tyttö ja he istuvat pöydän ääressä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanssa.
Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä

Yhteistyöhaastattelussa Pohteen lastensuojelun sosiaalityöntekijä Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hanke tukee lastensuojelun toimintakulttuurin uudistamista mallintamalla ja juurruttamalla systeemistä ajattelua ja työotetta sekä monialaisen asiantuntijuuden hyödyntämistä osana Pohteen lastensuojelun sosiaalityön arkea. Hanke on Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman mukainen, toteuttaen erityistavoitetta 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen. Aina on toivoa Tämä haastattelu on…

Pyhäjoessa virtaavaa vettä ja kiviä.
Kohtaa, kuuntele, kysy ja keskustele!

Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa ESR+ -hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat etniset vähemmistöt. Yksi hankkeen tavoitteista on etnisten vähemmistöjen osallisuuden edistäminen ja huomioiminen hyvinvointialueen kehittämistoimissa. 8.4. vietettiin romanien kansallispäivää ja Oulun yliopistolla järjestettiin Kansainvälisen romanipäivän tapahtuma. KotoPohde-hanke oli tilaisuuden tapahtumatorilla esittäytymässä ja verkostoitumassa. Saimme kuulla useita kiinnostavia puheenvuoroja sekä seurata paneelikeskustelua.

Hoitajan ja potilaan jalat kuvattuna takaapäin polvista alaspäin, kävelevät käytävällä.
He­ma­to­lo­gi­sen po­ti­laan di­gi­hoi­to­polku te­hos­taa am­mat­ti­lai­sen ajan käyttöä

OYSin hematologian poliklinikan kontrollipotilaiden soittolistat alkoivat pidentyä lähes hallitsemattoman pitkiksi muutama vuosi sitten. Työmäärää keventämään kehitettiin hematologisen potilaan digihoitopolku Omapolulle. Nyt potilaan tilan seuranta on turvallisempaa ja järjestelmällisempää. Potilaat ja lääkärit ovat olleet tyytyväisiä. Keväällä 2021 käyttöön otetulla polulla on nykyisin potilaita, jotka sairastavat erilaisia veritauteja kuten polysytemia veraa, essentielliä…

Kuva kahdesta ikäihmisestä porraskävelemässä, nainen kävelee miehen edellä portaita ylöspäin.
Ikäihmisten kuntoutumista ja toimintakykyä tuetaan teknologisilla ratkaisuilla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ikärakenteen nopea muutos vaikuttaa sekä palvelutarpeisiin että henkilöstön saatavuuteen. Pohteella tuetaan sitä, että iäkkäät pystyisivät asumaan ja elämään kotona mahdollisimman toimintakykyisinä ja he pystyisivät ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti hyvinvointia, terveyttä ja mielekästä elämää. Turvallista kotona asumista ja arjessa pärjäämistä tuetaan ja toimintakykyä edistetään kuntouttavin keinoin. (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, 2022.) Pohjois-Pohjanmaalla…

Kaksi puhekuplaa piirrettynä lumeen.
Kehityskeskustelu edistää osaamisen kehittymistä, motivaatiota ja sitoutumista

Esihenkilöiden yksi tärkeä tehtävä on osaamisen johtaminen, mutta jääkö siihen aikaa tai priorisoidaanko sitä? Osaamisen johtamisen avulla asetetaan tavoitteet, ennakoidaan osaamistarpeita, arvioidaan nykyistä osaamista, varmistetaan riittävät osaamisen resurssit ja tehdään suunnitelmia yksilöiden osaamisen kehittämiseksi ja urasuunnitelmien tukemiseksi. Vuosi sitten otimme Pohteella käyttöön kehityskeskustelun, työsuorituksen arvioinnin ja tavoitteiden seurannan sähköiset lomakkeet…

Raskaana olevan naisen vatsa ja lääkärin kädessä oleva ultraäänilaite.
Raskausdiabetespotilaan digihoitopolku laajenee OYSista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen neuvoloihin

Raskausdiabetespotilaiden määrä on viime vuosina noussut ja äitiyspoliklinikan vastaanottokäynnit ovat lisääntyneet merkittävästi. OYSin äitiyspoliklinikalla kehitettiin ja käyttöönotettiin vuonna 2022 raskausdiabetespotilaan digihoitopolku vastaamaan kasvaneen potilasryhmän tarpeisiin. Polku on rakennettu Terveyskylän Omapolku-alustalle. Raskausdiabetesta sairastaa noin 20 prosenttia raskaana olevista, joista vain noin 15 prosenttia tarvitsee lääkehoitoa. Digihoitopolku on aikaisemmin avattu potilaalle erikoissairaanhoidon…

Kukkapenkki, jossa monen värisiä kukkia.
Rasisminvastainen päivä 21.3.

Rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa viikolla 12, jolloin on myös YK:n rasisminvastainen päivä 21.3. Nykyään rasismin- ja syrjinnänvastaisella viikolla otetaan kantaa ympäri maailman syrjimättömyyden, antirasismin, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Vuoden 2025 teemana on erityisesti aikuisten velvollisuus puuttua lasten ja nuorten kokemaan rasismiin. Kampanjaviikko rohkaisee meitä kaikkia tunnistamaan rasismin…

Henkilö pitelee kuvakortteja käsissään.
Sosiaalityön opiskelijat tutustuivat työelämän mahdollisuuksiin

Oli lohdullista kuulla, että työntekijät viihtyvät työssään ja sosiaalityötä on oikeasti mahdollista tehdä. Jäi valoisa ja toiveikas olo. Greeta-Sofia Liedes, sosiaalityön opiskelija, Oulu Työelämäpäivä on myös työelämän edustajalle antoisa päivä pysähtyä tarkastelemaan yhteiskuntatieteiden maisterin ja sosiaalityöntekijän koulutuksen omaavien erilaisia työmahdollisuuksia ja työnkuvia. On ilo nähdä ja kuulla myös alan…

Talvinen metsä, lunta puissa ja maassa ja aurinko paistaa puiden välistä.
Osallisuus ja yhdenvertaisuus kotoutumisen ytimessä

Helmikuun alussa vietettiin osallisuusviikkoa. Eri organisaatiot ja toimijat laajasti ympäri valtakuntaa järjestivät viikon varrella teemaan liittyviä tapahtumia. THL:n osallisuusviikon ohjelmassa muun muassa pohdittiin, mitä osallisuus ylipäätään on ja miten osallisuuden kokemusta voi edistää sekä esiteltiin ratkaisuja, joiden avulla ihmisten tunnistetut palvelutarpeet ja palvelut saadaan paremmin kohtaamaan toisensa. Yhteistyötä kotoutumisen edistämiseksi…

Virkatut pallot roikkuvat ikkunalla.
Mentoroinnin avulla sosiaalityötä näkyväksi ja vaikuttavaksi

Kaksitoista kokenutta sosiaalityöntekijää aloitti lokakuussa 2024 mentorikoulutuksen kouluttajien Anu Niemi-Weckströmin ja Leena Tikkalan johdolla osana Pohteen sosiaalityön toimenpidesuunnitelmaa. Alkutilanteessa meillä koulutettavilla risteili mielessä kysymyksiä: Mihin olen lähtenyt? Onko osaamiseni riittävää mentorina toimimiseen? Kykenenkö työajallisesti oman perustyöni lisäksi toimimaan mentorina? Pohdimme tässä tekstissä, mistä kaikesta sosiaalityön mentorikoulutus koostuu ja mitä mentoroinnilla…

Sirpa Hyyrönmäki
Yhdessä ikäihmisten hyväksi – avaimet yhteistyöhön

Hyvinvointialueen ja kuntien vanhusneuvostot edistävät aktiivisesti ikäihmisten hyvinvointia ja hyvää arkea. Neuvostojen jäsenillä on arvokasta asiantuntemusta ja kokemusta ikäihmisten asioista, joita tulisi hyödyntää päätöksenteossa ja palvelujen kehittämisessä. Yhteisten asioiden hoitaminen edellyttää saumatonta yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Kohti vaikuttavaa yhteistyötä Vanhusneuvosto on yksi hyvinvointialueen lakisääteisistä toimielimistä. Sen jäsenet edustavat kuntien vanhusneuvostoja.