Podcastit

Pohteen podcastit valottavat työntekijöiden ja Pohteen asiakkaiden arkea. Ajankohtaiset asiat ja ilmiöt nostetaan valokeilaan ihmisten tarinoiden kautta.

Omaishoitajan sydänääniä

Marraskuussa julkaisemme viisiosaisen podcast-sarjan Omaishoitajan sydänääniä. Tavoitteena on tuoda esille omaishoitajuuden arvoa ja merkitystä ja tukea omaishoitajia heidän työssään. Sarjan toteuttavat Mervi Päivärinta ja Saara Kärki Pohteen viestinnästä.

Jaksot ovat jo kuultavissa tällä sivulla

Sarjan ensimmäiset neljä jaksoa ovat jo kuultavissa ja yksi on vielä tulossa. Torstaina 30.11. puhutaan järjestötoiminnan tarjoamasta tuesta omaishoitajille.

Omaishoidon keskuksesta omaishoitajat voivat saada neuvoja ja tukea omaishoitajuuteen

Omaishoidon keskus on tarkoitettu tueksi Pohteen alueella asuville kaiken ikäisille asiakkaille, joille on tehty omaishoitosopimus. Yhteyttä voi kuitenkin ottaa jokainen, jonka elämää omaishoitajuus koskettaa. Samalla voidaan kartoittaa täyttyvätkö omaishoidon tuen kriteerit ja olisiko kotiin mahdollista saada tukea ja erilaisia palveluja. Monet läheistään hoitavat sinnittelevät liian pitkään yksin ennen avun hakemista.

Osa 1. Arjen taistelija

Tämän jakson päähenkilö on alavieskalainen Meeri Rinta-Jouppi. Hän on arjen taistelija, joka eli muistisairaan miehensä tukena yli 25 vuoden ajan. Kun Meerin mies Kari sairastui, hoitamiseen osallistui koko perhe. Meeri on toiminut rinnalla kulkijana myös monelle muulle läheistään hoitaneelle ja pitänyt esillä omaishoitajien ja hoidettavien oikeutta arvokkaaseen elämään.

Osa 2. Korvaamattoman arvokasta työtä

Omaishoitajan sydänääniä -sarjan toisessa jaksossa ajatuksiaan kertoo oululainen äiti Emilia Sydänvilja. Hän on ollut lapsensa omaishoitaja yli kymmenen vuotta. Emilia kertoo heidän rauhallisesta elämästään ja matkasta siihen. Vaikka omaishoitajuus vaatii paljon, se myös mahdollistaa arjen lapsen ehdoilla ja yhdessä hänen kanssaan.

Osa 3. Ihminen ihmiselle

Tässä jaksossa tarinansa kertoo kiiminkiläinen Jussi Rinta-Jouppi. Jussin isä sairasti Alzheimerin tautia yli 25 vuoden ajan ja koko perhe osallistui isän hoitamiseen. 19-vuotiaana Jussi toimi vuoden isänsä virallisena omaishoitajana. Kun isä sairastui, Jussi oli vasta 8-vuotias.

Jakson loppupuolella Oulun seudun omaishoitajien toiminnanjohtaja Minnamaria Salminen kertoo siitä, millainen mullistus omaishoitajuus on perheen sisäiselle tasapainolle. Etenkin silloin, kun huoltajasta tulee hoidettava.

Osa 4. Hauras rakas läheinen

Tässä jaksossa ajatuksiaan kertoo liminkalainen Ritva Laitinen.
Vuonna 2011 Ritvan elämässä tapahtui suuri mullistus, kun hän tapasi miehensä Jarmon ja rakkaus leimahti toden teolla. Ritva ajatteli löytäneensä elämäänsä turvallisen nallekarhun, joka pitää hänestä aina huolta. 11 kuukautta häiden jälkeen ilmeni, että roolit vaihtuisivat ja Ritvasta tulisikin se huolenpitäjä, Jarmon omaishoitaja.

Jakson lopulla Pohjois-Pohjanmaan Omaishoidon keskuksen vastuuyksikköpäällikkö Sanna Ahola kertoo, millaista tukea ja apua vammautuneet ja heidän omaisensa voivat saada.