Omaishoitajan sydänääniä

Liian moni hoitaa läheistään yksin ilman tukiverkkoja, vaikka apua voisi olla saatavilla. Tämä podcast-sarja antaa äänen omaishoitajille ja kertoo heille tarkoitetusta tuesta.

Lue lisää alta

Omaishoitajan sydänääniä -podcastit

Sarja  tuo esille omaishoitajuuden arvoa ja merkitystä ja tukee omaishoitajia heidän työssään kertomalla Pohteen Omaishoidon keskuksen ja järjestöjen tarjoamasta tuesta. Pääpaino on omaishoitajien kertomuksilla, joita täydentävät asiantuntijakeskustelut. Sarjan toteuttivat Mervi Päivärinta ja Saara Kärki Pohteen viestinnästä marraskuussa 2023.

Jos et näe podcast-sarjan jaksoja tällä sivulla, valitsemasi evästeasetukset estävät niiden näkymisen. Voit muuttaa asetuksia klikkaamalla sivun vasemmassa alareunassa Cookiebot-tunnusta. Jaksot voi kuunnella myös Pohteen SoundCloud-tilillä.

Pohteen podcastit Soundcloudissa

Omaishoidon keskuksesta omaishoitajat voivat saada neuvoja ja tukea omaishoitajuuteen

Omaishoidon keskus on tarkoitettu tueksi Pohteen alueella asuville kaiken ikäisille asiakkaille, joille on tehty omaishoitosopimus. Yhteyttä voi kuitenkin ottaa jokainen, jonka elämää omaishoitajuus koskettaa. Samalla voidaan kartoittaa täyttyvätkö omaishoidon tuen kriteerit ja olisiko kotiin mahdollista saada tukea ja erilaisia palveluja. Monet läheistään hoitavat sinnittelevät liian pitkään yksin ennen avun hakemista.

Osa 1. Arjen taistelija

Tämän jakson päähenkilö on alavieskalainen Meeri Rinta-Jouppi. Hän on arjen taistelija, joka eli muistisairaan miehensä tukena yli 25 vuoden ajan. Kun Meerin mies Kari sairastui, hoitamiseen osallistui koko perhe. Meeri on toiminut rinnalla kulkijana myös monelle muulle läheistään hoitaneelle ja pitänyt esillä omaishoitajien ja hoidettavien oikeutta arvokkaaseen elämään. Jakson lopussa Pohteen Omaishoidon keskuksen Sanna Ahola kertoo millä tavoin Omaishoidon keskus tukee omaishoitajia.

Osa 2. Korvaamattoman arvokasta työtä

Omaishoitajan sydänääniä -sarjan toisessa jaksossa ajatuksiaan kertoo oululainen äiti Emilia Sydänvilja. Hän on ollut lapsensa omaishoitaja yli kymmenen vuotta. Emilia kertoo heidän rauhallisesta elämästään ja matkasta siihen. Vaikka omaishoitajuus vaatii paljon, se myös mahdollistaa arjen lapsen ehdoilla ja yhdessä hänen kanssaan. Sanna Ahola Pohteen Omaishoidon keskuksesta kertoo omaishoitajien taloudellisesta tuesta.

Osa 3. Ihminen ihmiselle

Tässä jaksossa tarinansa kertoo kiiminkiläinen Jussi Rinta-Jouppi. Jussin isä sairasti Alzheimerin tautia yli 25 vuoden ajan ja koko perhe osallistui isän hoitamiseen. 19-vuotiaana Jussi toimi vuoden isänsä virallisena omaishoitajana. Kun isä sairastui, Jussi oli vasta 8-vuotias. Oulun seudun omaishoitajien toiminnanjohtaja Minnamaria Salminen kertoo siitä, millainen mullistus omaishoitajuus on perheen sisäiselle tasapainolle.

Osa 4. Hauras rakas läheinen

Tässä jaksossa ajatuksiaan kertoo liminkalainen Ritva Laitinen.
Vuonna 2011 Ritvan elämässä tapahtui suuri mullistus, kun hän tapasi miehensä Jarmon ja rakkaus leimahti toden teolla. Ritva ajatteli löytäneensä elämäänsä turvallisen nallekarhun, joka pitää hänestä aina huolta. 11 kuukautta häiden jälkeen ilmeni, että roolit vaihtuisivat ja Ritvasta tulisikin se huolenpitäjä, Jarmon omaishoitaja.  Pohjois-Pohjanmaan Omaishoidon keskuksen vastuuyksikköpäällikkö Sanna Ahola kertoo, millaista tukea ja apua vammautuneet ja heidän omaisensa voivat saada.

Osa 5. Et ole yksin

Viidennessä jaksossa kuulemme oulunsalolaista Erkki Partasta, joka toimii omaishoitoyhdistyksessä vapaaehtoisena. Erkki oli vuosia muistisairaan puolisonsa omaishoitaja. Hän kokee saaneensa niin paljon apua järjestöltä, että haluaa nyt itse toimia toisten tukena. Oulun seudun omaishoitajien toiminnanjohtaja Minnamaria Salminen kertoo, miten monin eri tavoin järjestö tukee omaishoitajien arkea.