Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa ESR+ -hanke vieraili 10.12.2024 Tampereella yhdyspinta-aiheisessa huippuseminaarissa. Tapahtuman järjestivät yhdessä Pirkanmaan hyvinvointialue, Kuntaliitto, Hyvil ja Tampereen kaupunki.
Yhdyspintaseminaari oli laatuaan ensimmäinen kyseisen teeman ympärille rakennettu huippuseminaari. Tapahtuman teemaksi ja tavoitteeksi oli asetettu yhteisen ymmärryksen ja yhteistyön lisääminen ja vahvistaminen sekä hyvien käytänteiden jakaminen eri yhdyspintapalveluissa. Tampere-talon loppuunmyytyyn seminaariin oli saapunut noin 500 osallistujaa eri puolilta Suomea. Tilaisuus oli suunnattu ensisijaisesti hyvinvointialueiden, kuntien ja muiden kumppaneiden yhdyspintapalveluiden asiantuntijoille sekä luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdolle.
Herättäviä puheenvuoroja ja tarinoita
Tilaisuuden aihe oli ajankohtainen ja kiinnostava. Aamupäivällä saimme kuulla useita ansiokkaita ja ajatuksia herättäviä puheenvuoroja. Kuulimme myös spontaaneja aplodeja ja naurunhörähdyksiä aikaansaaneita kommentteja hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön monenkirjavista tilanteista. Keskustelua käytiin rakentavassa ja innostavassa ilmapiirissä, jossa tahtotilana oli jatkossa edelleen kehittää toimijoiden välistä yhteistyötä. Saimme terveiset muun muassa kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselta, joka kertoi normien purkamisen tilanteesta yhteisen työn sujuvoittamiseksi ja työntekijöiden hallinnollisen taakan keventämiseksi. Muissa puheenvuoroissa sekä aamupäivän paneelissa kuultiin kuntien ja hyvinvointialueiden toisinaan kiemuraisistakin suhteista, kokemuksia palvelupolkujen kompastuskivistä, mutta myös tarinoita onnistumisista.
Monipuolisia teemoja miniseminaareissa
Iltapäivällä huippuseminaari jatkui miniseminaareilla, joita oli muodostettu kymmenen eri aihealueen ympärille. Miniseminaarien teemoja olivat hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, työllisyys, kotoutuminen, opiskeluhuolto, perhekeskus, yhteistyö vammaisten lasten ja nuorten palveluissa, varautuminen ja turvallisuus, palveluiden verkko, järjestöyhteistyö sekä tiedolla johtaminen ja TKI-yhteistyö.
KotoPohde-hankkeen projektipäällikkö Anu Holappa oli kutsuttu panelistiksi kotoutumisen miniseminaariin. Paneelin aiheena oli kuntien ja hyvinvointialueiden palvelujärjestelmän toimivuus ja toiveet sen kehittämiseksi. Muita kotoutumisen teeman panelisteja olivat projektipäällikkö Larissa Franz-Koivisto Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta, projektipäällikkö Liisa Kulta Vantaan kaupungista ja kehittämisasiantuntija Laura Pajari-Xiang KEHA-keskuksesta. Juontajana toimi vuoden 2022 pakolaisnainen Lama Kourdi Pakolaisnuorten tuki ry:stä. Paneelin avasivat erityisasiantuntijat Hanna-Maria Hyttinen työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Henna Leppämäki sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Kotoutumisen paneelin puheenvuoroissa tuotiin esille tärkeys huomioida alueiden erityispiirteet sekä asiakkaiden tarpeet palvelujärjestelmiä ja palveluja tuotettaessa. Alueiden palvelutarpeet ja esimerkiksi asukasmäärät voivat olla keskenään kovin erilaisia jo yhden hyvinvointialueen sisällä puhumattakaan vertailusta eri hyvinvointialueiden välillä. Naapurikunnan tai -hyvinvointialueen toimintatapa ei siis kenties ole se paras malli kopiotavaksi omalle alueelle. Kun pyritään kohti yhdenvertaisia palveluita, tulee palvelujen koordinaatiorakenteen kehittämisessä huomioida omaa aluetta parhaiten hyödyttävät tavat ja antaa tilaa paikalliselle ketteryydelle toimia yhteisen rakenteen puitteissa.
Todettiin myös, että yhdyspintatyön merkitys korostuu hyvinvointialueiden, kuntien ja esimerkiksi yhdistysten kanssa, kun toimitaan yhteistä asiakasta palvellen. Kun jokainen tietää omat vastuunsa ja lisäksi tuntee yhdyspinnassa toimivien kumppaneiden tarjoamaa palveluvalikoimaa, ei asiakas ideaalitapauksessa edes huomaa, milloin hän on mitäkin palvelua saamassa.
Kotoutumista tapahtuu arjessa
Jälleen kerran totesimme, että kotoutuminen ei tapahdu yksistään viranomaistyönä ja yhteiskunnassamme vahvassa asemassa olevissa erilaisissa palvelujärjestelmissä. Kohtaamiset lähikaupassa, rappukäytävässä, päiväkodin eteisessä tai työpaikan kahvihuoneessa ovat niitä arjen tärkeitä yhdyspintoja, joilla liikkuessaan jokainen voi mahdollistaa ja vahvistaa toinen toisensa kuulumisen tunnetta yhteiseen yhteisöön.
Kuntaliiton sivuilla oleviin yhdyspintaseminaarin esitysmateriaaleihin kannattaa jokaisen meistä palvelujen ja muun elämän yhdyspinnoilla liikkuvan käydä tutustumassa. Ensi vuoden yhdyspintaseminaari tullaan järjestämään Lahdessa.
Vuodenvaihteen jälkeen KotoPohde-hanke keskittyy muun muassa maahan muuttaneiden osallisuutta edistäviin toimiin. Tavoitteena on tiedon lisääminen hyvinvointialueen vaikutuskanavista sekä tulevista aluevaaleista yhteistyössä alueen kielikoulutuksia järjestävien organisaatioiden sekä vapaa-ajantoimintaa järjestävien yhteistyötahojen kanssa.
KotoPohde-hanke toivottaa hyvää joulua ja menestyksekästä, yhteisen työn täyteistä uutta vuotta kaikille!