Kohdunkaulan syövän seulontaan kannattaa osallistua – kutsu tulee postitse kotiin

Julkaistu
Kohdunkaulan syövän seulonnan joukkotarkastuksia järjestetään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella paikkakunnittain. Kaikki 30–65-vuotiaat naiset saavat seulontakutsun viiden vuoden välein. Asiakas saa kutsun postitse kotiinsa ja varaa itse ajan seulontaan vuonna 2025. Seulontatutkimus on maksuton.

Kohdunkaulan syövän seulonnan joukkotarkastuksia tehdään ympäri vuoden. Vain otettu näyte auttaa: seulonta on yksinkertainen ja tehokas tapa havaita solumuutokset ajoissa, ennen kuin niistä voi kehittyä syöpää. Suomessa kohdunkaulan syövän seulonnat ovat vähentäneet taudin esiintyvyyttä jopa 80 prosentilla.

Seulontaan on tärkeä osallistua silloin kun siihen saa kutsun, sillä seuraava kutsu tulee vasta viiden vuoden päästä. Vain kutsun saaneet asiakkaat voivat osallistua seulontaan. Kutsuja lähetään asiakkaille sitä mukaa, kun joukkotarkastuksia tehdään eri paikkakunnilla. 

– Tällä hetkellä vain puolet kutsutuista naisista on osallistunut seulontatutkimukseen. Kehotan lämpimästi kaikkia kutsun saaneita naisia varaamaan ajan – tutkimus on maksuton ja vie vain hetken, mutta sen merkitys voi olla elintärkeä, sanoo vastuuyksikköpäällikkö Sanna Eteläinen OYSin naisten palvelualueelta.

Asiakas varaa itse ajan seulontaan

Pohteen alueella seulonnat toteuttaa yhteistyökumppani Fimlab Laboratoriot Oy. Fimlab postittaa kutsun maksuttomaan seulontaan niille asiakkaille, joita seulonta koskee.

Asiakas varaa itse ajan seulontaan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti. Aikaisemmin asiakkaille lähetettiin valmiiksi varattu aika, mutta nyt tulevissa seulonnoissa vuonna 2025 asiakas varaa ajan itse. Jos varattua aikaa ei käytä tai varatulle ajalle ei pääse, se kannattaa perua. Näin vapautuva aika voidaan antaa toiselle asiakkaalle.

Kohdunkaulan syövän seulontamenetelmä uudistuu

Osa Pohteen kunnista siirtyi uuteen kohdunkaulan syövän seulontamenetelmään vuoden 2024 seulonnoissa. Uusi menetelmä laajenee vuoden 2025 aikana kaikkiin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin. Käyttöön otetaan HPV-seulonta, jolla havaitaan syövän riskitekijä hyvin varhaisessa vaiheessa. 

– Uudistuksen myötä seuranta laajenee kattamaan myös naiset, joilla on todettu HPV-tartunta, mutta kohdunkaulan soluissa ei ole havaittu muutoksia tai muutokset ovat lieviä. Näille niin sanottuun riskiryhmään kuuluville lähetetään uusi näytteenottokutsu 18 kuukauden kuluttua HPV-infektion ja kohdunkaulan solujen tilanteen seuraamiseksi. Aiemmin käytössä olleessa menetelmässä pystyttiin tutkimaan ja seuraamaan vain jo muodostuneita muutoksia kohdunkaulalla, kertoo projektipäällikkö Satu Saloranta Fimlabilta.

Suomalaisista naisista 70–80 % saa jossakin elämänsä vaiheessa papilloomavirus- eli HPV-infektion. Suurimmalla osalla infektio on oireeton ja paranee itsestään, mutta osalla naisista infektio altistaa kohdunkaulan syövän esiasteiden muodostumiselle. HPV-infektio on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. 

Uudessa seulontamenetelmässä asiakkaasta otetulle näytteelle tehdään ensin korkean riskin HPV-testi, ja vain positiivisissa tapauksissa samasta näytteestä tutkitaan papa-testi eli gynekologinen irtosolukoe. Negatiivisissa tapauksissa papa-testiä ei tehdä. Aiemmin seulonta perustui pelkkään papa-testiin. HPV-testi on tarkempi ja havaitsee riskin jo ennen solumuutosten kehittymistä.

Tutkimustuloksesta lähetetään asiakkaalle kirjallisena tieto kahden kuukauden sisällä näytteenotosta. Mikäli löydös edellyttää jatkotutkimuksia, asiakkaalle tehdään automaattisesti lähete jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon.