Sikiöseulontayksikön toiminta alkanut Oulaskankaalla

Julkaistu
Oulaskankaan Sikiöseulontayksikkö on aloittanut toimintansa Oulaskankaan sairaalassa 5.8.2024. Uuden yksikön myötä Pohde on parantanut merkittävästi palveluja etenkin Oulun eteläisen alueen odottajille.

Aiemmin osa odottajista on joutunut hakeutumaan sikiöseulonnan ultraäänitutkimuksiin oman hyvinvointialueen ulkopuolelle. Nyt nämä maksuttomat tutkimukset ovat saatavilla kaikille odottajille omalla hyvinvointialueella kohtalaisen hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Uusi yksikkö on osa Pohteen sikiöseulontayksikköä, jonka päätoimipiste sijaitsee Oulussa OYS D-talossa, entisen Kaupunginsairaalan tiloissa. Sikiöseulontoja tehdään Pohteella Oulun ja Oulaskankaan seulontayksiköiden lisäksi Kuusamon terveyskeskuksen äitiyspoliklinikalla.

 
Kaikki sikiöseulontatoiminta Pohteella keskitetään näihin yksiköihin loppuvuoden 2024 aikana. Odottaja voi jatkossa valita itselleen parhaiten sopivan seulontapisteen. Ajanvaraus ensimmäiselle seulontakäynnille tehdään pääsääntöisesti itse omaOYS nettiajanvarauksen kautta (https://omaoys.fi/)
Oma neuvola antaa lisätietoja sikiöseulonnoista ja lisäksi uusilta sikiöseulonnan nettisivuilta (https://pohde.fi/palvelut/sikioseulonnat/) löytyy jokaiselle odottajalle tärkeää informaatiota sekä ajanvarausohjeet seulontoihin.

Myös äitiyspoliklinikkatoiminta Oulaskankaalla laajenee. Mikäli Oulun eteläisen alueen odottajat tarvitsevat käyntiä synnytyslääkärin vastaanotolla tai ultraäänitutkimuksessa seulontakäyntien jälkeen, se onnistuu jatkossa suurimmassa osassa tapauksista Oulaskankaan poliklinikalla. Korkean riskin raskauksien seuranta on kuitenkin Pohteella keskitetty OYS äitiyspoliklinikalle.

Lisätietoa – Mikä sikiöseulonta?

Sikiöseulonnat ovat kaikille odottajille maksuttomia ja vapaaehtoisia tutkimuksia. Ne sisältävät ultraäänitutkimuksen alku- ja keskiraskaudessa sekä odottajan niin halutessa myös kromosomipoikkeavuusriskin seulonnan. 

Sikiöseulontojen tarkoitus on parantaa raskauden ennustetta, mahdollisuuksia hoitaa sikiötä ja lasta sekä vähentää sairastavuutta ja lapsikuolleisuutta. 

Jos sikiöseulonnoissa herää epäily poikkeavuudesta, tehdään jatkotutkimuksia tarvittaessa OYS Sikiötutkimusyksikössä. Näissä jatkotutkimuksissa epäily voi vahvistua tai osoittautua vääräksi.

On hyvä muistaa, että myöskään normaali tulos sikiöseulontatutkimuksissa ei aina takaa lapsen terveyttä, sillä kaikkia poikkeavuuksia tai sairauksia ei voi raskauden aikana löytää.