Uusia perhehoitajia tarvitaan Pohteen alueella

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on mukana Perhehoitoliiton valtakunnallisessa Ajoissa kotiin -kampanjassa 9.–22.9.2024 ja muistuttaa perhehoidon mahdollisuuksista. Pohde valmentaa jatkuvasti perhehoitajia eri-ikäisille lapsille, ikäihmisille ja vammaisille henkilöille.

Perhehoitoa tarvitaan, kun lapsi tai nuori ei voi asua omassa kodissaan, kun kehitysvammainen tai vammainen lapsi tai aikuinen tarvitsee tukea arkeen tai kun ikäihminen ei enää voi asua täysin itsenäisesti.

Perhehoitajana voivat toimia perheet, jotka pystyvät oman vakaan elämäntilanteensa ansiosta olemaan avuksi tukea tarvitseville. Pohteen alueella on yhteensä yli 400 perhehoitajaa.

Lastensuojelun perhehoito tapahtuu perhehoitajan kotona. Lapsi voi olla sijoitettuna sijaisvanhempien luokse pitkäaikaisesti tai lyhytaikaisesti. Ikäihmisten ja vammaisten perhehoidossa hoidettava voi olla hoidossa esimerkiksi osan päivästä tai ympärivuorokautisesti, ja perhehoito voi tapahtua joko perhehoitajan kotona tai hoidettavan kotona. Lyhytaikainen perhehoito tukee ikäihmisten ja vammaisten kotona asumista ja mahdollistaa myös omaishoitajan lakisääteiset vapaat.

Sijaisvanhemmuus on jaettua vanhemmuutta

Perhehoitajilta edellytetään ennakkovalmennuksen käymistä. Valmennus on osallistujille maksuton. Osallistuminen ei sido ryhtymään perhehoitajaksi, vaan valmennuksessa voi pohtia omia valmiuksia tehtävään.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Perhehoidon keskus järjestää säännöllisesti perhehoitajien ennakkovalmennuksia, joihin voi hakea mukaan ottamalla yhteyttä Perhehoidon keskukseen tai lähettämällä verkkosivuilta löytyvän esitietolomakkeen Perhehoidon keskukseen.

Perhehoidon keskus tukee perhehoitajia monipuolisesti myös valmennuksen jälkeen tarjoamalla esimerkiksi työnohjausta, mentorointia ja tukea kotiin.

Kempeleläinen Marjo Kreivi on yli kymmenen vuoden ajan toiminut lastensuojelun perhehoitajana eli sijaisvanhempana lapsille, jotka eivät syystä tai toisesta voi asua biologisten vanhempiensa luona. Kreivi pitää Perhehoidon keskukselta saamaansa tukea tärkeänä ja on myös itse toiminut ennakkovalmentajana ja vertaistukihenkilönä toisille perhehoitajille.

– Perhehoitajuus on parhaimmillaan jaettua vanhemmuutta, hän toteaa.

Osallistu perhehoidon infoon

Perhehoidon keskus järjestää lastensuojelun, ikäihmisten ja vammaisten perhehoidosta avoimen infotilaisuuden Teams-yhteydellä keskiviikkona 18.9. klo 16. Lue lisää Pohteen tapahtumakalenterista.

Lue lisää

Perhehoidon keskus (Pohde.fi)
Perhehoito (Pohde.fi)
Ajoissa kotiin -kampanja (Perhehoitoliitto.fi)

Kuuntele Marjo Kreivin haastattelu