Päihde- ja riippuvuushoito

Palvelun sisältö

Voit hakeutua vastaanotolle, jos olet huolissasi päihteiden käytöstäsi tai rahapelaamisestasi. Saat apua päihteiden käytön tai riippuvuuksien, kuten peliriippuvuuden aiheuttamiin haasteisiin. Hoito sisältää esimerkiksi neuvontaa, arviointia, kuntoutusta ja sosiaalista tukea. Hoito on vapaaehtoista.

Avohoidon vastaanotolla arvioimme tilanteesi ja teemme hoitosuunnitelman. Avohoito tarkoittaa ohjattua hoitoa, jossa asut kotona ja käyt sovituissa tapaamisissa. Tuki voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista.

Teemme myös erilaisia päihdeseurantoja, jos tarvitset lausuntoa esimerkiksi lastensuojeluun tai ajokorttiasioissa viranomaiselle. Päihderiippuvuuden arviointijakso voidaan aloittaa myös silloin, kun tarvitaan lääkärin diagnoosi.

Toimi näin

Neuvonta

Voit kysyä päihde- ja riippuvuushoitoon hakeutumisesta Digitaalisen sote-keskuksen chatissa, mielenterveyden chatissa tai voit soittaa omaan sosiaali- ja terveyskeskukseesi. Digitaalinen sote-keskuksen chat ei ole vielä käytössä Siikalatvan asukkaille. Mielenterveyden chat ei ole vielä käytössä Kalajoen, Merijärven, Hailuodon ja Tyrnävän asukkaille.

Korvaushoito

Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvuuden hoitamista korvaushoitolääkityksen tuella. Hoitoon sisältyy myös psykososiaalista tukea, kuten keskusteluapua. Korvaushoito kohentaa terveyttä ja elämäntilannetta. Se myös vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja kuolleisuutta.

Terveydenhuollon ammattilainen arvioi, onko hoito sinulle sopiva. Voit hakeutua arviointiin digitaalisen sote-keskuksen chatissa tai soittamalla omaan sosiaali- ja terveyskeskukseesi.

Katkaisuhoito

Jos päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu avohoidon turvin, voit päästä ympärivuorokautiseen katkaisu- tai vieroitushoitoon. Hoidon tavoitteina ovat päihdekierteen turvallinen katkaiseminen ja tarvittavan jatkohoidon suunnittelu.

Katkaisuhoitojakso kestää tavallisesti muutaman vuorokauden. Katkaisuhoitoa annetaan päihdeklinikalla ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. Vieroitushoito kestää yleensä kauemmin kuin katkaisuhoito, esimerkiksi kahden viikon ajan.

Laitosmuotoinen päihdekuntoutus

Päihdekuntoutusta voidaan antaa laitoksessa, jos muu päihdehoito ja päihdekuntoutus ei ole riittävää. Hoitojakson kesto voi vaihdella, mutta yleensä se on noin kuukauden mittainen.

 

Selviämishoito

Voimakkaasti päihtynyt henkilö tarvitsee seurantaa. Jos hän ei kykene huolehtimaan omasta terveydestään tai turvallisuudestaan, hän saa apua terveyskeskuksesta tai päivystyksestä. Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Oulussa toimii viikonloppuisin selviämisasema päihtyneille henkilöille, joiden vointi vaatii seurantaa voimakkaan päihtymyksen vuoksi. Poliisi, ensihoito tai päivystys ohjaa päihtyneen henkilön selviämisasemalle, jos päihtyneen terveydentila vaatii seurantaa, mutta ei vaadi muuta kiireellistä hoitoa.

Yhteystiedot

Palvelupaikka
Selviämisasema
Osoite
Kajaanintie 48 C,
90220 OULU

1. kerros, H-siipi
Aukioloajat
Pe - Su

21.30-15

Selviämisasema tarjoaa turvallisen ja rauhallisen ympäristön täysi-ikäisille päihtyneille henkilöille, jotka eivät kykene sillä hetkellä huolehtimaan omasta terveydestään ja turvallisuudestaan raskaan päihtymystilan vuoksi. Selviämisasema toimii Oulussa osana Päihdeklinikan toimintaa ja sinne ohjaudutaan viranomaisten kautta. Selviämisasema palvelee perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään koko hyvinvointialueemme väestöä.

Jos henkilö tarvitsee päihtymyksen seurannan lisäksi muuta päivystyksellistä sairaanhoitoa, se toteutetaan edelleen Oulun yhteispäivystyksessä.

Palvelunumerot
Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven perhe- ja sosiaalipalvelujen neuvonta
Palveluohjaus
040 318 5862
Puhelinaika
Ma

9-11

Ti

9-11

Ke

9-11

To

9-11

Pe

9-11

Poikkeusaukioloajat

Tästä numerosta voit kysyä lasten, perheiden ja aikuisten sosiaalipalveluista ja miten palveluihin hakeudutaan.

Tähän numeroon voit soittaa, jos tarvitset

  • tukea jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen
  • apua lapsesi tasapainoiseen kehitykseen tai hyvinvointiin
  • neuvontaa asumiseen tai taloudellisiin vaikeuksiin.
  • Palvelunumerot
    Päihdetyö, Taivalkoski, puhelinnumero
    Päihdetyöntekijä
    040 159 8020
    Puhelinaika
    Ti

    12-13

    Ke

    12-13

    Poikkeusaukioloajat
    Suljettu 17.4.2025

    kiirastorstai

    Suljettu 18.4.2025

    pitkäperjantai

    Suljettu 20.4.2025

    1.pääsiäispäivä

    Suljettu 21.4.2025

    2. pääsiäispäivä

    Tämän numeron kautta voit varata ajan Taivalkosken päihdetyöhön.

    Tavoitat meidät parhaiten lähettämällä tekstiviestin tai jättämällä soittopyynnön.

    Päihdetyöntekijän puhelinajan ulkopuolella voit olla yhteydessä myös palveluohjauksen puhelinnumeroon.

    Palvelunumerot
    Selviämisaseman neuvontanumero
    Selviämisaseman asiakasnumero
    040 318 6688
    Puhelinaika
    Pe - Ma

    21.30-14

    Selviämisasema toimii Oulussa ja palvelee perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään koko hyvinvointialueemme väestöä. Selviämisasemalle ohjaudutaan aina viranomaisten kautta, eli sinne ei voi hakeutua itse. Voit soittaa, jos haluat yhteyden Selviämisasemalle: tiedustella omaisesi voinnista tai muista asioista.

    Digitaaliset palvelut

    Digitaalinen sote-keskus, Mielenterveyden chat ja videovastaanotto

    Aukioloajat
    Ma

    8-20

    Ti

    8-20

    Ke

    8-20

    To

    8-20

    Pe

    8-20

    Poikkeusaukioloajat
    Suljettu 17.4.2025

    kiirastorstai

    Suljettu 18.4.2025

    pitkäperjantai

    Suljettu 20.4.2025

    1.pääsiäispäivä

    Suljettu 21.4.2025

    2. pääsiäispäivä

    Digitaalisen sote-keskuksen mielenterveyden chat auttaa, kun tarvitset matalan kynnyksen tukea ja ohjausta mielenterveysongelmissa, elämän kriiseissä, riskitasoisessa rahapelaamisessa tai päihteiden riskikäytössä. Mielenterveyden chatissa tehdään arvio hoidon tarpeesta ja hoitoon ohjaus. Tarvittaessa saat ajan psykiatrisen sairaanhoitajan videovastaanotolle.

    Digitaaliset palvelut

    Digitaalinen sote-keskus, sairaanhoitajan chat-vastaanotto ja videovastaanotto

    Avoinna arkisin
    Ma

    7-21

    Ti

    7-21

    Ke

    7-21

    To

    7-21

    Pe

    7-21

    Avoinna viikonloppuisin ja arkipyhinä
    La

    8-18

    Su

    8-18

    Poikkeusaukioloajat
    17.4.2025
    Avoinna kello 8-18

    kiirastorstai

    18.4.2025
    Avoinna kello 8-18

    pitkäperjantai

    20.4.2025
    Avoinna kello 8-18

    1.pääsiäispäivä

    21.4.2025
    Avoinna kello 8-18

    2. pääsiäispäivä

    Digitaalinen sote-keskus on terveyskeskuksesi verkossa. Keskustele sairaanhoitajan kanssa chatissa ilman ajanvarausta. Voit saada ajan myös lääkärin tai muun ammattilaisen videovastaanotolle. Palvelut voivat vaihdella eri paikkakunnilla. Digitaalisessa sote-keskuksessa voit asioida myös iltaisin ja viikonloppuisin.