Saattohoito

Palvelun sisältö

Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Saattohoito auttaa vakavasti ja parantumattomasti sairasta henkilöä elämään mahdollisimman hyvää elämää loppuun asti. Saattohoitoon kuuluu kivunlievitys ja muu tarpeellinen hoito, vaikka itse sairautta ei enää yritetä parantaa.

Saattohoitoon siirrytään, kun vakavaa sairautta ei voida parantaa ja kun arvioidaan, että kuolema tapahtuu lähipäivien tai lähikuukausien aikana. Saattohoidosta on tärkeää keskustella potilaan kanssa avoimesti. Jos potilas itse ei pysty ilmaisemaan näkemystään hoidosta, keskustelu käydään hänen läheistensä kanssa. Potilaalla on oikeus myös kieltäytyä tiedoista, esimerkiksi elinaikaa koskevasta arviosta.

Saattohoidon aloittamisesta tehdään saattohoitopäätös. Siihen voidaan kirjata potilaan toiveet hänen haluamastaan hoidosta. Siihen voi kuulua esimerkiksi päätös kieltäytyä elvytyksestä. Kuolevan ja hänen läheistensä tukeminen on olennainen osa saattohoitoa. Saattohoitoon ei kuulu aktiivinen kuolemaan auttaminen.

Saattohoito pyritään antamaan joko potilaan kotona tai mahdollisimman lähellä sitä. Kotona potilasta hoitavat usein hoitohenkilökunta ja potilaan läheiset yhdessä. Saattohoitoa annetaan myös sairaaloissa, palvelukodeissa ja saattohoitokodeissa.

Toimi näin

Voit kysyä saattohoidosta omalta lääkäriltä, saattohoidon yhdyshenkilöltä tai kotihoidolta.

Kun saattohoito on aloitettu, sovi lähipiirisi kanssa yhteyshenkilö, joka on ensisijaisesti yhteydessä hoitajiin. Hän voi välittää tietoa muille läheisille. Varmista, että yhteyshenkilön yhteystiedot ovat potilasasiakirjoissa.

Yhteystiedot

Palvelupaikka
Nivalan kotisairaala
Osoite
Pappilantie 1,
85500 NIVALA

Nivalan kotisairaala palvelee Nivalan ja Sievin alueen asukkaita.
Kotisairaalan toimisto sijaitsee terveyskeskuksen yhteydessä.

Palvelupaikka
Sievin palvelukoti Pihlajakoti
Osoite
Jussinmäentie 5,
85410 SIEVI

G-H

Palvelukeskus Pihlajakoti tarjoaa turvallisen asuinympäristön niille ikäihmisille, jotka tarvitsevat hoivaa ja huolenpitoa vuorokauden ympäri. Pihlajakoti sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Sievissä.

Pihlajakodissa on neljä osastoa: Mäntylä, Leppälä, Tammela ja Koivula.

Palvelupaikka
Ylivieskan akuuttiosasto
Osoite
Kirkkotie 4,
84100 YLIVIESKA

Vierailuaika
Ma

14-19

Ti

14-19

Ke

14-19

To

14-19

Pe

14-19

La

14-19

Su

14-19

Ylivieskan akuuttiosastolla on 28 potilaspaikkaa. Osastolla hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat lyhytaikaista akuuttihoitoa.
Saattohoitoon osallistuva omainen voi olla potilaan luona, tarvittaessa hänelle järjestetään yöpyminen.
Osastolle kulku terveyskeskuksen sisäpihan kautta ovi 11, hissillä II kerrokseen, kulku on esteetön.

Palvelunumerot
Kotas-tilannekeskus eteläinen
Palvelunumero
040 318 5050
Puhelinaika

Avoinna kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.

Voit soittaa Kotas-tilannekeskukseen, jos olet kotisairaalan asiakas tai ikäihmisen omaishoitaja ja sinulla on hoidettavan terveydentilaan liittyvää asiaa

Palvelunumerot
Pohteen eteläisen kotisairaala
vastuuyksikköpäällikkö
044 759 1441

Pohteen eteläisen alueen kotisairaala palvelee Alavieskan, Haapajärven, Haapaveden, Kärsämäen, Nivalan, Oulaisten, Pyhännän, Pyhäjärven, Reisjärven, Sievin, Siikalatvan ja Ylivieskan alueen asukkaita.
Voit soittaa virka-aikana vastuuyksikköpäällikölle, jos haluat kysyä lisätietoa kotisairaalasta tai antaa palautetta palvelusta.

Palvelunumerot
Sievin palvelukoti Pihlajakoti, puhelinnumero
Vastuuyksikköpäällikkö
044 419 6153
Koivula hoitajat
044 419 6157
Leppälä hoitajat
044 419 6160
Mäntylä hoitajat
044 419 6158
Tammela hoitajat
044 419 6150

Palvelukeskus Pihlajakoti tarjoaa turvallisen asuinympäristön niille ikäihmisille, jotka tarvitsevat hoivaa ja huolenpitoa vuorokauden ympäri. Pihlajakoti sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Sievissä.

Pihlajakodissa on neljä osastoa: Mäntylä, Leppälä, Tammela ja Koivula.

Palvelunumerot
Ylivieskan akuuttiosasto
Osastonsihteeri
040 635 5047
Hoitaja, huoneet 1-8 ja 17
040 635 5049
Hoitaja, huoneet 9-16
040 635 5051
Osastonsihteeri
Ma

7-14.45

Ti

7-14.45

Ke

7-14.45

To

7-14.45

Pe

7-14.45

Ota ensisijaisesti yhteyttä potilaaseen itseensä. Tarvittaessa voit soittaa osastolle omaisesi vointia koskevissa asioissa. Toivomme, että yksi omainen toimii yhteyshenkilönä voinnin tiedusteluissa. Yhteyshenkilön puhelinnumero on hyvä ilmoittaa osastolle tiedoksi.

Digitaaliset palvelut

Palliatiivinen talo

Palliatiivinen talo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä verkkopalvelu. Palliatiivinen talo tukee parantumattomasti sairaita ja heidän läheisiään sairauden kanssa elämisessä. Talosta löytyy tietoa aikuisten palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista ja eri tukimuodoista. Palliatiivisen talon keskeisiä sisältöjä ovat:
  • palliatiivinen hoito: parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä aktiivinen kokonaisvaltainen hoito
  • saattohoito: osa palliatiivista hoitoa, joka keskittyy elämän loppuvaiheen hoitoon
  • oirehoito: tietoa ja ohjeita oireiden lievittämiseen ja hallintaan
  • sairaudet: tietoa erilaisista sairauksista, jotka vaativat palliatiivista hoitoa
  • tukimuodot: tietoa erilaisista tukimuodoista, kuten vertaistuesta ja sosiaalipalveluista.
Palliatiivinen talo on osa Terveyskylää. Terveyskylän talot tarjoavat luotettavaa, turvallista ja näyttöön perustuvaa terveys- ja hyvinvointitietoa. Terveyskylän sisältöjä tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä Terveyskylän käyttäjien kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Elämän loppuvaiheen hoitoa ohjaavat ja säätelevät kansalliset ja kansainväliset lait, sopimukset ja suositukset. Niiden perustana ovat perusoikeudet ja itsemääräämisoikeus sekä yksilön koskemattomuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.