Vietämme tänä syksynä Suomessa ensimmäistä kertaa kipuviikkoa aiemman kipukuukauden sijaan. Kipuviikko on viikolla 36 eli 2.-8.9.2024. Kipuviikon teemana on ’Kipu koskettaa’. Kipu koskettaa meitä omakohtaisesti, läheisten kautta ja yhteisöissä. Kipu todella koskettaa meitä kaikkia! Siksi onkin tärkeää, että sinäkin osallistut kanssamme kipuviikon viettoon.
Suomen Kipu ja Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry järjestävät säännöllisesti erilaisia tapahtumia hoitotyön työntekijöille ja kivun kanssa eläville kansalaisille. Kipupotilaita hoitavien kannattaa käydä vilkaisemassa molempien nettisivujen kautta ajankohtainen tarjonta koulutuksille ja tapahtumille, mikäli kokee tarvitsevansa täydennyskoulutusta aiheeseen.
- maanantaina 2.9.2024 klo 11.30 Instagram live; Työ kipujen kanssa – muokkauksia ja mahdollisuuksia ja klo 18–19 Webinaari; Selittämätön kipu -jotain pitäis tehdä, mutta mitä ja miten?
- tiistaina 3.9.2024 klo 17–17.30 Hyvinvointihetki, rentoudu ja palaudu
- keskiviikkona 4.9.2024 klo 18–19.30 Teemailta: Vanhasta luopuminen -mitä tilalle?
- torstaina 5.9.2024 klo 17.30–19 Webinaari: Työssä palautuminen osana kivunhallintaa
Kipuviikon tarkoituksena on lisätä tietoutta kivusta ja sen hoidosta ja tehdä kipua näkyväksi. Kipua kokevan yksilön lisäksi kipu koskettaa myös hänen lähipiiriään. Joka viides suomalainen aikuinen elää kroonistuneen kivun kanssa ja joka seitsemännellä kipu on päivittäistä. Meistä varmasti jokainen on joskus kärsinyt lyhytaikaisesta kivusta. Kipu koskettaa myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, kun päivittäisessä työssä kohtaamme kipeitä asiakkaita ja potilaita erilaisissa paikoissa.
Kivun taustalla voi olla useita erilaisia syitä, kuten toistuva migreeni, ärtynyt suoli, kipeät kuukautiset, reuma tai fibromyalgia. Aina kivun aiheuttajaa ei saada diagnosoitua, noin 11 % kipuoireisista sairastaakin kipua ilman diagnoosia. Kivun jokainen ihminen kokee omalla tavallaan ja kipu vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään. Se vaikuttaa itsetuntoon, nukkumiseen ja sosiaalisiin suhteisiin.
Perheet ja läheiset eivät voi olla huomaamatta läheisensä kokemaa kipua. Kipu perheessä vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Näin myös läheiset voivat tarvita tukea kipua kokevan vierellä kulkemiseen.
Työyhteisössämme ja työkavereissamme on kivun kanssa eläviä. Kivun yleisyydestä huolimatta työyhteisöissä ei aina ole taitoja tukea kipeää työkaveria. Työnantajia kipu erityisesti koskettaa koska yli kolmanneksella suomalaisella työikäisistä on laaja-alaista kipua. Erilaiset toimet työn sovittamiseksi työ- ja toimintakykyä vastaavaksi on yksi tärkeimmistä kipuoireisen työntekijän tukitoimista. Esihenkilön on hyvä tiedostaa, ettei työntekijän kipuoire vaikuta hänen ammattitaitoonsa. Moni kipuoireinen on motivoitunut hoitamaan työnsä hyvin ja harvan oma toive on työstä poissaolo.
Me sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset olemme merkittävässä roolissa kipua kokevien asiakkaiden elämässä. Kipua kokevat tarvitsevat ammattilaisten tukea. Kivun hoito on ennen kaikkea hyvää kohtaamista, toiveikkuuden ylläpitämistä ja näyttöön perustuvien hoitokeinojen hyödyntämistä.
Kipu leikkaa syvälle,
päivät harmaita, raskaita.
Toivo horjuu,
hengenvedot lyijyä.
Mutta katseesi kohtaa,
lämmin, ymmärtävä.
Sanat kuin balsamia,
kannat kipuani hetken.
Yhdessä jaamme taakan,
pimeys väistyy hetkeksi.
Kiitos, että olet siinä,
näet, kuulet, ymmärrät.