Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus -pilotti

Julkaistu

Nepsy-valmennus on tukimuoto, joka tähtää nuorten arjen sujuvuuden vahvistamiseen ja perheen tuen parantamiseen. Pohteella on pitkään ollut tarve tämänkaltaiselle valmennukselle, ja siksi päätimme pilotoida sitä vuoden 2024 aikana. Pilotin aikana saimme arvokasta tietoa siitä, kuinka nepsy-valmennus voi tukea nuorta, perhettä ja koulua arjen hallintaan liittyvissä haasteissa.

Pilotissa asetettiin selkeä tavoite, ja valmennus toteutettiin palveluntuottajan toimesta. Kohderyhmänä olivat 9–15-vuotiaat nuoret kolmella eri kuntoutuksen aluepalvelujen toimialueella. Valmennuksen päämääränä oli testata lyhyen valmennusjakson toimivuutta ja tutkia, kuinka selkeä tavoite ja omakuntoutusohjeet voivat tukea nuoren arjen haasteiden kohtaamista. Valmennus sisälsi viisi tapaamiskertaa, jotka pidettiin joko nuoren kotona, koululla tai palveluntuottajan toimitiloissa.

Sitouttaminen ja motivoituminen: pilotin keskeinen oivallus

Pilotin aikana nousi esiin tärkeä huomio: sitouttaminen oli avainasemassa nuoren ja perheen motivoimisessa valmennukseen. Sitouttaminen alkoi jo siinä vaiheessa, kun perheelle tarjottiin ratkaisukeskeistä valmennusta. Ensimmäinen tavoite asetettiin heti alkuun, mutta tarkempi määrittely tapahtui ensimmäisellä valmennustapaamisella. Alkusitouttamiseen panostaminen oli keskeinen tekijä yhteistyön onnistumisessa ja loi vahvan perustan valmennukselle, auttaen nuorta sekä perhettä suuntautumaan kohti konkreettisia tavoitteita.

Lyhyen jakson hyödyt ja tarve pidemmille jaksoille

Lyhyt valmennusjakso, jossa oli konkreettinen tavoite, tuotti hyviä tuloksia. Perheet kokivat jakson hyödylliseksi arjen tukemisessa. Valmennuksessa saatiin käytännönläheisiä ohjeita, jotka auttoivat nuoria ja perheitä sujuvoittamaan arkea. Loppupalautteista nousi kuitenkin esiin myös toive pidemmän jakson mahdollisuudesta. Tarve pidemmälle jaksolle perustui muun muassa siihen, että nuoren tutkimukset olivat vielä kesken tai siirtyminen alakoulusta yläkouluun oli ajankohtainen. Tällöin oikea-aikainen tuki olisi voinut olla vielä merkityksellisempi.

Tarve tällaiselle valmennukselle

Pilotin kokemusten myötä on selvää, että tällaiselle nepsy-valmennukselle on todellinen tarve. Lyhyen jakson myönteinen kokemus ja perheiden saamien konkreettisten ohjeiden palautteet viittaavat siihen, että valmennuksen laajentaminen ja sen ajankohtaisuuden tarkempi kohdentaminen voisivat tuoda entistä enemmän hyötyä nuorten ja perheiden arkeen. Tällainen valmennus tukee erityisesti nuoria ja perheitä, jotka kokevat arjen hallinnan haasteita ja tarvitsevat ammatillista tukea oikealla hetkellä.

Pilotit osoittivat, että vaikka palvelut eivät vaatineet suuria resursseja tai monimutkaisia järjestelyjä, niiden vaikutukset asiakkaiden hyvinvointiin olivat merkittäviä jo lyhyellä aikavälillä. Tämä on erityisen tärkeä havainto, sillä kuntoutuspalvelujen kustannukset voivat olla huomattavat, ja pitkään kestävät lääkinnälliset kuntoutusprosessit kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää. Jos voimme parantaa hyvinvointia nopeasti ja tehokkaasti kevyemmillä toimenpiteillä, se voi tuoda merkittäviä säästöjä niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin.

Voit lukea valmennuksista Innokylästä:

https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/ratkaisukeskeinen-neuropsykiatrinen-valmennus-lapsille

Virpi Vimpari

Virpi Vimpari työskentelee fysioterapeuttina ja tiimivastaavana Pohteella.