Sijoita mielen joustavuuden kehittämiseen: Voita omat haasteesi ja tee elintapamuutoksesta oma menestystarinasi!

Julkaistu

Tervetuloa, hyvä lukija, matkalle kohti hyvinvointia tukevaa elämää! Elintapamuutos, tuo monille tuttu, mutta haastava prosessi kätkee sisälleen usein syvällä automatisoituneita ajatusmalleja, tunteita ja käyttäytymistapoja. Tiedämme terveellisten elintapojen merkityksen, mutta miksi niiden noudattaminen tuntuu niin vaikealta? Astutaanpa yhdessä kohti psykologisen joustavuuden maailmaa ja tutkitaan, miten se voi avata ovia muutokseen.

Tutkimusmatka omaan mieleen

Ensimmäinen askel kohti muutosta on uteliaisuus oman mielen syvyyksiin. Miksi valitsemme epäterveellisen ruoan stressaantuneena? Miksi emme löydä aikaa liikkumiselle? Näiden kysymysten taustalla vaikuttavien tekijöiden tarkempi tutkiminen auttaa ymmärtämään automatisoituneita reaktioitamme ja luo pohjan muutokselle.

Mielen joustavuus muutoksen tukena

Mielemme joustavuus on avain hyvinvointiimme. Psykologinen joustavuus on kykyä suhtautua avoimesti omiin ajatuksiin ja tunteisiin, mahdollistaen tietoiset valinnat vaikeinakin hetkinä elintapamuutoksessa. Sen kehittäminen ei ole pelkkä taito, vaan elämäntapa, jonka harjoitteet voidaan mieltää mielen kuntosalilla käymiseen. Parasta on, että tämä kuntosali kulkee aina mukanasi, omassa päässäsi.

Arvojen kirkastaminen

Terveelliset päätökset helpottuvat, kun tiedostamme omat arvomme ja miksi ne ovat meille tärkeitä. Arvojen kirkastaminen antaa pohjan merkityksellisille tavoitteille ja suunnan päätöksille arjessa kulkea kohti tavoitteita. Arvojen toteuttaminen omassa elämässä on valinta, jonka voit tehdä milloin tahansa. Sitä helpottaa, kun olet kirkastanut itsellesi, mistä oman elämän merkityksellisyys syntyy. Kun tiedät, mistä välität, välitä siitä teoillasi.

Omistautuminen arvojen mukaiseen toimintaan

Arvoihin sitoutuminen vaatii käytännön tekoja arjessa. Aseta pieniä, arvojesi mukaisia tavoitteita ja laadi toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi. Pohdi tätä laatiessasi mitä aioit tehdä ja mihin voimavarasi omassa arjessasi varmasti riittävät, miksi tämä tavoite on sinulle tärkeä? Usein puhutaan motivaatiosta elämäntapamuutosten yhteydessä. Älä odota täydellistä motivaatiota – toimi, kun koet toiminnan merkitykselliseksi ja voimavarat riittäviksi. Se voi kyllä auttaa esim. liikkeelle lähtemistä ja tehdä toiminnasta helpompaa. Todennäköisesti maailmassa olisi vielä nykyistä paljon enemmän kansansairauksia omaavia ihmisiä, jos heistä jokainen liikkuisi terveytensä kannalta riittävästi, nukkuisi riittävästi ja huomioisi ravitsemussuositukset valinnoissaan vain silloin kun kokisi olevansa motivoitunut. Elämäntapamuutokset eivät vaadi jatkuvaa motivaatiota, vaan tietoista valintojen tekemistä omaksi parhaaksi nopeiden mielihyvän yllykkeiden keskellä.

Havainnoiva minä

Jos arvojen mukaan eläminen olisi helppoa kaikki tekisivät niin. Arvojen mukaan eläminen ei ole itsestäänselvyys, emmekä kykene aina valitsemaan oikein, vaikka tietäisimmekin toimivamme arvojamme vastaan. Arvojen mukaisten tekojen toteutumista kannattaa tarkastella yksittäisen hetken tai viikon sijaan laajemmalla aikajänteellä. Tutki omia ajatuksiasi ja toimintaasi uteliaasti. Havainnoi tilanteita, joissa et toimi arvojesi mukaisesti, ja tunnista omat haasteet. Olitko tänään läsnä siinä, mitä teit? Näkyikö tekemisissäsi se, millainen haluat olla? Huomaatko vältteleväsi tietoisesti tai tiedostamatta tunteita, ajatuksia tai kokemuksia, jotka liittyvät elintapojen muuttamiseen. Tunnistatko mielen tuottamien selitysajatusten vaikeuttavan tärkeän tavoitetta kohti vievän teon aloittamista. Mielen luontainen taipumus on tuottaa selitysajatuksia, joiden viesti on se, miksi juuri nyt ei kannata ryhtyä tekemään jotakin. Lähtisin lenkille, mutta en voi, koska olen väsynyt. Kokeilisitko muuttaa tämän jatkossa muotoon, lähden lenkille ja olen väsynyt?

Mielen ylivallan vähentäminen

Tiedosta, että ajatuksesi eivät aina ole totta. Mielen kontrollin heikentäminen tarkoittaa toimimista oman hyvinvointisi puolesta, vaikka ajatuksesi kehottaisivat toimimaan toisin. Mitä tapahtuu, jos et pysty toimimaan joka päivä tavoitteesi mukaisesti, koska elämällä on tapana pudottaa esteitä suunnitelluille toiminnoille. Mielesi voi todeta: “epäonnistuit jälleen, ei kannata edes yrittää”, “taas sinä päädyit kuntosalin sijaan sohvan pohjalle popsimaan karkkeja”. Oma sisäinen puheesi voi olla liian kriittistä ja lannistavaa, jolloin on hyvä keskittyä havainnoimaan sen vaikutusta toimintaasi. Tunnista sisäinen kriitikkosi ja päätä, vaikuttaako se päätöksiisi vai ei. Jos eksyt polulta, älä toista virhettäsi – seuraava valintasi on uusi mahdollisuus. Vaikka päivittäiset haasteet voivat häiritä tavoitteitasi, älä anna negatiivisen sisäisen puheen ohjata toimintaasi.

Automatisoituneen ohjauksen tiedostaminen ja tietoisuustaitojen harjoittaminen

Kiire ja stressi usein ohjaavat automaattista toimintaa. Voimme tietoisesti muuttaa ajatusmallejamme, erityisesti ruokailun suhteen, tiedostamalla ensin nykyiset toimintatapamme. Olet valintapisteessä lukuisia kertoja päivässä ja edessäsi on tienhaara tienviitoin kohti ja pois. Kumpi valitsee sinä vai mielesi? Valintatilanteissa harjoittele tietoista havainnointia ja ole tietoinen omista tunteista ja reaktioista. Harjoitukset, kuten mindfulness ja hengitysharjoitukset voivat auttaa havainnoimaan ajatusmalleja ja tunnerektioita ja sitä kautta helpottamaan pysähtymistä ennen autopilotin kytkeytymistä. Säännöllinen tietoisuustaitojen harjoittelu tukee positiivisia elintapamuutoksia ja auttaa tekemään terveyden kannalta parempia päätöksiä.

Ajatusten ja tunteiden hyväksyminen

Hyväksy, että ajatukset ja tunteet tulevat ja menevät. Harjoittele taitoa vastaanottaa ne avoimesti ilman tarvetta kontrolloida tai muuttaa niitä. Harjoittele taitoja ja asenteita, jotka auttavat sinua elämään helpommin vaikeiden tunteiden ja mielen tuottamien ajatusten kanssa. Altistusharjoittelu on tehokas keino oppia kohtaamaan haastavia tuntemuksia ja opetella toimimaan niiden läsnäollessa tavoitteiden suuntaisesti. Omia ajatuksia tai tunteita vastaan ei kannata kamppailla, sillä se vain voimistaa niiden vaikutusta mielessämme.

Olet oman muutosmatkasi asiantuntija. Aloita matkasi kohti terveellisempää elämää. Ole utelias ja lempeä itsellesi, sillä muutos vaatii harjoittelua. Mielen kuntosaliharjoitukset ovat avain onnistuneeseen elintapamuutokseen, mutta kehittyäksesi niissä vaatii se toistuvaa harjoittelua, aivan kuten lihaksetkin. Aloita pienistä teoista ja kulje kohti arvojesi mukaista, merkityksellistä elämää. Hyvinvointia tukevien arvojen ja niiden mukaisen toiminnan tulisi olla jotakin, jonka valitset ja jonka mukaan haluat toimia. Jos koet toimintaa kohtaan pakkoa tai ehdottomuutta tai huomaat toistavasi samaa toimintaa ilman haluttua tulosta, voisit hyötyä psykologisen joustavuuden kehittämisestä.

Me täällä Pohteella autamme sinua tutkimaan mieltäsi, löytämään uusia näkökulmia ja ottamaan askeleita kohti terveellisempää ja tasapainoisempaa elämää. Aloitamme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella maksuttoman elintapaohjauksen 2.1.2024. Palvelut ovat tarjolla etänä arkisin klo 8-18 digitaalisen sotekeskuksen kautta Pohjois-Pohjanmaan 12 kunnan 18-65 vuotiaille asukkaille: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Nivala, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi, Ylivieska, Raahe, Pyhäjoki ja Siikajoki. Ohjausta tehdään yhteistyössä kuntien liikuntaneuvojien kanssa. Elintapaohjaukseen pääsee mukaan tekemällä sähköisen terveystarkastuksen omaolo.fi-sivustolla ja lähettämällä sen ammattilaisen arvioitavaksi Omaolon ohjeiden mukaan. Elintapaohjaaja ottaa yhteyttä Omaolon kautta 3 vuorokauden kuluessa ja sopii sinulle ajan videovastaanotolle digitaaliseen sotekeskukseen.

Oman elintapamuutoksen tueksi voit tutustua tekstissä käytettyihin lähteisiin Anu Kangasniemen ja Kati Kauravaaran kirjaan Kohti muutosta – Arvo ja hyväksyntä pohjainen lähestymistapa liikunnan ja terveyden edistämisessä sekä Arto Pietikäisen Joustava mieli -kirjojen, sivuston ja facebook-ryhmän tarjoamiin tietoihin sekä Oivamieli -sivuston harjoituksiin.

Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU-logo

Anne-Mari Ehrola

Kirjoittaja työskentelee projektisuunnittelija sähköisten ja digipalveluiden kehittäjänä Pohteen POP-Digi- Hoitotakuu hankkeeessa (RRP2-hanke)