Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae – Asiakas- ja potilasturvallisuuspäivää vietetään 17.9.

Julkaistu
Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut syyskuun 17. päivän maailman potilasturvallisuuden päiväksi. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuden päivänä.

Asiakas- ja potilasturvallisuuden päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta potilasturvallisuudesta potilaiden, ammattilaisten, tutkijoiden sekä päättäjien keskuudessa. Lisäksi halutaan osallistaa potilaita ja perheitä edistämään oikea-aikaista ja turvallista diagnostiikkaa terveydenhuollon työntekijöiden ja johtajien kanssa. Sitoutuminen terveydenhuollon turvallisuuden parantamiseen on kaikkien yhteinen asia.

Potilasturvallisuuden päivää on vietetty vuodesta 2019 saakka maailmanlaajuisesti. Päivällä on vuosittain vaihtuva teema, ja tänä vuonna keskiössä on potilasturvallisuuden lisääminen diagnostiikkaa kehittämällä.

Oikea diagnostiikka tukee potilasturvallisuutta ja hyvinvointia

Diagnostiikka on olennainen osa hoitoa, sillä ilman oikeaa diagnoosia sairauksien asianmukainen hoitaminen on haastavaa. On tärkeää löytää oireiden syy, jotta potilas saa oikeaa hoitoa ja huoli sairaudesta vähenee. Esimerkiksi kuvantaminen on keskeinen keino erilaisten sairauksien diagnosoinnissa. Oikea diagnoosi helpottaa potilaan sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen, auttaa kertomaan sairauden vaikutuksista läheisille ja mahdollistaa erilaisten etuuksien, korvausten tai kuntoutuksen hakemisen.

Pohde mukana viettämässä tärkeää päivää

Asiakas- ja potilasturvallisuus päivän teemaväri on oranssi. Pohteen alueella päivää vietetään mm. valaisemalla Oulun yliopistollisen sairaalan avohoitotalon sisäänkäynnin yläosa oranssilla värillä 17.9. Potilaat voivat myös lukea diagnostiikan ja kuvantamisen potilasturvallisuuteen liittyviä tietoiskuja vastaanottoaulojen info-tv näytöiltä ja Pohteen sosiaalisen median kanavilta. Diagnostiikan tietoiskut ovat esillä koko viikon 16.9.-20.9.2024. Lisäksi oranssit ilmapallot koristavat kuvantamisen eri yksiköitä Pohteen alueella, korostaen potilasturvallisuuspäivän merkitystä ja tärkeyttä.