OYS Geriatrian ja yleislääketieteen osaamiskeskuksen palvelualuejohtaja Elina Heikkinen valittiin helmikuussa 2023 Vuoden geriatriksi. Palkinnon myönsi Suomen Geriatrit ry. Palkinnonjaossa nostettiin esille ikäihmisten palveluketjun kehitystyö.
”Aiemmat palkinnonsaajat ovat tehneet elämäntyön geriatrian parissa, joten olin yllättynyt, kun palkinto tuli minulle. Palkinto tuli mielestäni siitä työstä, mitä me kaikki osaamiskeskuksessa olemme tehneet viimeisen puolentoista vuoden aikana. Olemme tehneet hirveästi töitä, kovalla tahdilla ja suurella innolla. Kyllä tämä on koko tiimin ja keskuksen palkinto, sillä yksin tähän ei pystyisi”, Heikkinen kertoo.
Kannustavassa työyhteisössä tsempataan toisia
Isojen muutosten keskellä osaamiskeskuksessa on säilytetty kannustava työilmapiiri.
”Meillä on hyvä lääkäri- ja hoitotyön integraatio. Hoitajat ja lääkärit eivät voi toimia erillään, vaan kyllä sen on oltava sujuvaa yhteistyötä. Yhdessä on suunniteltu ja yhdessä viedään eteenpäin. Kukaan ei täällä laiskottele ja mene virran mukana, vaan kaikki ovat todella kovia tekijöitä”, Heikkinen kiittelee henkilöstöään.
”Keskiössä on aina potilas ja hyvinvoiva henkilöstö. Teemme ihmislähtöistä työtä. Tuemme ja ohjaamme henkilöstöä sekä käymme avointa keskustelua. Olemme osallistuneet henkilökuntaa muutoksessa. He ovat voineet tuoda ideoitaan avoimesti esille, ja sitä kautta olemme vieneet muutosta eteenpäin yhteistyöllä”, vastuuyksikköpäällikkö Tuula Määttä kertoo.
”Oli se sitten esihenkilöiden kesken tai esihenkilöiden ja alaisten kesken, ilmapiiri on kannustava. Kannustamme aina tiimissä toisiamme. Otamme huomioon kaikkien innostuksen ja osaamisen. Jokainen saa kehittää aiheita eteenpäin omasta näkökulmastaan”, palvelupäällikkö Virpi Isaksson toteaa.
Henkilöstön motivaatio iso apu muutoksessa
Henkilöstö on ottanut hyvin muutoksen vastaan. Osaamiskeskuksessa on myös jalkauduttu yksiköihin kertomaan tilannekatsauksia. Samalla henkilökunnalla on ollut mahdollisuus keskustella muutoksista. Pohteelle siirtyminen on ollut hyvä tilaisuus muuttaa toimintatapoja.
”Olemme vahvistaneet lähiesihenkilö rakennetta. Panostamme henkilökunnan tukemiseen, ohjaukseen ja osaamisen vahvistamiseen. Muutos on iso, mutta henkilöstö on motivoitunut muutokseen hyvin”, Määttä kertoo.
”Esimerkiksi jotkut ovat olleet yhtenä päivänä harmissaan, kun kaikki muuttuu, ja toisena päivänä taas innoissaan muutoksesta. Aaltoliikettä on varmasti enemmänkin, sillä esimerkiksi osalla henkilöstöstä työtilat muuttuvat kokonaan”, Heikkinen kuvailee.
”Hoitajat ja lääkärit eivät voi toimia erillään, vaan kyllä sen on oltava sujuvaa yhteistyötä.”
”Osaamiskeskuksissa toiminta muuttuu ja yksiköt profiloituvat uudella tavalla sekä mahdollisesti lähityökaverit voivat muuttua”, Määttä lisää.
Henkilöstöltä on kysytty, mihin yksikköön kukakin haluaisi siirtyä osaamiskeskuksen uusista vaihtoehdoista.
”Meillä käydään aktiivista moniammatillista vuoropuhelua. Kuunnellaan, keskustellaan ja kannustetaan ”, Määttä kertoo.