Tietoa rokotuksista
Tälle sivulle on koottu rokotuksiin liittyviä ohjeita. Löydät tietoa esimerkiksi korona- ja influenssarokotuksista, jotka annetaan kausirokotteina syksyisin.
Lue lisää altaMistä näen, mitä rokotuksia olen saanut
Voit tarkistaa saamasi rokotukset paperisesta rokotus- tai neuvolakortista, jonka olet saanut lapsena terveydenhuollosta. Jos paperista korttia ei ole tallessa, voit kysyä omia rokotustietojasi paikoista, joissa olet mahdollisesti rokotuksia saanut, esimerkiksi terveyskeskuksista, työterveyshuollosta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä Puolustusvoimilta, jos olet käynyt armeijan. Uusimmat rokotustiedot voivat näkyä Omakannassa. Jos uusimpia rokotuksia ei siellä näy, rokotustietoja voi kysyä paikasta, jossa ne annettiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että jokaisella tulisi olla suoja vähintään jäykkäkouristusta, kurkkumätää, tuhkarokkoa, vihurirokkoa, sikotautia ja poliota vastaan. Rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja yleensä ne saadaan lapsena neuvolassa. Aikuisiällä jäykkäkouristussuojaa tulisi tehostaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen sinun tulisi uusia jäykkäkouristusrokote kymmenen vuoden välein. Likaisen haavan hoidon yhteydessä lääkäri arvioi, onko tarpeen antaa ylimääräinen jäykkäkouristusrokote, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta.
Influenssarokotukset
Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.
Kenelle influenssarokote annetaan?
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tähän ryhmään kuuluvat:
- raskaana olevat
- kaikki 65 vuotta täyttäneet
- alle 7-vuotiaat lapset
- sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
- henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.
Palvelukodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat henkilöt rokotetaan asumisyksiköissä tai kotona. Kotihoidon sairaanhoitaja ottaa yhteyttä säännöllisesti järjestetyn kotihoidon piirissä oleviin henkilöihin.
Influenssarokotuksen saavat maksutta lisäksi
- sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
- vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.
Rokotusohjelman ulkopuoliset influenssarokotukset
Influenssarokotuksen saavat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella maksutta lisäksi:
- turkistarhoilla työskentelevät
- siipikarjan parissa työskentelevät
- virkaeläinlääkärit
- laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä
- muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.
Rokotukset ovat saajalleen maksuttomia.
Näillä kohdennetuilla rokotuksilla pyritään ehkäisemään sitä, että henkilö sairastuisi samanaikaisesti kausi-influenssaan ja lintuinfluenssaan.
Rokotteen voi ottaa myös omakustanteisesti
Jos et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voit pyytää reseptiä omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi ja ostaa rokotteen apteekista. Resepti on sähköinen ja sen voi nähdä Omakanta-palvelussa. Aiemman vuoden reseptin voi myös uusia Omakanta-palvelusta tai apteekin kautta.
Rokotteen voi käydä pistättämässä omassa sosiaali- ja terveyskeskuksessa influenssarokotuspäivinä.
Työikäiset voivat tiedustella mahdollisuutta influenssarokotukseen omasta työterveyshuollosta.
Influenssarokotteesta kerrotaan tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolla.
Koronan tehosterokotukset
Koronarokotuksilla pyritään ehkäisemään sairaalahoitoa vaativia, vakavia tautimuotoja ja kuolemia. Riski sairastua sairaalahoitoa vaativaan koronatautiin nousee iän myötä.
Kenelle suositellaan syksyn 2024 tehosterokotusta?
THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille. Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan syksyllä 2024:
- palvelukodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa oleville ikääntyneille
- kaikille 75 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
- kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille.
- kaikille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
- kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus.
Alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotukset
THL suosittelee tällä hetkellä alle 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille lapsille koronarokotuksen kahden annoksen perussarjaa, tehosteannosta syksyllä ja tehosteannoksia hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion mukaan korkeintaan 6 kk välein.
Muille alle 12-vuotiaille lapsille THL:llä ei enää ole koronarokotussuositusta.
Sairastetun taudin tai edellisen koronarokoteannoksen vaikutus tehosteannoksiin
THL suosittelee kohderyhmille rokotetta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan.
Edellisen koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään kuusi kuukautta. Koronataudin sairastaneelle rokote on suositeltavaa antaa aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.
Koronarokotusten perussarjan suositusta päivitetty – tämä suositus koskee henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin saaneet lainkaan koronarokotuksia
THL on päivittänyt suositusta koronarokotusten perussarjasta. Uusi suositus koskee henkilöitä, jotka eivät vielä ole saaneet lainkaan koronarokotuksia. Uudessa suosituksessa sairastettuja tauteja ei enää lasketa rokoteannoksiksi, vaan suositukset ovat samat riippumatta siitä, montako kertaa henkilö on sairastanut taudin.
Koronarokotusten perussarjaksi suositellaan jatkossa:
- kaikille 18 vuotta täyttäneille ja 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville yhtä koronarokoteannosta aiemman kolmen annoksen sijaan.
- voimakkaasti immuunipuutteisille kahta rokoteannosta.
- kantasolusiirron saaneille yksilöllisen harkinnan perusteella 2–3 rokoteannosta.
Alle 18-vuotiaista rokotuksia suositellaan jatkossa vain riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille kuuden kuukauden iästä alkaen.
Korkeimmassa vakavan taudin riskissä olevien suojaa pyritään ylläpitämään tehosterokotuksin.
Koronarokotteen voi ostaa jatkossa apteekista, jos asiakas ei kuulu THL:n suosituksen mukaiseen kohderyhmään
Pfizer on ilmoittanut tuovansa Comirnaty-koronarokotteen apteekkimyyntiin Suomessa. Maksuttomaan koronarokotukseen ovat oikeutettuja THL:n suosituksen mukaiset kohderyhmät, jotka on mainittu edellä olevassa tekstissä. Jos asiakas ei kuulu maksuttoman rokotuksen kohderyhmään, voi hän ostaa rokotteen apteekista tai yksityiseltä palveluntuottajalta lääkärin määräyksellä. Rokotteen voi käydä pistämässä esimerkiksi Pohteen tarjoamissa influenssarokotuspäivissä loka-joulukuussa 2024.
Koronarokotteesta kerrotaan tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolla.
Pneumokokkirokotus
Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Se voi aiheuttaa myös vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja. Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.
Ketkä saavat maksuttoman pneumokokkirokotteen?
Kansallisessa rokotusohjelmassa pneumokokkirokotteet ovat saajalleen maksuttomia.
Pienet lapset ovat erityisen alttiita pneumokokkitaudeille. Siksi kaikille alle 5-vuotiaille lapsille tarjotaan pneumokokkirokotetta.
Lisäksi maksutonta pneumokokkirokotetta tarjotaan
- kantasolusiirteen saaneille
- alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville
- alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
- 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.
Voit ottaa rokotuksen syystalven influenssa- ja koronarokotusten yhteydessä. Jos olet saanut pneumokokkirokotteen jo aikaisemmin, uutta ei tarvita.
Kenelle suositellaan maksullista pneumokokkirokotetta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee pneumokokkirokotuksia myös tietyille kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille ryhmille. Nämä rokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotukset maksaa joko hoitava taho tai rokotettava itse.
THL suosittelee pneumokokkirokotusta 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille, joilla on sairautensa tai lääkityksensä vuoksi erityisen suuri riski saada vakava pneumokokki-infektio tai siihen liittyvä komplikaatio.
Lääkärin harkinnan mukaan rokote voidaan antaa myös
- yli 65-vuotiaille
- riskiryhmiin kuulumattomille 5 vuotta täyttäneille lapsille ja työikäisille aikuisille.
Pneumokokista ja pneumokokkirokotteesta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolta.
Punkkirokotus eli puutiaisaivotulehdusrokotus
Puutiaisaivotulehdusrokote eli TBE-rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.
Kenelle TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote annetaan?
Kansallisessa rokotusohjelmassa TBE-rokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti THL:n ilmoittamilla paikkakunnilla. Pohjois-Pohjanmaalla tällainen paikka on Raahen edustalla sijaitseva Preiskarin saari. Tarkka listaus TBE-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvista paikkakunnista löytyy THL:n verkkosivulta.
Maksuttoman rokotuksen saavat myös henkilöt, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa Preiskarin saaressa. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.
Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.
Muiden riskialueiden rokotussuositukset
THL on antanut rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden TBE-rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Rokotettava kustantaa rokotuksen itse. Joissakin tilanteissa työnantaja vastaa työntekijän suojaamisesta, jolloin rokotustarve arvioidaan työterveyshuollossa.
Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen.
Pohde suosittelee erityisesti Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseuduilla asuville paljon luonnossa liikkuville rokotteen ottamista omakustanteisena. Tällaisia paikkakuntia ovat Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Liminka, Lumijoki, Oulu, Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki. Myös muilla paikkakunnilla asuvat voivat halutessaan ottaa rokotteen.
Rokotteita suositellaan omakustanteisena luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueilla paljon ulkoileville henkilöille.
TBE-rokote ei suojaa punkeilta eikä borrelioosilta
TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On kuitenkin hyvä muistaa, että TBE-rokote ei estä punkkia tarttumasta ihoon. Se ei siis anna suojaa punkkeja vastaan.
Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta. Rokotetun henkilönkin kannattaa suojautua punkin puremilta borrelioosiriskin takia.
Punkkirokotteesta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolta.
Ohjeita rokotukseen tuleville
- tule terveenä, sillä vähäisetkin flunssan oireet ovat este tulla hakemaan rokotetta
- muista huolehtia käsihygieniasta
- pukeudu helposti riisuttaviin vaatteisiin
- ota mukaan Kela-kortti.