Tietoa rokotuksista

Tälle sivulle on koottu rokotuksiin liittyviä ohjeita.

Lue lisää alta
Rokotukset kaudella 2023-2024

Influenssarokotuksia ja koronarokotuksia annetaan paikkakuntakohtaisesti. Saat rokotukset samalla rokotuskerralla maksutta, jos olet niihin oikeutettu. Jos et ole oikeutettu maksuttomaan rokotukseen, voit pyytää reseptiä omasta terveyskeskuksestasi, ostaa rokotteen apteekista ja tulla rokotettavaksi terveyskeskukseen.

Mistä näen, mitä rokotuksia olen saanut

Voit tarkistaa saamasi rokotukset paperisesta rokotus- tai neuvolakortista, jonka olet saanut lapsena terveydenhuollosta. Jos paperista korttia ei ole tallessa, voit kysyä omia rokotustietojasi paikoista, joissa olet mahdollisesti rokotuksia saanut, esimerkiksi terveyskeskuksista, työterveyshuollosta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä Puolustusvoimilta, jos olet käynyt armeijan. Uusimmat rokotustiedot voivat näkyä Omakannassa. Jos uusimpia rokotuksia ei siellä näy, rokotustietoja voi kysyä paikasta, jossa ne annettiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että jokaisella tulisi olla suoja vähintään jäykkäkouristusta, kurkkumätää, tuhkarokkoa, vihurirokkoa, sikotautia ja poliota vastaan. Rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja yleensä ne saadaan lapsena neuvolassa. Aikuisiällä jäykkäkouristussuojaa tulisi tehostaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen sinun tulisi uusia jäykkäkouristusrokote kymmenen vuoden välein. Likaisen haavan hoidon yhteydessä lääkäri arvioi, onko tarpeen antaa ylimääräinen jäykkäkouristusrokote, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta.

THL.fi / Kansallinen rokotusohjelma

Influenssarokotukset

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.

Kenelle influenssarokote annetaan?

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tähän ryhmään kuuluvat:

 • raskaana olevat
 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • alle 7-vuotiaat lapset
 • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
 • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

Influenssarokotuksen saavat maksutta lisäksi

 • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
 • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Rokotusohjelman ulkopuoliset influenssarokotukset 

Hyvinvointialueet voivat tarvittaessa käyttää kansallista rokotusohjelmaa varten hankittuja kausi-influenssarokotteita myös seuraavien ryhmien rokotuksiin:

 • turkistarhoilla työskentelevät
 • siipikarjan parissa työskentelevät
 • virkaeläinlääkärit
 • laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä
 • muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.

Rokotukset ovat saajalleen maksuttomia.

Näillä kohdennetuilla rokotuksilla pyritään ehkäisemään sitä, että henkilö sairastuisi samanaikaisesti kausi-influenssaan ja lintuinfluenssaan.

Rokotteen voi ottaa myös omakus­tan­teisesti

Jos et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voit pyytää reseptiä omasta terveyskeskuksestasi ja ostaa rokotteen apteekista. Resepti on sähköinen ja sen voi nähdä Omakanta-palvelussa. Aiemman vuoden reseptin voi myös uusia Omakanta-palvelusta tai apteekin kautta.

Rokotteen voi käydä pistättämässä oman terveyskeskuksen yleisinä rokotuspäivinä.

Kauden 2023–2024 influenssarokote

Influenssakaudella 2023–2024 rokotusohjelmassa tarjotaan pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille. 2–6-vuotiaille lapsille tarjotaan FluenzTetra-nenäsumuterokotetta.

Influenssarokotteesta kerrotaan tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolla.

THL.FI / INFLUENSSAROKOTE

Etsi oman paikkakuntasi rokotukset

Koronan tehosterokotukset

Koronan tehosterokotukset ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Kun käytetään varianttivalmisteita, ne myös laajentavat suojan immunologista pohjaa.

Kenelle suositellaan syystalven tehosterokotusta?

THL suosittelee syystalven tehosterokotusta

 • kaikille 65 vuotta täyttäneille
 • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
 • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella. Erityisiä syitä voivat olla esimerkiksi työkomennus tai matkan kohdemaan vaatimukset.

Syystalven tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, montako tehosteannosta olet aiemmin saanut tai montako kertaa olet sairastanut koronan. Sinun on kuitenkin pitänyt saada rokotuksen perussarja. Perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta, immuunipuutteisilla kolme. Yksi sairastettu tauti lasketaan yhdeksi rokoteannokseksi.

THL suosittelee, että koronarokotteen tehosteannos annetaan yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa. Jos olet sairastanut koronan, rokoteannos annetaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Syystalven 2023 koronarokote

THL suosittele tehosteannokseksi ensisijaisesti varianttiräätälöityjä Comirnaty XBB.1.5 rokotteita. Nämä laajentavat suojan immunologista pohjaa sen lisäksi, että ne parantavat suojaa vakavaa tautia vastaan.

Miksi syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille?

Alle 65-vuotiailla perusterveillä kolme rokoteannosta sairastetut taudit mukaan lukien antaa yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Tässä väestönosassa on myös paljon koronainfektion synnyttämää lisäsuojaa.

Perusterveillä työikäisillä aikuisilla kolme rokoteannosta tai vähintään kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti antavat lähes muuttumattoman suojan vakavaa tautia vastaan.

Tuleeko syystalven tehosteen jälkeen uusia annoksia?

Voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan syystalven tehosteannoksen jälkeen antaa muita tehosteannoksia hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion perusteella.

THL arvioi, ketkä tarvitsevat vuosittaisia tehosteannoksia vuonna 2024 ja myöhemmin.

Koronarokotteesta kerrotaan tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolla.

Thl.fi / koronarokotteet

Etsi oman paikkakuntasi rokotukset

Pneumokokkirokotus

Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Se voi aiheuttaa myös vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja. Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.

Ketkä saavat maksuttoman pneumokokkirokotteen?

Kansallisessa rokotusohjelmassa pneumokokkirokotteet ovat saajalleen maksuttomia.

Pienet lapset ovat erityisen alttiita pneumokokkitaudeille. Siksi kaikille alle 5-vuotiaille lapsille tarjotaan pneumokokkirokotetta.

Lisäksi maksutonta pneumokokkirokotetta tarjotaan

 • kantasolusiirteen saaneille
 • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville
 • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
 • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Voit ottaa rokotuksen syystalven influenssa- ja koronarokotusten yhteydessä. Jos olet saanut pneumokokkirokotteen jo aikaisemmin, uutta ei tarvita.

Kenelle suositellaan maksullista pneumokokkirokotetta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee pneumokokkirokotuksia myös tietyille kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille ryhmille. Nämä rokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotukset maksaa joko hoitava taho tai rokotettava itse.

THL suosittelee pneumokokkirokotusta 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille, joilla on sairautensa tai lääkityksensä vuoksi erityisen suuri riski saada vakava pneumokokki-infektio tai siihen liittyvä komplikaatio.

Lääkärin harkinnan mukaan rokote voidaan antaa myös

 • yli 65-vuotiaille
 • riskiryhmiin kuulumattomille 5 vuotta täyttäneille lapsille ja työikäisille aikuisille.

Pneumokokista ja pneumokokkirokotteesta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolta.

thl.fi / pneumokokki

thl.fi / pneumokokkirokotteet

Etsi oman paikkakuntasi rokotukset

Punkkirokotus eli puutiaisaivotulehdusrokotus

Puutiaisaivotulehdusrokote eli TBE-rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Kenelle TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote annetaan?

Kansallisessa rokotusohjelmassa TBE-rokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt,  joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti THL:n ilmoittamilla paikkakunnilla. Pohjois-Pohjanmaalla tällainen paikka on Raahen edustalla sijaitseva Preiskarin saari. Tarkka listaus TBE-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvista paikkakunnista löytyy THL:n verkkosivulta.

Maksuttoman rokotuksen saavat myös henkilöt, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa Preiskarin saaressa. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Muiden riskialueiden rokotussuositukset

THL on antanut rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden TBE-rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Rokotettava kustantaa rokotuksen itse. Joissakin tilanteissa työnantaja vastaa työntekijän suojaamisesta, jolloin rokotustarve arvioidaan työterveyshuollossa.

Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen.

Pohjois-Pohjanmaalla tällaisia ovat Hailuoto ja Ii, joissa rokotteita suositellaan omakustanteisena luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueilla paljon ulkoileville henkilöille. Lisäksi Raahessa Preiskarin saaressa pitkäaikaisesti oleskeleville, jotka eivät ole saaren asukkaita tai mökkiläisiä, suositellaan rokotteita omakustanteisena.

TBE-rokote ei suojaa punkeilta eikä borrelioosilta

TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On kuitenkin hyvä muistaa, että TBE-rokote ei estä punkkia tarttumasta ihoon. Se ei siis anna suojaa punkkeja vastaan.

Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta. Rokotetun henkilönkin kannattaa suojautua punkin puremilta borrelioosiriskin takia.

Punkkirokotteesta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolta.

THL.FI / PUNKKIROKOTE

ETSI OMAN PAIKKAKUNTASI ROKOTUKSET

Ohjeita rokotukseen tuleville

 • tule terveenä, sillä vähäisetkin flunssan oireet ovat este tulla hakemaan rokotetta
 • muista huolehtia käsihygieniasta
 • pukeudu helposti riisuttaviin vaatteisiin
 • ota mukaan Kela-kortti.