Lastensuojelu
Palvelun sisältö
Lastensuojelun tehtävänä on varmistaa lapsen oikeus turvalliseen lapsuuteen.
Tuemme vanhempia ja muita huoltajia kasvatustehtävässään silloin, kun muista palveluista saatava apu ei riitä. Teemme yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, jotta lapset ja perheet saavat tuen, jota he tarvitsevat. Tavoitteenamme on auttaa lasta ja perhettä niin, että lapsi voisi asua omassa kodissaan oman perheensä kanssa.
Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa. Myös lapsi itse voi tehdä ilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä. Monilla eri alojen työntekijöillä on lakisääteinen velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Työntekijät eivät kuitenkaan voi tehdä lastensuojeluilmoitusta nimettömänä.
Kun olemme vastaanottaneet lastensuojeluilmoituksen, selvitämme lapsen tilanteen ja otamme yhteyttä lapsen perheeseen ja tarvittaessa ilmoituksen tekijään. Kiireellisen lastensuojeluilmoituksen arvioimme välittömästi. Kiireettömät ilmoitukset selvitämme 7 arkipäivässä. Jos lapsi ja perhe tarvitsevat tukea, alkaa lastensuojelun asiakkuus.
Avohuolto
Avohuolto tarkoittaa sitä, että lapsi asuu omassa kodissaan. Lastensuojelun avohuollon palveluja voivat olla esimerkiksi sosiaalityöntekijän tapaamiset, tehostettu perhetyö, perhekuntoutus, lapsen avohuollon sijoitus ja tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta.
Nimeämme lapselle oman vastuusosiaalityöntekijän. Laadimme asiakassuunnitelman, johon kirjaamme, minkälaista tukea lapsi ja perhe tarvitsevat sekä yhdessä sovitut tavoitteet ja keinot, joiden avulla saavutamme tavoitteet. Tarkoitus on tukea ja edistää lapsen myönteistä kasvua ja kehitystä.
Sijaishuolto
Lastensuojelun sijaishuollossa lapsi on sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Sijaishuollossa lapsen sosiaalityöntekijä vastaa huostaanotetun lapsen asioista. Sosiaalityöntekijä laatii yhdessä lapsen, huoltajien tai muiden läheisten ja sijaishuoltopaikan kanssa asiakassuunnitelman ja seuraa sen toteutumista. Sosiaalityöntekijä myös valvoo lapsen olosuhteita sijaishuoltopaikassa ja tapaa lasta säännöllisesti. Työskentelyn aikana arvioimme lapsen mahdollisuuksia palata kotiin.
Toimi näin
Kysy neuvoa
Soita ensisijaisesti palveluohjauksen puhelinnumeroon tai ota yhteyttä Pyydä apua -verkkolomakkeella.
Yhteydenotto sosiaalihuoltoon
Esimerkiksi koulu, päiväkoti ja neuvola voivat ottaa yhteyttä sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi. Huoli-ilmoitus tehdään aina yhteistyössä perheen kanssa.
Lastensuojeluilmoitus
Tee lastensuojeluilmoitus, jos olet huolissasi lapsen hyvinvoinnista. Kiireettömän lastensuojeluilmoituksen voit tehdä paikkakunnasta riippuen joko sähköisesti tai lomakkeella.
Ilmoita huolestasi
Henkeä ja terveyttä uhkaavissa tilanteissa soita 112. Muissa kiireellisissä sosiaalihuollon asioissa soita sosiaali- ja kriisipäivystykseen.
Puhelinvaihde auttaa sinua löytämään oikean yhteystiedon.
Auki vain ajanvarauksella
1. kerros:
Vammais- ja erityispalvelut
3. kerros:
Aikuissosiaalityö
Lapsiperheiden sosiaalityö
Eroperheiden sosiaalityö (lastenvalvoja)
Alkuarviointi
Perheneuvola
Lastensuojelu ja jälkihuolto
Avoinna kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.
Soita, jos tarvitset kiireellistä apua ja neuvontaa esimerkiksi lastensuojeluun, väkivaltaan, asumiseen, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyen.
Eteläinen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee Alavieskan, Haapaveden, Haapajärven, Kalajoen, Kärsämäen, Nivalan, Merijärven, Oulaisen, Pyhäjoen, Pyhäjärven, Pyhännän, Raahen, Reisjärven, Sievin, Siikajoen, Siikalatvan ja Ylivieskan asukkaita.
8-11
8-11
8-11
8-11
8-11
pyhäinpäivä
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit olla yhteydessä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Sinulla on itseäsi, perhettäsi, lastasi tai parisuhdettasi koskeva kysymys, johon etsit vastausta
- Olet huolissasi itsestäsi, lapsestasi tai perheestäsi
- Et löydä omatyöntekijäsi yhteystietoja
- Haluat tehdä yhteydenoton tai lastensuojeluilmoituksen
- Olet ammattilainen asiakkaasi asialla ja haluat konsultoida asiakastilanteesta tai tietoa sosiaalipalveluista
Lapsiperheiden palveluohjauksen kautta saat yhteyden myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Lanu-tiimi vastaa lasten ja nuorten perustason mielenterveyshoidosta, jota varten et tarvitse lähetettä.
Enjaksa.fi – pohjoispohjalaisten perheiden huoliin
Kartoita huolesi ja katso videoita, jotka auttavat vanhempia lapsiperheiden huolissa.
Lastensuojeluilmoitus, Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska
Tee lastensuojeluilmoitus sähköisen palvelun kautta.
Normaali.fi – pohjoispohjalaisten nuorten huoliin
Kartoita huolet ja katso auttavia videoita nuorten elämän huoliin. Videoita aiheista mielenterveys, keho, tunteet, päihteet ja ihmissuhteet.
Yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen asianomaisen henkilön suostumuksella
Jos olet huolissasi aikuisesta tai lapsesta, voit ottaa yhteyttä sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen sähköisellä lomakkeella. Voit käyttää lomaketta myös, jos sinulla itselläsi on tuen tarve.
Yhteydenottoon tarvitset asianomaisen henkilön suostumuksen. Jos kyse on alle 18-vuotiaasta, tarvitset lapsen huoltajan suostumuksen.
Tämä palvelu on Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan asukkaille.