Omavire-palvelu työ- ja toimintakyvyn tukena

Julkaistu

Digitaalisten palvelujen kehittäminen ja niiden käyttöönotto on yksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tavoitteista ja toimenpiteistä. Digitaalisia palveluja pyritään ottamaan käyttöön laajasti koko alueella asukkaiden ja ammattilaisten toimesta tarjoamalla ajasta ja paikasta riippumattomia laadukkaita sekä turvallisia palveluja.

Omavire-palvelu on asiakkaan ja ammattilaisen yhteinen digitaalinen työkalu, joka on suunnattu hyvinvointialueen työikäisille asukkaille. Se mahdollistaa asukkaan itsenäisen pohdinnan omaan työ- ja toimintakykyyn liittyvissä asioissa sekä ohjaa asukkaan häntä kiinnostavan lisätiedon ja mahdollisen tarvittavan asiantuntijapalvelun äärelle. Digitaalinen palvelu on apuna ja tukena kohti positiivista muutosta omassa työ- ja toimintakyvyssä. Asukkaan oma arvio antaa asukkaalle itselleen tietoa omasta pärjäämisestä arjessa. Asukkaan antaessa luvan ammattilaiselle tarkastella tietoja, voidaan tietoa käyttää ammattilaisen arvion ja yhteisen keskustelun tukena muun muassa arvioitaessa asiakkaan palvelutarvetta, toimintakykyä sekä työ- ja opiskelukykyä eri palveluissa. Ammattilaisen näkökulmasta on tärkeää, että Omavire-palvelun avulla asiakkaan oma pohdinta omasta tilanteesta ja asiakkaan itselleen merkitykselliseksi kokemat asiat tulevat näkyväksi. Tällöin ammattilainen voi tukea asiakasta kohti hänen itsensä asettamia tavoitteita, mahdollistaa asiakkaalle hänen tarvitsemansa palvelut sekä ohjata asiakas tarvittavien muiden palvelujen piiriin.

Yhteiskehittäen ja uutta oppien

Pohde on ollut projektisuunnittelijoiden toimesta aktiivisesti mukana Omavire-palvelun kehittämisessä. Kehittämistyöhömme on kuulunut muun muassa osallistuminen kansallisiin sisällöntuotannon työpajoihin, kehitteillä olevan palvelun esittely hyvinvointialueella, yhteistyö pilottiyksiköiden kanssa sekä verkostoyhteistyötapaamiset. Uuden digitaalisen palvelun kehittäminen on ollut mielenkiintoista ja opettavaista, jossa olemme mielestämme voineet hyödyntää osaamistamme kuntoutuksesta ja sosiaalityöstä. Kehittämistyö on myös sisältänyt ajoittain haastaviakin hetkiä, mutta Pohteella työskentelevien eri alojen asiantuntijoiden välisellä yhteistyöllä kehittämistyö on edennyt ja Omavire-palvelua päästään pilotoimaan Pohteella. Kehitys- ja suunnittelutyö on toteutettu verkostoyhteistyönä, ja kehittäjäkumppaneina DigiFinlandin lisäksi ovat olleet muun muassa STM, TEM, TTL, THL ja KEHA/TE, Kela sekä palvelun kehittämiseen RRP-rahoituksen saaneet hyvinvointialueet palvelumuotoilijoita ja loppukäyttäjiä unohtamatta.

Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta

Omavire-palvelun kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalvelujen kehittämisessä.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 ja osin pilarin 3 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.

Lue lisää digitaalisten palvelujen kehittämisestä Pohteella verkkosivuiltamme: Digitaalisten palvelujen kehittäminen. (sivu avautuu uuteen ikkunaan)

Lue lisää Omavire-palvelusta: Omavire – Työ- ja toimintakyvyn itsearviointi – DigiFinland. (sivu avautuu uuteen ikkunaan)

Euroopan unionin rahoittama -logo NextGenerationEU

Suvi Madetoja ja Annika Luukkonen

Suvi Madetoja ja Annika Luukkonen työskentelevät projektisuunnittelijoina RRP2-hankkeessa.