Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa-hanke (ESR+) vieraili Kuntamarkkinoilla Helsingissä 19.9.2024. Kuntamarkkinat on julkisen hallinnon foorumi, jossa on esillä kaikki kunta-alan hallintosektorit ja hyvinvointialueet. Se on kohtauspaikka kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille, asiantuntijoille ja tapahtuman kumppaneille. Tapahtumassa on laajasti esillä erilaisia hankkeita, julkisen sektorin organisaatioita, etujärjestöjä ja eri toimialojen yrityksiä. Kaksipäiväinen tilaisuus on yksi koko tapahtuma-alan suurimmista Suomessa.
Kuntamarkkinat olivat levittäytyneet Kuntatalon neljään eri kerrokseen aina kellarikerroksesta alkaen, josta päivämme alkoi eri toimijoiden esittelypisteisiin tutustuen. Ylemmissä kerroksissa oli tarjolla runsas kattaus eri aihealueita koskevia tilaisuuksia. Näistä omalle lautasellemme poimimme pureskeltavaksi muun muassa vaikuttavaa yhteistyötä perhekeskuksissa järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden kesken sekä ajankohtaista tietoa TE- ja KOTO24-uudistusten valmistelun loppukiristä.
Päivän kohokohta hankkeemme näkökulmasta ajoittui aamupäivään. Projektipäällikkö Anu Holappa oli kutsuttu Kuntamarkkinoille keskustelijaksi Kotoutumisen yhdyspinnat -paneeliin. Keskustelussa oli mukana lisäksi erityisasiantuntija Henna Leppämäki (STM), Taisto Aaltonen (TEM) ja palvelupäällikkö Satu Venhola (Espoo).
Paneelin aiheena oli kotoutumislain uudistus vuonna 2025 ja tämän myötä entisestään korostuvat yhteistyön ja toimivien yhdyspintojen merkitykset. Paneelin avasi Kuntaliiton maahanmuutto- ja kotoutumisasiantuntija Maija Lehtimaa. Avauspuheenvuorossa ja sitä seuranneessa keskustelussa todettiin jälleen kertaalleen, että uusi kotoutumislaki painottaa kuntien ja hyvinvointialueiden monialaista yhteistyötä. Laissa on säädetty uusista monialaisista tehtävistä, kuten monialainen kotoutumisen ja osaamisen palvelutarpeen arviointi ja monialainen kotoutumissuunnitelma. Todettiin, että toimivan yhteistyön perustana tulee olla yhteistyön mahdollistavat organisaatiorakenteet, hallinnonrajojen yli ulottuva yhteistyö ja palveluprosessien sujuvuus. Myös maahan muuttaneiden osallisuus palvelujen kehittämisessä on olennaista ja merkityksellistä. Kaiken lähtökohtana monialaisessa yhteistyössä tulee olla asiakaslähtöisyys ja asiakkaalle tarjottava mahdollisimman laadukas palvelu.
Tällä hetkellä yhteistyön tunnistettuina haasteina paneelissa mainittiin muun muassa lainsäädännön tulkinnan haasteet, organisoituminen, asiakasohjaus, resurssit, roolit, tiedonkulku ja vastuunjako. Osaan näistä haasteista on jo kehitelty valmiita ratkaisuja, osa kysymyksistä saa todennäköisesti vastauksensa matkan varrella. Hyvinvointialueiden ja kuntien tehtävänjaosta kiinnostuneille hyvä perehdytys teemaan on esimerkiksi Kuntaliiton vastikään julkaisema lainsäädäntöön perustuva koonti kuntien ja hyvinvointialueiden rooleista ja tehtävistä kotoutumisen yhdyspinnoilla: Maahanmuuton ja kotoutumisen yhdyspinnat | Kuntaliitto.fi
Kaiken kaikkiaan paneelissa syntyi hyvää ja kiinnostavaa keskustelua ja tilaisuudelle varattu aika tuntui suorastaan hupenevan käsistä. Katsomo paneelille varatussa tilassa oli ääriään myöten täynnä ja olisi ollut kiinnostavaa kuulla vielä lisää paikalla olleiden ajatuksia ja näkemyksiä yhdyspinnoista ja yhteistyön kysymyksistä. Jatkamme siis keskustelua kotoutumisen tärkeistä ja ajankohtaisista teemoista, joita myös KotoPohde-hanke tulee toiminnassaan monin eri toimin osaltaan edistämään.
Kuntamarkkinoiden mainonta oli luvannut tapahtuman olevan ideoita pulppuava julkisen hallinnon vuoden suurin foorumi, jossa on mahdollisuus osallistua, vaikuttaa ja verkostoitua. Tätä kaikkea tapahtuma varmasti olikin, vaikka päivien valtavasta tapahtumatarjonnasta oli mahdollista valita kuultavaa vain murto-osan verran. Tunnelma osallistujia pullistelevalla Kuntatalolla oli välillä kuin muurahaispesässä, mutta silti on virkistävää ja inspiroivaa vierailla aika-ajoin suurissa tapahtumissa, verkostoitua, kuulla puheenporinaa ja oppia aina uutta kiinnostavista aiheista.
Tilaa uutiskirje
Jos haluat pysyä ajan tasalla kotoutumistyön asioista niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti, sinun kannattaa tilata sähköpostiisi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kotoutumistyön alueellinen uutiskirje. Tässä uutiskirjeessä myös KotoPohde-hanke tiedottaa ajankohtaisista asioistaan. Kotouttamistyön uutiskirje ilmestyy joka kuukausi. Uutiskirjeen voit tilata tästä: Tilaa uutiskirje (viestitys.fi)