Terveisiä Occupational Therapy European Conference -tapahtumasta (OT EC 2024)

Julkaistu

Pohteella kuntoutuksen aluepalveluissa seurataan kuntoutuksen eri ammattiryhmien kansainvälistä kehitystä. Osallistuin Toimintaterapian 1. Eurooppa Konferenssiin 14.-18.10.2024 Puolan Krakovassa. Osallistuminen mahdollisti perehtymisen alan ajankohtaiseen tutkimukseen sekä verkostoitumisen alan suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Toimintaterapia on yksi kuntoutusmuoto asiakkaan polulla, kun osallistuminen ikätasoiseen tai omia odotuksia vastaavaan arkielämään on jostain syystä rajoittunut.

Toimintaterapian 1. Eurooppa Konferenssin 14.-18.10.2024 Puolan Krakovassa päälava.
Kuva: Anu Jyrkinen / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Monialaisen yhteistyön merkitys

Monialaisuus ja yhteistyö korostui toistuvasti konferenssin asiantuntijoiden puheenvuoroissa ja alan tutkimuksia esittelevissä kuvauksissa. Viesti on kirkas: vain yhteistyöllä yhdessä eri ammattilaisten ja asiakkaiden kanssa voimme vastata yhä lisääntyvään kuntoutuksen tarpeeseen samanaikaisesti, kun taloudelliset edellytykset kiristyvät.

Joka 3. ihminen tarvitsee elämänsä aikana kuntoutusta. WHO kiinnittääkin huomiota Kuntoutus 2030 -aloitteessaan laajaan ja tyydyttämättömään kuntoutuksen tarpeeseen maailmanlaajuisesti. Uusi strateginen lähestymistapa painottaa kuntoutuksen saatavuutta kaikissa elämän eri vaiheissa sekä kuntoutuksen integroimista osaksi kaiken tasoisia terveyspalveluja. Kuntoutus määritellään olennaiseksi terveyspalveluksi, joka on ratkaisevan tärkeää yleisen terveydenhuollon tavoitteiden saavuttamiseksi.

Katso tarkemmin www.who.int/initiatives/rehabilitation-2030 (who.int).

Toimintaterapian 1. Eurooppa Konferenssiin 14.-18.10.2024 Puolan Krakovassa postereita.
Kuva: Anu Jyrkinen / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Osallistuminen kuntoutuksessa

“Se otti jonkin aikaa, että en tuntenut syyllisyyttä vapaa-ajan viettämisestä ja siitä, että pidän vain hauskaa.” (kokemusasiantuntija, Krakova 19.10.2024).

Sekä ammattilaisten että kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroissa nousi esiin toisena kantavana teemana asiakas ja asiakkaan osallistumisen merkitys kuntoutuksessa: osallistuminen itselle tärkeisiin sekä iloa tuottaviin toimiin, osallistuminen kuntoutusprosessin eri vaiheisiin, osallistuminen tutkimustiedon tuottamiseen ja unohtamatta asiakkaan osallistumista toimintakykytiedon tuottamiseen erilaisten palveluprosessien aikana. Kuntoutuksen perustyö on luonteeltaan samanlaista riippumatta siitä, missä päin maailmaa työtä tehdään – kunkin maan ympäristö, yhteiskunta rakenteet ja poliittiset päätökset kuitenkin vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen rooli kuntoutuksella ja kuntoutuksen työntekijöillä on sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Millä tavoin puhumme työyhteisöissämme toimintakyvystä?

Monialaisen yhteistyön toteutuminen sekä asiakkaan osallistumisen huomioiminen konkretisoituvat käytännön työssä: millaista kieltä ja millaisia käsitteitä käytämme, kun puhumme toimintakyvystä ja siihen liittyvistä muutoksista? ICF on kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus, jonka avulla voidaan avata toimintakyvyn käsitettä laaja-alaisesti. Konferenssin esityksissä nousi toistuvasti esiin, että yhteinen rakenne toimintakykytiedon tuottamiselle on välttämätöntä, jotta tarkoituksenmukaisia palveluja pystytään toteuttamaan oikea-aikaisesti. Pohteella kuntoutuksen toimialueella onkin linjattu, että sekä ammattilaiset että johto työskentelevät määrätietoisesti sen eteen, että ICF tulee toimimaan monialaista työtä ohjaavana toimintakykytiedon perusrakenteena.

Lisätietoa ICF:stä: https://thl.fi/aiheet/toimintakyky/icf-luokitus (thl.fi)

”Tunsin olevani kokoelma erilaisia kehonosia, jotka piti hoitaa kuntoon.” (kokemusasiantuntija, Krakova 19.10.2024).

Näin yksi puhujista kuvaa puheenvuoronsa aluksi kokemuksiaan varhaisesta kuntoutuksesta. Ihminen on aina enemmän, kuin osiensa summa. Kuntoutuksen ammattilaisina meitä kiinnostaa toimintakykyä heikentävän haitan sijaan seuraukset, joita yksilöllisillä tai ympäristöön liittyvillä ominaisuuksilla on ihmisen toimintakykyyn. Eri ammattilaisten täytyy myös osata kuvata omaa osaamistaan niin, että kaikki ymmärtävät mistä on kyse. Joulukuussa 2024 konferenssista pidetään koulutuspalaute lasten ja nuorten kanssa työskenteleville toimintaterapeuteille. Toivottavasti voimme hyödyntää jo olemassa olevia suomalaisia ja eurooppalaisia hyviä käytäntöjä kuntoutuksen kehittämistyössä tulevien vuosien aikana!

Anu Jyrkinen, Katri Korolainen ja Marjaana Teerikangas

Anu Jyrkinen työskentelee toimintaterapeuttina ja projektisuunnittelijana Moniammatillisen toimintakyky osaamisen vahvistaminen ja toimintamallin laajennus -hankkeessa.

Katri Korolainen työskentelee hoitotyön johtajana Pohteen Kuntoutuksen toimialueella.

Marjaana Teerikangas työskentelee palvelualuejohtajana Kuntoutuksen alueellisissa palveluissa.