Työskentelen Oulun yliopistollisen sairaalan Kuntoutuksen poliklinikoilla, joita ovat Fysiatrian poliklinikka, kipupoliklinikka ja kuntoutustutkimuspoliklinikka. Olen työskennellyt täällä siitä asti, kun valmistuin fysioterapeutiksi.
Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tyypilliseen työpäivääni kuuluu yleensä yksilöpotilaiden tutkimus- ja ohjaustilanteita. Potilaat ovat kaikenikäisiä. Suurin osa heistä tulee Fysiatrian poliklinikalta. Potilailla on usein jokin tuki- tai liikuntaelinvaiva, jota lähdemme kuntouttamaan.
Yksilöpotilaiden lisäksi työskentelen myös ryhmien kanssa. Selkäkuntoutusryhmien kanssa olen yleensä koko päivän. Lisäksi on lyhyempiä ryhmiä tai esimerkiksi rentoutusryhmien ohjaamista. Ryhmissä potilaat ovat useimmiten työikäisiä. Ryhmien kanssa työskentelyssä on tärkeää huomioida kaikki osallistujat yksilöinä: usein tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja fyysisiin harjoituksiin.
”Tunnen onnistuneeni työssäni, kun potilaani kertovat, että he ovat saaneet apua arkeensa ja hyötyneet siitä työstä, mitä olemme tehneet yhdessä.”
Potilastyön lisäksi työpäiviini kuuluu myös aikataulujen koordinointia, kokouksia ja kehittämistyötä.
Mitkä ovat työsi parhaat puolet?
Työni on monipuolista. Monipuolisuus on yhtä aikaa tämän työn rikkaus ja haaste. Erikoissairaanhoitoon tulevien potilaiden kipu ja ongelmat ovat usein laaja-alaisia. Kuntoutuksen poleilla pitää osata kuntoutus laaja-alaisesti ja osata tutkia ja kuntouttaa koko kehoa sormenpäästä pikkuvarpaaseen. Työnkuvassani kipukuntoutus on iso osa-alue. Kun potilaan kipu on pitkittynyt, perinteinen fysioterapia ja harjoittelu eivät enää riitä. Työssäni minun pitää huomioida, minkälaisia muutoksia kipu on aiheuttanut niin potilaan toiminnallisuuteen kuin myös ajatteluun. Tavoitteena on löytää keinot, joilla potilas oppii hallitsemaan omaa kipuaan paremmin. Sopivien harjoitusten lisäksi pitää löytää myös keinoja, joilla potilaat oppivat säätelemään oman arkielämänsä kuormitusta ja myös rentoutumaan.
Milloin koet ylpeyttä työstäsi?
Pidän työstäni ja haluan auttaa potilaita. Tunnen onnistuneeni työssäni, kun potilaani kertovat, että he ovat saaneet apua arkeensa ja hyötyneet siitä työstä, mitä olemme tehneet yhdessä. Meillä on myös mahtava työporukka täällä kuntoutuksen poliklinikalla. Teemme työtä moniammatillisesti ja usein työpareina. Annamme positiivista palautetta toisillemme.
Mikä on haastavinta työssäsi?
Potilastyön lisäksi toimin poliklinikan laatuvastaavana ja ryhmien koordinaattorina. Aikataulujen järjestäminen voi olla haastavaa.
Työssäni otan aina potilaan huomioon kokonaisuutena. Fysioterapeutilla on aikaa potilaan kuuntelemiseen ja kohtaamiseen. Tapaamisilla potilaan kanssa puhutaan usein hyvin vaikeistakin asioista.
Mikä työyhteisössäsi on parasta?
Kuntoutuksen poliklinikoilla on erittäin hyvä henki ja työilmapiiri. Vaikka väkeä saattaa vaihtua, niin olemme saaneet ilmapiirin pysymään avoimena. Uutena työntekijänä meille on helppoa tulla töihin. Katsomme toistemme perään ja huolehdimme omistamme. Kahvitauoilla ja kahvihuoneessa emme puhu juurikaan työasioista, vaan pidämme aktiivisesti keskustelun muussa kuin työssä. Huumori on ihan hervotonta!
Minkälainen Pohde on työpaikkana?
Pohteen alku on vaikuttanut kokonaisuudessaan haastavalta. Onhan selvää, että iso muutos ei voi tapahtua yhdessä yössä ilman yskähdyksiä. Pohdelaisuus alkaa kuitenkin vähitellen hahmottua: tiimirajat ulottuvat maantieteellisten rajojen yli. Muutoksen tuulissa olen yrittänyt keskittyä tekemään rauhassa omaa työtäni. Sellaisista asioista ei kannata murehtia, joihin ei voi itse vaikuttaa.
Mitä teet vapaa-aikanasi?
Minulla on omat rutiinini, joilla saan jätettyä työpäivän jälkeen ajatukset työpaikalla. Kotona minulla on kaksi pientä lasta, puoliso ja koira. Ruuhkavuosiarjessa työstressi unohtuu! Minulle tärkeää on perhe ja yhdessä perheenä viettämämme aika. Vapaa-ajallani harrastan tanssia: käyn tanssitunneilla ja kilpailen. Ohjaan myös iltaisin ryhmäliikuntatunteja.