On paljon asioita, joita voi tehdä kaatumisvaaran vähentämiseksi. Tutustu, millaiset asiat ehkäisevät kaatumisia arjessa.
Lihasvoiman ja tasapainon kehittäminen
Monipuolinen liikuntaharjoittelu on tehokkain yksittäinen kaatumisen ehkäisykeino. Se vähentää myös kaatumisen pelkoa. Voimaa ja tasapainoa tarvitaan, jotta pystymme liikkumaan turvallisesti arjessa. Lihasvoima auttaa esimerkiksi tuolilta ylös noustessa ja portaissa liikkuessa. Se auttaa myös äkillisissä tilanteissa, kuten liukastuessa.
Ikä vaikuttaa tasapainoon. Tasapainovaikeudet voivat johtua vähentyneestä lihasvoimasta, tietyistä sairauksista tai aistitoimintojen heikkenemisestä. Tasapainoa voidaan kehittää läpi elämän säännöllisellä ja tarpeeksi haastavalla harjoittelulla. Tutustu UKK-instituutin ja Terveyskylän kokoamiin verkkosivuihin liikunnan hyödyistä ja tasapainon kehittämisestä.
Liikkuminen ja paikallaanolo (Ukkinstituutti.fi)
Opas hyvään tasapainoon (Terveyskylä.fi)
Monipuolinen ravitsemus
Monipuolinen ruokavalio ja riittävä nesteytys ovat tärkeitä kaatumisten ehkäisyssä. Päivittäin tulee syödä säännöllisesti monipuolista ja ravitsevaa ravintoa, 5–6 kertaa päivässä. Lue lisää Terveyskylän verkkosivuilta.
Hyvä ravitsemus vähentää kaatumisvaaraa (Terveyskylä.fi)
Sairauksista ja lääkityksestä huolehtiminen
Monet sairaudet, oireet ja lääkkeet lisäävät kaatumisvaaraa erityisesti ikääntyessä. Siksi on tärkeää hoitaa sairaudet ja oireet asianmukaisesti sekä pitää lääkehoito ajan tasalla. Lue lisää Terveyskylän verkkosivulta.
Lääkkeisiin liittyvä kaatumisriski (Terveyskylä.fi)
Kohtuullinen päihteidenkäyttö
Päihteettömyys tukee kaatumisten ehkäisyä. Päihteisiin kuuluvat alkoholi, tupakka ja huumaavat aineet. Päihteet heikentävät tarkkaavaisuutta, reaktiokykyä ja tasapainonhallintaa. Sen vuoksi ne myös lisäävät kaatumis- ja tapaturmavaaraa. Päihteiden ja lääkkeiden käytöstä on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Lue lisää Terveyskylän verkkosivulta.
Päihteettömyys tukee kaatumisten ehkäisyä (Terveyskylä.fi)
Näkökyvystä ja kuulosta huolehtiminen
Näön ja kuulon arviointi on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin. Ympäristön hahmottaminen, etäisyyksien arviointi ja esteiden havaitseminen auttavat liikkumaan turvallisesti. Näkö on olennainen osa tasapainon säätelyä. Iän myötä tapahtuva näkökyvyn heikkeneminen ja silmäsairaudet voivat heikentää tasapainoa. Sen vuoksi ne lisäävät kaatumisvaaraa.
Heikentynyt kuulo vaikuttaa tasapaino- ja kävelykykyyn sekä altistaa vaaratilanteille. Kuulon heikkeneminen voi johtua ikääntymisen aiheuttamista muutoksista, korvasairauksista tai molemmista. Lue lisää näkökyvystä ja kuulosta Terveyskylän verkkosivuilta.
Näkökyky (Terveyskylä.fi)
Kuulotalo (Terveyskylä.fi)
Kodin ja lähiympäristön turvallisuuden varmistaminen
Turvallinen kotiympäristö vähentää kaatumisen riskiä. On tärkeää kiinnittää huomiota oman tai läheisen kodin mahdollisiin vaaranpaikkoihin.
Kodin turvallisuutta lisäävät:
- kodin kulkuväylien pitäminen tyhjänä tavaroista
- riittävä valaistus myös öiseen aikaan
- matot, joiden reunoihin ei voi kompastua
- kotipihan tasaiset ja hyvin hoidetut kulkuväylät
Lue vinkkejä turvalliseen kotiympäristöön UKK-instituutin ja Terveyskylän verkkosivuilta.
Koti- ja lähiympäristön turvallisuus (Ukkinstituutti.fi)
Kaatumisvaaran vähentäminen pienillä kodin muutoksilla (Terveyskylä.fi)