Ikäihmisten palveluasuminen ja ympärivuorokautinen palveluasuminen

Palvelun sisältö

Palvelutalossa voit asua itsenäisesti omassa asunnossa, jonne voi tarvittaessa saada erilaisia palveluja, esimerkiksi aterioita ja muita kotiin annettavia palveluja.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen tarkoittaa asumista palvelukodissa, jossa saat ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon. Asuminen on kodinomaista. Jokaisella asukkaalla on vuokrasuhde omaan huoneeseen, jonka voi kalustaa omilla huonekaluilla ja tavaroilla. Asukkailla on käytettävissä yhteisiä tiloja. Asumiseen sisältyy hoiva ja huolenpito asiakkaan toimintakykyä kuntouttavalla työotteella, ateriat, siivous, pyykkihuolto ja kulttuurinen toiminta.

Ikäihmisten ympärivuorokautinen palveluasuminen on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät enää voi asua turvallisesti kotonaan kotiin annettavien palveluiden ja tukitoimien turvin esimerkiksi muistisairauden vuoksi. Henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden, toisin kuin tavallisessa palveluasumisessa. Jokaisella asukkaalla on oma hoitaja, joka vastaa yksilöllisestä hoidon suunnittelusta ja yhteydenpidosta omaisiin. Ympärivuorokautinen palveluasuminen on elämän loppuvaiheen koti.

Toimi näin

Ota yhteyttä oman paikkakuntasi ikäihmisten palveluohjaukseen tai ikäneuvolaan. Sieltä saat lisätietoja ja käytännön ohjeita.

Yhteystiedot

Aluekohtainen lisätieto
Palveluasuminen ja ympärivuorokautinen palveluasuminen, Haapavesi

Haapavedellä palveluasumisesta vastaa Palvelukeskus Paakkilanhovi palveluasumisyksiköineen, sekä pienryhmäkodit Peltola ja Rantala.
Pyhännällä palveluasumisesta vastaa Palvelukeskus Nestori.

Toimi näin

Palveluasumiseen haetaan asumispalveluun hakukaavakkeella, jonka jälkeen asumispalveluista vastaava palveluesimies tekee toimintakykymittauksen asiakkaalle ja lopuksi kerran kuukaudessa kokoontuva SAS-ryhmä tekee päätöksen.

Aluekohtainen lisätieto
Tehostettu palveluasuminen, Haapavesi

Tehostettua palveluasumista järjestetään henkilöille, joilla hoidon tai huolenpidon tarve on sairauden tai vamman takia ympärivuorokautista.

Haapavedellä toimiva palvelukeskus Paakkilanhovin on eri palveluyksiköistä koostuva vanhusten tarpeet huomioiva palvelukeskus. Paakkilanhovissa sijaitsee laitosasumisen yksikkö Nokela, pienryhmäkoti Onnela ja dementiayksikkö Tähtelä.

– Nokela on ympärivuorokautista laitoshoitoa tarjoava yksikkö, jossa on 20 laitospaikkaa.
– Onnela on ympärivuorokautista, kodinomaista asumista tarjoava yksikkö. Onnelassa on yhden ja kahden hengen huoneita.
– Tähtelä on ympärivuorokautista pienryhmäkotiasumista tarjoava dementiayksikkö, joka on ensisijaisesti tarkoitettu muistihäiriöisille, sekä paljon apua, tukea ja valvontaa tarvitseville vanhuksille. Tähtelässä on yhden tai kahden hengen huoneita.

Palvelukeskus Paakkilanhovin läheisyydessä sijaitsevat pienryhmäkodit Peltola ja Rantala. Pienryhmäkodit tarjoavat kodinomaisia asumispalveluja vanhuksille, jotka eivät enää tule kotihoidon ja tukipalvelujen turvin toimeen kotona.

Toimi näin

Tehostettuun palveluasumiseen haetaan asumispalvelun hakukaavakkeella, jonka jälkeen asumispalveluista vastaava palveluesimies tekee toimintakykymittauksen asiakkaalle ja lopuksi kerran kuukaudessa kokoontuva SAS-ryhmä tekee päätöksen.

Palvelupaikka
Paakkilanhovin tukiasunnot

Kirkkotie 17 A, 86600 HAAPAVESI

Tukiasuminen tarjoaa asunnon ja palvelut ikäihmiselle, joka ei selviydy omassa kodissaan, mutta joka ei ole ympärivuorokautisen hoidon tarpeessa.

Palvelunumerot
Ikäihmisten palveluohjaus, Haapavesi ja Pyhäntä
Palvelunumero
040 318 5473
Puhelinaika
Ma

9-10

Ti

9-10

Ke

9-10

To

9-10

Pe

9-10

Voit soittaa ikäihmisten palveluohjaukseen, jos tarvitset tietoa tai ohjausta palveluihin hakeutumiseen.

Palvelunumerot
Palvelukeskus Paakkilanhovi
Vastuuyksikköpäällikkö
044 759 1610
Tähtelä
044 759 1614

Palvelukeskus Paakkilanhovi on Ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö Haapavedellä.
Paakkilanhovissa on kolme osastoa: Onnela, Nokela ja Tähtelä.

Lomakkeet
Ikäihmisten palvelujen hakemus

Tällä lomakkeella voit hakea seuraavia palveluja:

  • asunnon muutostyöt,
  • tukipalvelut: ateriapalvelu, vaatehuoltopalvelu, siivouspalvelu, asiointi- ja kylvetyspalvelu,
  • turvapalvelut: turvapuhelin ja muut kodin turvahälytyslaitteet,
  • kotihoito ja kotisairaanhoito,
  • liikkumista tukeva palvelu,
  • omaishoidon tuki,
  • asumispalvelu,
  • perhehoito,
  • päivätoiminta,
  • arviointi- tai kuntoutusjakso.

PALAUTA LOMAKE oman alueesi ikäihmisten palveluohjaukseen, ikäneuvolaan tai alueesi terveyskeskukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista.