Perhehoito

Palvelun sisältö

Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset henkilöt ja mielenterveyskuntoutujat voivat saada perhehoidon palveluita.

Perhehoidon saajana sinulla on mahdollisuus kodinomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin sekä perusturvallisuutesi ja sosiaalisten suhteittesi edistämiseen.  Voit saada perhehoitoa joko suunnitellusti tai äkillisessä tarpeessasi.

Perhehoito tapahtuu hoitajan tai hoidon tarvitsijan kotona tai ammatillisessa perhekodissa. Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään. Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen henkilö tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja saada esimerkiksi kuljetuspalveluja.

Yhteystiedot

Aluekohtainen lisätieto
Perhehoito, Taivalkoski

Perhehoito on yksi hoidon vaihtoehto vammaisen tai ikääntyneen palvelukokonaisuutta tarkasteltaessa.

Perhehoidon vahvuuksia ovat kodinomainen ympäristö, yhteisöllisyys ja pysyvät ihmissuhteet. Perhekodin arkeen osallistuminen ja perhehoitajan läsnäolo tukevat hoidettavan toimintakykyä ja kuntoutumista sekä hyvää elämänlaatua. Perhehoidossa olevalla henkilöllä on muihin perhekodin jäseniin nähden tasavertainen asema.

Perhehoito voi olla jatkuvaa, jolloin ikääntynyt ja vammainen saa tarvittavan hoivan ja huolenpidon mahdollisesti vuosien ajan. Lyhytaikaista perhehoitoa voidaan käyttää esimerkiksi omaishoitajan vapaan järjestelyissä tai vuorohoitona kotona asumista tukemassa. Lyhytaikainen perhehoito sopii myös tilanteisiin, joissa ikääntynyt tai vammainen tarvitsee tukea kuntoutumiseen sairaalahoidon jälkeen ennen omaan kotiin palaamista. Osavuorokautinen perhehoito voi toimia vaihtoehtona niissä koti- tai omaishoidon tilanteissa, joissa ympärivuorokautisen perhehoidon järjestäminen ei ole tarpeellista tai tarkoituksenmukaista.

Toimi näin

Perhehoidosta lisätietoja antaa kotihoidon palveluohjaaja, osastonhoitaja, kotihoidon palveluohjaaja ja kehitysvammaisten palveluohjaaja.

Palvelunumerot
Ohjaaja, ikäihmiset
Puhelinneuvonta
040 575 5473
Palvelunumerot
Osastonhoitaja, terveyskeskuksen vuodeosasto
Osastonhoitaja
040 705 6893
Palvelunumerot
Palveluohjaaja, ikäihmiset, Taivalkoski, puhelinnumero
Palvelunumero
040 623 8103

Ikäihmisten palveluohjaajan puhelinneuvonta ja ajanvaraus.

Lomakkeet
Ikäihmisten palvelujen hakemus

Tällä lomakkeella voit hakea seuraavia palveluja:

  • asunnon muutostyöt,
  • tukipalvelut: ateriapalvelu, vaatehuoltopalvelu, siivouspalvelu, asiointi- ja kylvetyspalvelu,
  • turvapalvelut: turvapuhelin ja muut kodin turvahälytyslaitteet,
  • kotihoito ja kotisairaanhoito,
  • liikkumista tukeva palvelu,
  • omaishoidon tuki,
  • asumispalvelu,
  • perhehoito,
  • päivätoiminta,
  • arviointi- tai kuntoutusjakso.

PALAUTA LOMAKE oman alueesi ikäihmisten palveluohjaukseen, ikäneuvolaan tai alueesi terveyskeskukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada perhehoitoa, jos

olet lastensuojelutoimien piirissä oleva lapsi tai nuori, etkä voi asua vanhempiesi tai huoltajiesi kanssa.
et voi asua itsenäisesti esimerkiksi kehitysvamman, ikääntymisen tai mielenterveyshaasteiden vuoksi.