Terveysalan opinnäytetyöt Pohteella
Ohjeistus koskee terveysalan AMK, YAMK- ja pro gradu -opinnäytetöitä sekä terveystieteiden tutkimuksia.
Lue lisää altaValitse aihe yhteiskehittämisalustalta
Ehdotuksia opinnäytetyön aiheista löydät yhteiskehittämisalustalta:
Ehdotuksiin on kirjattu opinnäytetyöstä vastaavan yhteyshenkilön tiedot. Voit kirjata varauksesi suoraan yhteiskehittämisalustalle ja lisäksi ilmoittaa siitä sähköpostitse yhteyshenkilölle.
Tee etenemissuunnitelma opinnäytetyöstä
Opinnäytetyöhösi liittyvä yhteistyö Pohteella käynnistyy, kun laadit ideasta alustavan etenemissuunnitelman. Tämä auttaa hahmottamaan kokonaisuuden. Sen avulla sovitaan käytänteistä ja tarkennetaan aihetta. Alustava etenemissuunnitelma tehdään yhteyshenkilön ja ohjaavan opettajan ohjauksessa ja se toimii pohjana varsinaisen tutkimussuunnitelman tai opinnäytetyön suunnitelman laatimiselle. Varaa tapaaminen opettajan ja yhteyshenkilön kanssa etenemissuunnitelman laatimista varten.
Varmista, että koulutusorganisaatiosi ohjaava opettaja on hyväksynyt aiheen ja alustavan etenemissuunnitelman
Toimita tapaamisen jälkeen alustava etenemissuunnitelma sähköpostitse Pohteen yhteyshenkilöllesi, kun koulutusorganisaatiosi ohjaava opettaja on hyväksynyt opinnäytetyösi idean ja alustavan etenemissuunnitelman.
Opinnäytetyönprosessin aikana käyt keskustelua Pohteen yhteyshenkilön kanssa ja sovit hänen kanssaan suunnitelmassa olevista asioista. Pohteen yhteyshenkilö antaa tarvittaessa opinnäytetyön sisältöön asiantuntijuutta, mutta koulutusorganisaatiosta nimetty ohjaava opettaja vastaa opinnäytetyön kokonaisuudesta, menetelmäohjauksesta ja arvioinnista.
Varsinaisen opinnäytetyön suunnitelman laatiminen
Kun olet valinnut aiheen ja alustava etenemissuunnitelma on hyväksytty, voit aloittaa varsinaisen opinnäytetyön suunnitelman tekemisen. Pohteelle toimitettavan suunnitelman pituus on maksimissaan 10 sivua, mikä sisältää kansisivun ja tiivistelmän. Lähdemerkintöjä ja liitteitä ei lasketa suunnitelmaan. Huomioi myös koulutusorganisaatiosi ohjeet.
Käytä apunasi opinnäytetyön lupahakemuksen tarkistuslistaa, joka tulee täyttää ja palauttaa liitteenä muiden asiakirjojen yhteydessä asiakirjatarkastajalle.
Lataa opinnäytetyön lupahakemuksen tarkistuslista
Opinnäytetyö voidaan toteuttaa toiminnallisena tai tutkimuksellisena
Jos opinnäytetyössäsi on molempia piirteitä, noudatetaan tutkimuksellisen opinnäytetyön ohjeita.
- tuotat ohjeita tai videoita
- järjestät koulutuksellisen tai informatiivisen työpajan henkilökunnalle tai asiakkaille
Toiminnalliseen opinnäytetyöhön voi liittyä palautekysely tuotteen käyttäjille, joka ei sisällä henkilötietoja.
- keräät aineistoa haastattelulla tai kyselyllä ammattilaisilta, asiakkailta tai potilailta
Toiminnallinen opinnäytetyö
Toiminnallisessa opinnäytetyössä tuotat työelämän kanssa yhteistyössä esimerkiksi ohjeita tai videoita, tai järjestät koulutuksellisen tai informatiivisen työpajan henkilökunnalle tai asiakkaille. Toiminnalliseen opinnäytetyöhön voi liittyä kysely, joka toimitetaan vastaajille työelämän edustajan kautta. Kyselyssä ei saa tiedustella vastaajan ikää, sukupuolta, ammattia tai tietoa, josta vastaaja voidaan tunnistaa.
Hae lupa Toiminnallisen opinnäytetyön lupahakemuksella. Liitä lupahakemuksen liitteeksi opinnäytetyösuunnitelma, jossa kuvailet opinnäytetyöstä seuraavat asiat:
- Tausta
- Tarkoitus ja tavoite
- Tarkka kuvaus toiminnallisesta osuudesta Pohteella
- Tarkka kuvaus siitä, kenelle toiminnallinen opinnäytetyö kohdistetaan
- Jos henkilöstöltä tai asiakkailta kerätään palautetta opinnäytetyöhön liittyen: maininta, että mitään tietoja, joista vastaaja voi olla tunnistettavissa, ei kerätä ja yksiköstä lähetetään palautekysely vastaajalle, niin että opiskelija ei tiedä vastaajan yhteystietoja.
- Alustava aikataulu
- Maininta tekijänoikeuksien määräytymisestä: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on oikeus muokata ja käyttää opinnäytetyötä sekä siihen liittyviä julkaisuja vapaasti
- Mahdollinen koulutusorganisaation yhteistyösopimus
- Tiedote henkilökunnalle tai asiakkaille opinnäytetyöstä
Tutkimuksellinen opinnäytetyö
Tutkimuksellisessa opinnäytetyössä keräät aineistoa haastattelulla tai kyselyllä ammattilaisilta, asiakkailta tai potilailta.
Hae lupa tutkimuslupahakemuksella sekä siihen liittyvillä muilla dokumenteilla.
Liitä lupahakemuksen liitteiksi suunnitelma, tiedote tutkittavalle, tieto tutkimukseen suostumisesta, Pohteen tieteellisen tutkimuksen tietosuojaseloste ja vaikutustenarviointi -lomake sekä kyselylomake tai haastattelun runko. Lakisääteisen eettisen toimikunnan lausunto tarvitaan, jos opinnäytetyössä tai tutkimuksessa puututaan ihmisen psyykkiseen tai fyysiseen koskemattomuuteen.
Pyydä tutkittavalta kirjallinen suostumus, jos aineisto kerätään haastattelemalla tai havainnoimalla. Kyselylomakkeisiin vastaamista voidaan pitää suostumuksena opinnäytetyöhön osallistumiseen.
Kuvaile suunnitelmassa opinnäytetyöstä seuraavat asiat:
-
- Tausta
- Tarkoitus ja tavoite
- Menetelmät ja tarkka kuvaus siitä, että miten ja milloin keräät aineistoa
- Kuka rekrytoi haastateltavat
- Mistä kohdejoukon yhteystiedot saadaan
- Kuka välittää kyselyn
- Tutkimuseettinen tarkastelu
- Maininta siitä, että Pohteen tieteellisen tutkimuksen tietosuojaseloste ja vaikutustenarviontilomake on täytetty
- Riskien arviointi
- Kuvaus tietosuojasta, vapaaehtoisuudesta, turvallisuudesta ja mahdollisesta harmista
- Lataa tutkimuslupahakemus (Word)
- Lataa ohjeistus tutkimuslupahakemuksen täyttämiseen
- Lataa tieteellisen tutkimuksen tietosuojaseloste ja vaikutustenarviointi -lomake
- Lataa ohjeistus tieteellisen tutkimuksen tietosuojaseloste ja vaikutustenarviointi -lomakkeen täyttämiseen
- Tarkista tästä Pohteen organisaatiokaaviot
Opinnäytetyö kirjallisuuskatsauksena
Mikäli opinnäytetyön toteutetaan kirjallisuukatsauksena ja aihe on saatu Pohteelta (esimerkiksi Orchidea-yhteiskehittämisalustalta), ei sopimuksia tai lupahakemuksia tarvitse täyttää. Lähtökohtaisesti Pohde ei sitoudu ohjaamaan opinnäytetyötä, mutta mikäli Pohteen työntekijä on kiinnostunut ohjauksesta tai se kuuluu työnkuvaan, siitä sovitaan erikseen oman esihenkilön kanssa.
Milloin hoitotieteelliseen tutkimukseen tarvitaan tutkimuseettisen toimikunnan lausunto?
Pohteen tutkimuseettisen toimikunnan myönteinen lausunto tarvitaan, kun kyseessä on tutkimuslain (488/1999) tarkoittama lääketieteellinen tai terveystieteellinen tutkimus, joka täyttää kaikki seuraavat ehdot:
1. Kyseessä on tieteellinen tutkimus (tieteellisen tutkimuksen kriteeri täyttyy, tieteellisen tutkimuksen tutkimussuunnitelma on tehty, tarkoituksena on lisätä tietoa tieteellisen menetelmän avulla ja tutkimustulokset on tarkoitus julkaista kaikkien tiedoksi johonkin tiedeyhteisön hyväksymään julkaisukanavaan).
2. Tutkimuksessa puututaan ihmisen (tai ihmisen alkion taikka sikiön) fyysiseen tai psyykkiseen koskemattomuuteen.
3. Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä tietoa terveydestä, sairauksien syistä, oireista, diagnostiikasta, hoidosta, ehkäisystä tai tautien olemuksesta yleensä.
Mikäli on epäselvyyttä tutkimuksen ennakkoarvioinnista, voi tarkennuksia kysyä lisää:
Palauta lupalomake ja koulutusorganisaatiossa hyväksytty suunnitelma asiakirjatarkastajalle
Nimeä lupalomakkeet ja liitteet näin: Tutkimuslupa_tekijän sukunimi, Opinnäytetyölupa_tekijän sukunimi, Tutkimussuunnitelma_tekijän sukunimi, Tiedote tutkittavalle_tekijän sukunimi
Toimita alkuperäiset ja allekirjoitetut lupalomakkeet sähköpostin liitetiedostona asiakirjatarkastajalle.
Asiakirjatarkastajien yhteystiedot
Hoitotyön ja terapiatyön AMK- opinnäytetyöt
Hoitotyön AMK- opinnäytetyöt, ensihoito
Diagnostiikan (kuvantaminen, patologia, kliininen neurofysiologia, genetiikka) AMK- opinnäytetyöt, terveystieteiden YAMK- ja gradut sekä hoito- ja terveyshallintotieteelliset tutkimukset
Hoitotyön AMK- opinnäytetyöt, psykiatria
Terveystieteiden YAMK- ja gradut sekä hoito- ja terveyshallintotieteelliset tutkimukset
Annukka Tuomikoski
Sami Sneck