Opinnäytetyö Pohteella
Ohjeistus koskee sosiaali- ja terveysalan AMK, YAMK- ja pro gradu -opinnäytetöitä sekä terveystieteiden sekä sosiaalialan tutkimuksia.
Lue lisää altaValitse aihe yhteiskehittämisalustalta
Ehdotuksia opinnäytetyön aiheista löydät yhteiskehittämisalustalta:
- Ammattikorkeakoulun opinnäytetyön aiheet: Linkki yhteiskehittämisalustalle tulee syksyllä 2023
- Ylemmän korkeakoulun opinnäytetyön aiheet (YAMK ja gradut)
Ehdotuksiin on kirjattu opinnäytetyöstä vastaavan yhteyshenkilön tiedot. Voit kirjata varauksesi suoraan yhteiskehittämisalustalle tai ilmoittaa siitä sähköpostitse yhteyshenkilölle.
Tee etenemissuunnitelma opinnäytetyöstä
Opinnäytetyöhösi liittyvä yhteistyö Pohteella käynnistyy, kun laadit ideasta alustavan etenemissuunnitelman. Tämä auttaa hahmottamaan kokonaisuuden. Sen avulla sovitaan käytänteistä ja tarkennetaan aihetta. Alustava etenemissuunnitelma tehdään yhteyshenkilön ja ohjaavan opettajan ohjauksessa ja se toimii pohjana varsinaisen tutkimussuunnitelman tai opinnäytetyön suunnitelman laatimiselle. Varaa tapaaminen opettajan ja yhteyshenkilön kanssa etenemissuunnitelman laatimista varten.
Varmista, että koulutusorganisaatiosi ohjaava opettaja on hyväksynyt aiheen ja alustavan etenemissuunnitelman
Toimita tapaamisen jälkeen alustava etenemissuunnitelma sähköpostitse Pohteen yhteyshenkilöllesi, kun koulutusorganisaatiosi ohjaava opettaja on hyväksynyt opinnäytetyösi idean ja alustavan etenemissuunnitelman.
Opinnäytetyönprosessin aikana käyt keskustelua Pohteen yhteyshenkilön kanssa ja sovit hänen kanssaan suunnitelmassa olevista asioista. Koulutusorganisaatio vastaa opinnäytetyön kokonaisuudesta, menetelmäohjauksesta ja arvioinnista.
Varsinaisen opinnäytetyön suunnitelman laatiminen
Kun olet valinnut aiheen ja alustava etenemissuunnitelma on hyväksytty, voit aloittaa varsinaisen opinnäytetyön suunnitelman tekemisen. Pohteelle toimitettavan suunnitelman pituus on maksimissaan 10 sivua, mikä sisältää kansisivun ja tiivistelmän. Lähdemerkintöjä ja liitteitä ei lasketa suunnitelmaan. Huomioi myös koulutusorganisaatiosi ohjeet.
Opinnäytetyö voidaan toteuttaa toiminnallisena tai tutkimuksellisena
Jos opinnäytetyössäsi on molempia piirteitä, noudatetaan tutkimuksellisen opinnäytetyön ohjeita.
Toiminnallinen opinnäytetyö
Toiminnallisessa opinnäytetyössä tuotat työelämän kanssa yhteistyössä esimerkiksi ohjeita tai videoita, tai järjestät koulutuksellisen tai informatiivisen työpajan henkilökunnalle tai asiakkaille. Toiminnalliseen opinnäytetyöhön voi liittyä kysely, joka toimitetaan vastaajille työelämän edustajan kautta. Kyselyssä ei saa tiedustella vastaajan ikää, sukupuolta, ammattia tai tietoa, josta vastaaja voidaan tunnistaa.
Hae lupa Toiminnallisen opinnäytetyön lupahakemuksella. Liitä lupahakemuksen liitteeksi opinnäytetyösuunnitelma, jossa kuvailet opinnäytetyöstä seuraavat asiat:
- Tausta
- Tarkoitus ja tavoite
- Tarkka kuvaus toiminnallisesta osuudesta Pohteella
- Tarkka kuvaus siitä, kenelle toiminnallinen opinnäytetyö kohdistetaan
- Jos henkilöstöltä tai asiakkailta kerätään palautetta opinnäytetyöhön liittyen: maininta, että mitään tietoja, joista vastaaja voi olla tunnistettavissa, ei kerätä ja yksiköstä lähetetään palautekysely vastaajalle, niin että opiskelija ei tiedä vastaajan yhteystietoja.
- Alustava aikataulu
- Maininta tekijänoikeuksien määräytymisestä: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on oikeus muokata ja käyttää opinnäytetyötä sekä siihen liittyviä julkaisuja vapaasti
- Mahdollinen koulutusorganisaation yhteistyösopimus
- Tiedote henkilökunnalle tai asiakkaille opinnäytetyöstä
Tutkimuksellinen opinnäytetyö
Tutkimuksellisessa opinnäytetyössä keräät aineistoa haastattelulla tai kyselyllä ammattilaisilta, asiakkailta tai potilailta.
Hae lupa tutkimuslupahakemuksella sekä siihen liittyvillä muilla dokumenteilla.
Liitä lupahakemuksen liitteiksi suunnitelma, tiedote tutkittavalle, tieto tutkimukseen suostumisesta, Pohteen tieteellisen tutkimuksen tietosuojaseloste ja vaikutustenarviontilomake sekä kyselylomake tai haastattelun runko. Lakisääteisen eettisen toimikunnan lausunto tarvitaan, jos opinnäytetyössä tai tutkimuksessa puututaan ihmisen psyykkiseen tai fyysiseen koskemattomuuteen.
Pyydä tutkittavalta kirjallinen suostumus, jos aineisto kerätään haastattelemalla tai havainnoimalla. Kyselylomakkeisiin vastaamista voidaan pitää suostumuksena opinnäytetyöhön osallistumiseen.
Kuvaile suunnitelmassa opinnäytetyöstä seuraavat asiat:
- Tausta
- Tarkoitus ja tavoite
- Menetelmät ja tarkka kuvaus siitä, että miten ja milloin keräät aineistoa
- Kuka rekrytoi haastateltavat
- Mistä kohdejoukon yhteystiedot saadaan
- Kuka välittää kyselyn
- Tutkimuseettinen tarkastelu
- Maininta siitä, että Pohteen tieteellisen tutkimuksen tietosuojaseloste ja vaikutustenarviontilomake on täytetty
- Riskien arviointi
- Kuvaus tietosuojasta, vapaaehtoisuudesta, turvallisuudesta ja mahdollisesta harmista
Palauta lupalomake ja koulutusorganisaatiossa hyväksytty suunnitelma asiakirjatarkastajalle
Nimeä lupalomakkeet ja liitteet näin: Tutkimuslupa_tekijän sukunimi, Opinnäytetyölupa_tekijän sukunimi, Tutkimussuunnitelma_tekijän sukunimi, Tiedote tutkittavalle_tekijän sukunimi
Toimita alkuperäiset ja allekirjoitetut lupalomakkeet sähköpostin liitetiedostona asiakirjatarkastajalle.
Asiakirjatarkastajien yhteystiedot
Hoitotyön AMK- opinnäytetyöt
Sähköpostiosoite lisätään pian
Terveystieteiden YAMK- ja Gradut
Hoito- ja terveyshallintotieteelliset tutkimukset
Sosiaalialan ja -työn opinnäytetyöt ja tutkimukset
Asiakirjatarkastajat toimittavat lupalomakkeen liitteineen luvanmyöntäjälle.
Saat tiedon hyväksytystä tutkimusluvasta tutkimuspalveluista
Tutkimusluvan myöntäjä toimittaa hyväksytyn tutkimusluvan asiakirjatarkastajalle, josta se toimitetaan sinulle. Tutkimuspalvelut numeroivat kaikki tutkimukset ja opinnäytetyöt, mikä mahdollistaa tutkimustoiminnan seuraamisen. Tämän jälkeen sinulla on oikeus aloittaa opinnäytetyön tekeminen.
Aineistonkeruu
Tiedota henkilöstöä opinnäytetyöstäsi ja siihen liittyvistä käytännön asioista. Sovi tiedottamiseen liittyvistä käytännön asioista yhteyshenkilösi kanssa. Kyselyt lähetetään Pohteen toimesta suunnitelmassa kuvatulla tavalla.
Analysointi ja raportointi
Kirjoita opinnäytetyöstäsi raportti koulutusorganisaation ohjeiden mukaisesti yksilönsuoja huomioiden. Sosiaali- ja terveydenhuollossa korostuu vaitiolovelvollisuus ja intimiteettisuoja, joka on huomioitava myös opinnäytetöiden raportoinnissa, aineiston käsittelyssä ja tulosten esittämisessä. Valmistuneesta opinnäytetyöstä tulee julkinen sen hyväksymisen jälkeen. Toimita opinnäytetyön loppuraportti ja mahdolliset liitteet sähköpostitse yhdyshenkilölle ja yksikköön, jossa tutkimus on tehty. Esittele työ sopimuksen mukaisesti.
Ilmoita Pohteen tutkimuspalveluihin työn valmistumisesta. Tutkimuspalveluista opinnäytetyö tai tutkimus kirjataan päättyneeksi.
Opinnäytetöihin liittyvät kustannukset
Opinnäytetyön kustannusten korvaamisesta sovitaan luvan antajan kanssa opinnäytetyön suunnitelmaan sisältyvään kustannuslaskelman perusteella. Opinnäytetöistä ei makseta palkkaa eikä palkkiota.