Olemme moniosaajaporukka. Tuemme Pohteen henkilöstöä ja esihenkilöitä osaamisen kehittämisessä. Työskentelemme Pohteen konsernipalvelujen sisällä henkilöstöpalveluissa. Koulutussuunnittelijamme ja -sihteerimme organisoivat yhdessä toimi- ja palvelualueiden kanssa alueellisia ammatillisia täydennyskoulutuksia ja perehdytyksiä sosiaali- ja terveysalan ja pelastustoimen henkilöstölle.
Tiimimme HR-asiantuntija koordinoi täydennyskoulutuksia ja osallistuu myös muuhun osaamisen kehittämiseen. Koulutuskoordinaattori suunnittelee ja koordinoi uuden sairaalan perehdytyskoulutuksia. Tiimiimme kuuluu myös audiovisuaalisen alan osaajia, jotka auttavat pohdelaisia videotuotannoissa ja muissa teknisissä asioissa. Osaamispäällikkömme vastaa tiimimme toiminnasta ja palvelun tuottamisesta.
Tiimiimme kuuluvat seuraavat henkilöt: koulutussihteeri Henna Anttila, HR-asiantuntija Maija Hanhela, osaamispäällikkö Eija Hukkanen, koulutussuunnittelija Eeva Hyvönen, koulutussuunnittelija Kirsi Kaltio, projektipäällikkö Eevi Karsikas, koulutussuunnittelija Heli Keltti, AV-tuottaja Marko Korhonen, koulutussuunnittelija Terhi Kurtti, koulutussihteeri Nina Liedes, koulutussihteeri Pirjo Markkanen, koulutuskoordinaattori Oili Papinaho, koulutussihteeri Laura Paso ja AV-tuottaja Pekka Pohjanheimo.
Minkälainen on tyypillinen työpäivänne?
Työskentelymme koostuu monimuotoisista työskentelytavoista, muun muassa lähi- ja etätyöstä, asiakastapaamisista ja tiimipalaveripäivistä. Nämä päivät ovat myös hyvä keino kehittää yhteisöllisyyttä. Noin kerran kuukaudessa perjantaisin pidämme tunnin mittaisia pihalla-palavereja: asioita ei tarvitse aina käsitellä sisätiloissa, vaan työskennellä voi myös kävellen ja ulkoilmasta nauttien.
Teemme yhteistyötä monien toimijoiden kanssa. Työpäivämme vaihtelevat ja ne kuluvat usein Teams-palavereissa suunnittelun ja organisoinnin merkeissä. Olemme mukana monessa: viemme koulutustietoja HR-järjestelmä Hessuun, lähetämme osallistumislinkkejä koulutuksiin, uutisoimme ja ohjeistamme osaamisen asioista, vastaamme yhteissähköpostiimme tulleisiin kysymyksiin, järjestämme esihenkilövalmennusta ja esihenkilöiden perehdytyskoulutuksia sekä olemme mukana monissa osaamisen työryhmissä.
Koordinoimme muun muassa Pohteen koulutusyhdyshenkilöiden verkostoa. Se kokoontuu etänä noin kerran kuukaudessa. Teemme myös yhteistoiminta-aluetasoista yhteistyötä. AV-tiimimme tuottaa koulutusmateriaalia koulutuksiin ja perehdytyksiin ja tallenteita koulutuksista sekä osallistuu osaamisen viestinnän toteutukseen yhdessä viestintätiimin kanssa.
Mitkä ovat työnne parhaat puolet?
Työmme on vaihtelevaa ja monipuolista. Saamme tehdä yhteistyötä monien pohdelaisten kanssa, kehittää asioita ja kehittyä samalla itsekin. Pääsemme näkemään Pohteen moninaisuuden.
Työssämme voimme käyttää luovuutta ja innovoida uutta. Työtä voi tehdä niin itsenäisesti kuin tiimissä. Tiimistä löytyy aina apua ja kysyä saa. Tiimimme on todella asiantunteva: jokaisella meistä on erilainen tausta ja tuomme yhteiseen pöytään oman osaamisemme.
Parasta on, kun saamme toteuttaa laadukkaita, tarpeellisia ja toivottuja koulutuksia monialaisille ammattilaisille ja auttaa pohdelaisia osaamisen kehittämisen kysymyksissä. Koemme, että teemme merkityksellistä työtä ammattilaisten ja viime kädessä asiakkaiden ja potilaiden parhaaksi tukemalla osaajiamme heidän arjessaan.
Mikä tiimissänne on parasta?
Meillä on upea työporukka: työkaverilta saa aina tukea ja yhteistyö sujuu hyvin! Ilmapiiri on avoin, kannustava, luottamuksellinen ja uskaltava. Työkaverille uskaltaa aina soittaa ja kysyä hölmöjäkin asioita. Pohdimme yhdessä ongelmatilanteita ja mietimme niihin ratkaisuja. Monialaisesta tiimistämme löytyy osaamista – ja huumoriakin – joka lähtöön! Jaksamme aina piristää toisiamme, vitsailla ja nauraa. Ja sitten jatketaan taas tosissaan töitä. Esihenkilön näkökulmasta tiimi on ihanteellinen: tiimiläiset ovat hyvin itseohjautuvia ja innovatiivisia.
Minkälainen Pohde on työpaikkana?
Ison organisaation edut ovat positiivisia. Toki työtä on paljon, koska moni asia on vielä keskeneräinen. Pohde on valtavan suuri organisaatio, joka toimii laajalla alueella. Kuitenkin erilaisten osaamisen kehittämisen osa-alueiden edistäminen on käynnistynyt hyvin jo Pohteen ensimmäisen vuoden aikana. Jatkossa voimme vahvistaa osaamistamme kehittymällä entistä paremmiksi siinä, miten kohdentaa ja hyödyntää olemassa olevaa asiantuntemusta. Ei ole tarpeen tietää kaikkea itse.
Oleellista on, että tietää, keneltä kysyä apua tai neuvoja. Iso organisaatio asettaa myös haasteita esimerkiksi tiedon saavutettavuudelle. Kaikkia toiveita ei ole mahdollista toteuttaa heti eikä kaikkien toiveisiin voida vastata. Vaikka kyseessä on suuri työnantaja, niin Pohteen sisältä löytyy inhimillisyyttä ja ystävällisiä ihmisiä.
Milloin koette ylpeyttä työstänne?
Silloin, kun olemme voineet olla tukena toimialueille ja pystyneet auttamaan Pohteen ammattilaisia ja esihenkilöitä arjen kiireiden keskellä. Työmme avulla pyrimme luomaan jotain uutta. Tuntuu mukavalta, kun koulutusjärjestelyt ovat sujuneet hyvin ja olemme saaneet olla osana ihmisten oppimisprosessia. Käytännössä työmme on usein myös ongelmanratkaisua: on palkitsevaa, kun saamme asiat toimimaan tai tilanteet ratkaistua nopeasti.
Koulutustilaisuuksien aikana on hienoa nähdä, kuinka ihmiset innostuvat oppimaan uutta ja ottamaan haltuun uusia taitoja. Koulutuspäivien jälkeen osallistujilta saatu hyvä palaute tuntuu myös mukavalta: olemme saaneet aikaan jotain, josta on ollut iloa ja hyötyä. Jokaisen kannattaa arvostaa osaamistaan ja olla siitä ylpeä.
Mikä on haastavinta työssänne?
Osaamisen kehittämisen vastuualueen työ on vielä hieman tuntematonta pohdelaisille. Usein koulutuskalenteri sekoitetaan esimerkiksi tapahtumakalenteriin. Olisi tärkeää, että koulutukset löytyvät koulutuskalenterista ja niihin ilmoittaudutaan koulutuskalenterin kautta. Hyvinvointialuettamme johdetaan tiedolla, joten on tärkeää, että koulutukset löytyvät tietojärjestelmistä.
Lisäksi tarvitaan paljon tietoisuuden kasvattamista ja käytänteiden juurruttamista. Paljon koulutuksia jää vielä järjestelmien ulkopuolelle. Koulutuskalenteriin merkityistä koulutuksista saamme korvausta työllisyysrahastosta. Koulutuskalenterin kautta koulutukset tulevat näkyviin myös koulutuksen käyneen Pohteen työntekijän koulutuskortille. Osa koulutuksista on lakisääteisiä, joten on todella tärkeää, että niiden suorittaminen kirjautuu ylös työntekijän tietoihin.
Mitä teille tulee mieleen sanasta pohde?
Siniset tähdet! Pohteessa on hohdetta! Pohteen parhaat osaajat ovat valmiina loistamaan ja jakamaan osaamistaan yhteiseen hyvään Pohteen ammattilaisten ja alueen asukkaiden parhaaksi. Pohde-sanasta tulee mieleen myös ponnistus, sisukkuus ja yhteistä toimintaa kannatteleva voima.