Työskentelen Raahessa vanhalla seminaarialueella Mediasauna-nimisen työpajan ohjaajana. Olen Mediasaunan ainoa työntekijä ja vastaan sen toiminnasta. Meillä on täällä seminaarin alueella kuusi eri ammattialoihin liittyvää työpajaa: Mediasauna on graafiseen suunnitteluun ja audiovisuaaliseen viestintään syventyvä paja.
Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?
Mediasaunan toiminta alkoi virallisesti jo vuonna 2015. Olen ollut mukana toiminnassa alusta asti, lukuun ottamatta äitiys- ja vanhempainvapaita. Meillä käy kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Mediasaunassa he saavat työkokemusta ja pääsevät opettelemaan työelämätaitoja, kokeilemaan käytännössä millaista luova työ voi olla. Ammatillisen osaamisen kerryttämisen lisäksi sosiaalisten tilanteiden ja säännöllisen päivärytmin harjoittelu on tärkeää. Mediasaunan toimintaan voi osallistua, vaikka asiakkaalla ei olisi koulutusta luovilta aloilta.
”Kaikilla työkavereillani on rautaista ammattitaitoa ja korkea työmoraali. En koe olevani yksin. Arvostan heitä todella paljon.”
Normaalisti tulen töihin puoli kahdeksalta. Ensimmäiseksi laitan tietokoneen päälle ja käyn läpi sähköpostit. Kahvin laitan myös tippumaan. Asiakkaat tulevat yleensä kello 8–9 välillä. Varmistan, että heillä kaikilla on tekemistä. Monet heistä tekevät jotain omaa projektia, joka voisi edistää työpaikan tai opiskelupaikan saamista. Moni asiakas toimii aika itsenäisesti ja osaa perusasiat tarvittavilla ohjelmistoilla.
Koska minulla on graafisen alan osaamista, voin auttaa asiakkaita heidän töissään, kertoa ammattilaisena mielipiteeni ja antaa vinkkejä, miten he voisivat kehittää omia töitään. Toisten asiakkaiden kanssa lähdemme liikkeelle aivan perusteista, jolloin ohjausta tarvitaan enemmän. Sekä minä että asiakkaamme voimme tehdä graafista suunnittelua tai valokuvausta myös muille kuntouttavan työtoiminnan pajoille ja Pohteen toimijoille.
Olen huomannut, että tällaiset toimeksiannot motivoivat asiakkaitamme. Tehtävien suunnittelu ja jokaisen asiakkaan henkilökohtaisten tavoitteiden ja myös haasteiden huomioiminen vaatii paljon ajatustyötä. Asiakkaat lähtevät pajalta kolmeen mennessä, ja itse pyrin lähtemään puoli neljän aikoihin.
Ohjaamisen lisäksi minua työllistävät myös PTV-päivittäjän tehtävät.
Mitkä ovat työsi parhaat puolet?
Saan itse vaikuttaa paljon siihen, minkälaista Mediasaunan työpajatoiminta on. Vaikka olen ainoa ohjaaja Mediasaunalla, niin koen työssäni yhteisöllisyyttä: samassa talossa olevien muiden työpajojen ohjaajat ovat minulle läheisiä. Minusta on mielenkiintoista, kun ympärillä on töissä eri ammattialojen edustajia. Jos satun sairastumaan, esimerkiksi IT-pajan ohjaaja voi tuurata minua työssäni. On myös erittäin palkitsevaa, kun pajan asiakas kuntoutuu siinä määrin, että on valmis hakeutumaan koulutukseen tai pystyy etenemään työelämään.
Mikä työyhteisössäsi on parasta?
Me kaikki työpajojen ohjaajat pyöritämme pajatoimintaa omalla tyylillämme. Jokaisella on rautaista ammattitaitoa ja korkea työmoraali. En koe olevani yksin. Arvostan työkavereitani todella paljon.
Mitä teet vapaa-aikanasi?
Pystyn nykyään jättämään työasiat työpaikalle. Minulla on kaksi pientä lasta, joten vapaa-aikani menee perheen parissa. Iltaisin tykkään lukea, katsoa sarjoja, virkata tai lenkkeillä. Olen myös harrastanut twerkkaamista kolmisen vuotta. Tykkään lajista paljon – mielestäni se on aivan mahtava hikeä nostattava harrastus ja tuo mukavaa vaihtelua päätetyölle.
Miltä tuntuu olla Pohteella?
Siirtyminen Pohteelle on tuntunut vähän oudolta. Tässä meidän rakennuksessamme on edelleen myös Raahen kaupungin työntekijöitä, joiden kanssa olen ollut paljon samojen asioiden äärellä aiemmin. Nyt koen, että en enää voi puhua heille niin avoimesti työasioista.
Toisaalta taas työverkostoni on kasvanut: esimerkiksi aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajat ovat tulleet tutummiksi ja yhteistyö heidän kanssaan on syventynyt. Myös muut Raahen ja lähikuntien työpajat ovat tulleet tutummaksi, sillä meillä on säännöllisiä yhteisiä tiimipalavereja koko Rannikon alueen aikuissosiaalityön toimijoiden kanssa. Ymmärrys Pohteen tarjoamista palveluista on avartunut.
Minä ja asiakkaamme olemme harmitelleet, että nyt Pohteen aikana asiakkaille ei enää kustanneta lounasta päivän aikana. Osalle heistä se on ollut päivän ainoa lämmin ateria. Yhteinen ateriointi lisäsi myös yhteisöllisyyttä. Olen huomannut, että yhteisen ruokailun loppuminen on vaikuttanut asiakkaiden hyvinvointiin ja mielenterveyteen negatiivisesti.
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta pohde?
No ehkä ensimmäiseksi mieleen juolahtaa puhti: muutosvaiheessa tarvitaan myös puhtia meiltä kaikilta!