Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella järjestetään ympärivuorokautista sosiaali- ja kriisipäivystystä tällä hetkellä kahdessa toimipisteessä: Oulun yksikössä ja Jokilaaksojen yksikössä Oulaisissa. Koillismaan alueella sosiaali- ja kriisipäivystystä järjestetään virka-ajan ulkopuolisena varallaolona.
Neuvotteluesityksen mukaan sosiaali- ja kriisipäivystys keskitettäisiin jatkossa siten, että Oulun toimipisteestä johdetaan koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystystä.
Esitys perustuu yksikkökohtaisiin kustannuksiin, tehtävämääriin sekä henkilöstön saatavuuteen. Jokilaaksojen yksikön yksikkökohtaiset kustannukset ovat korkeat ja tehtävämäärät ovat pienet ympärivuorokautisen yksikön ylläpitämiseen. Myös henkilöstön saatavuus Jokilaaksojen yksikköön on haastavaa.
Sosiaali- ja kriisipäivystys on järjestettävä ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen yhteydessä
Sosiaali- ja kriisipäivystys on lakisääteistä palvelua, joka auttaa kiireellisessä sosiaalisen avun tarpeessa sekä antaa kriisiapua järkyttävissä elämäntilanteissa ympäri vuorokauden. Sosiaali- ja kriisipäivystystä on järjestettävä terveydenhuoltolaissa tarkoitetun laajan ympärivuorokautisen päivystysyksikön yhteydessä ja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen yhteydessä.
Maan hallituksen kehysriihessä määrittelemien linjausten mukaan Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa ei olisi jatkossa mahdollista järjestää perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä, vaan alueen asukkaiden ympärivuorokautinen päivystys toteutettaisiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa.
Muutokset tehdään vuoden loppuun mennessä
Nyt alkavat yhteistoimintaneuvottelut koskevat 11 sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävissä työskentelevää henkilöä. Heille tarjotaan ensisijaisesti heidän nykyistä työsopimustaan tai virkamääräystään vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole tarjolla, työnantaja voi tarjota työntekijälle myös muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole tarjolla, tai jos henkilö ei ole vastaan tarjottua työtä, se voi johtaa työsuhteen päättymiseen tai työsopimuksen osa-aikaistamiseen.
Myös henkilöstön valmius siirtyä työskentelemään toiseen toimipisteeseen voi vaikuttaa neuvottelujen lopputulokseen.
Muutokset tehdään vuoden loppuun mennessä.
Pohde tiedottaa neuvottelutuloksesta neuvottelujen päätyttyä.
Leena Mämmi-Laukka
Mari Saari-Somero
Henkilöstöpäällikkö (HRM)