Painehaavojen ennaltaehkäisy
Painehaava on paikallinen ihon ja/tai sen alla olevan kudoksen vaurio. Se sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kohdalla, ja sen aiheuttaja on paine tai paine ja venytys yhdessä. Painehaavojen ennaltaehkäisy on tärkeä osa terveydenhuoltoa, erityisesti liikuntarajoitteisilla ja paljon apua tarvitsevilla henkilöillä. Painehaavoista aiheutuu monenlaista inhimillistä haittaa ja rajoitteita elämään. Lisäksi painehaavoista aiheutuu isot terveydenhuollon kustannukset vuosittain.
Yksi tärkeimmistä keinoista painehaavojen ehkäisyssä on säännöllinen liikkuminen ja asennon vaihtaminen. Iho on hyvä tarkistaa säännöllisesti, erityisesti paineen alaisilla alueilla, kuten ristiluussa, kyynärpäissä ja kantapäissä. Ihon huolellinen hoito on olennainen osa painehaavojen ennaltaehkäisyä. Iho tulisi pitää puhtaana ja kuivana.
Tarkoituksenmukaisten apuvälineiden, kuten makuualustan ja istuintyynyn käyttö vähentää painehaavariskiä. Käytössä olevien apuvälineiden, kuten rannelastan, polvituen ja pyörätuolin osalta tulee ihoa tarkkailla mahdollisten punoitusten ja painaumien osalta. Myös epäsopivat vaatteet ja jalkineet voivat aiheuttaa painehaavoja.
Hyvä ravitsemus ja riittävä nesteytys ovat avainasemassa ihon terveyden ylläpitämisessä. Proteiinipitoinen ruokavalio tukee kudosten paranemista ja riittävä nesteen saanti auttaa pitämään ihon kosteana ja joustavana, jolloin myös painehaavariski pienenee.
Tehokkaan painehaavojen ennaltaehkäisyn varmistamiseksi tulee ammattilaisten ja asiakkaiden olla tietoisia painehaavojen riskeistä ja ennaltaehkäisymenetelmistä. Yhtenäiset toimintamallit ja koulutus ohjaavat tunnistamaan riskitekijöitä ja toimimaan ajoissa ennen haavojen syntymistä.
Painehaavojen ennaltaehkäisy vaatii usein moniammatillista lähestymistapaa, jossa yhteistyötä tekevät muun muassa hoitajat, lääkärit, ravitsemusterapeutit sekä fysio- ja toimintaterapeutit. Yhteistyö auttaa kehittämään yhtenäisiä toimintamalleja ja toimimaan potilaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Lisätietoja painehaavojen ennaltaehkäisystä
Pohteen Ehkäise painehaava ja tunnista riski -toimintamalli
STOP painehaavolle –video epuap.org
Tekstin kirjoittamisessa on hyödynnetty tekoälyä sekä yllä mainittuja materiaaleja.