Kehityskeskustelu edistää osaamisen kehittymistä, motivaatiota ja sitoutumista

Julkaistu

Esihenkilöiden yksi tärkeä tehtävä on osaamisen johtaminen, mutta jääkö siihen aikaa tai priorisoidaanko sitä? Osaamisen johtamisen avulla asetetaan tavoitteet, ennakoidaan osaamistarpeita, arvioidaan nykyistä osaamista, varmistetaan riittävät osaamisen resurssit ja tehdään suunnitelmia yksilöiden osaamisen kehittämiseksi ja urasuunnitelmien tukemiseksi.

Vuosi sitten otimme Pohteella käyttöön kehityskeskustelun, työsuorituksen arvioinnin ja tavoitteiden seurannan sähköiset lomakkeet osaamisen johtamisen tueksi.

Ensimmäisen vuoden aikana sähköisillä lomakkeilla käytiin keskusteluja koko henkilöstöstä noin 35 % kanssa. Määrä vaihteli suuresti muun muassa yksikön koosta ja käynnissä olevista muutoksista johtuen. On aina helpompaa johtaa osaamista, jos henkilöitä on vähän, tehtävät ovat samankaltaisia tai yksikössä ei ole meneillään suuria muutoksia.

Yksilökohtaisten kehityskeskustelujen lisäksi käytetään ryhmäkeskusteluja, perehdytysohjelmia ja tavoitteiden saavuttamisen seurantaa. Näissäkin osaamisen johtamisen toimintamalleissa tulee huomioida yksilön omat tavoitteet ja urasuunnitelmat sekä se, että henkilökohtaiset tavoitteet ovat organisaation tavoitteiden saavuttamista tukevia.

Ennen kehityskeskustelua on tarpeen tunnistaa nykyinen osaaminen, osaamisvajeet ja tarpeet organisaation näkökulmasta. Erityisesti eläköityminen ja muu poistuma, millä voi olla vaikutusta osaamisen määrään, tulee ennakoida. Strategisten tavoitteiden asettaminen toiminnalle ja niiden edellyttämälle osaamiselle on tarpeen ennen työntekijöiden osaamisen ja työsuorituksen arviointeja. Joissakin yksiköissä tehdään säännöllisesti osaamiskartoituksia nykytilan tunnistamiseksi.

Kehityskeskustelun tärkein tavoite on kohtaaminen esihenkilön ja työntekijän kanssa. Kehityskeskustelulle tulisi varata riittävästi aikaa, jotta osaamisesta ja esimerkiksi työssä jaksamista tukevista tekijöistä voidaan keskustella. Myös työsuorituksen arviointi sekä työntekijän että esihenkilön toimesta on tärkeää, jotta voidaan nostaa uusia tavoitteita. Tavoitteiden tulee olla selkeitä, mitattavia, saavutettavia, olennaisia ja aikaan sidottuja. Tavoitteiden saavuttamisen seuranta tapahtuu viimeistään seuraavassa keskustelussa. Kehityskeskustelu parhaimmillaan edistää osaamisen kehittymistä, motivaation lisääntymistä ja sitoutumista työhön ja organisaatioon.

Eija Hukkanen

Eija Hukkanen työskentelee Pohteella osaamispäällikkönä Osaamisen kehittämisen vastuualueella.