Pohteen hoidon jatkuvuusmallin kehittäminen

Julkaistu

Pohteella hoidon jatkuvuuden kehittämistyö aloitettiin RRP2-hankkeessa elokuussa 2023. Jo ennen tuota muutamissa Pohteen sosiaali- ja terveyskeskuksissa alueen asukkaille oli nimetty omalääkärit ja hoidon jatkuvuuden kehittämistyö oli aloitettu. Pohteen hoidon jatkuvuuden kehittämistyö jatkuu RRP-hankkeissa vuoden 2025 loppuun saakka, mutta kehittäminen jatkuu yksiköissä myös hankeajan päättymisen jälkeen.

Käynnissä olevassa kehittämistyössä edistetään hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoa koko Pohteen alueella. Kehittämistyössä mukana ovat jokaisesta sosiaali- ja terveyskeskuksesta kehittäjätyöntekijöistä ja esihenkilöistä koostuvat kehittäjätiimit sekä koko yksikön henkilöstö. Pohteen hoidon jatkuvuusmallin käyttöönotolla tavoitellaan parempaa hoidon jatkuvuutta ja sitä kautta hoidon saatavuuden paranemista. Hoidon jatkuvuusmallissa keskeistä on asiakkaan ja ammattilaisen välisen hoitosuhteen jatkuvuus. Hoidon jatkuvuudella saavutetaan tutkitusti sekä terveys- että kustannushyötyjä. Pohteella osana hoidon jatkuvuusmallin kehittämistyötä tarkastellaan myös ammattilaisten välisiä yhteistyökäytäntöjä ja näin muodostetaan asiakkaalle sujuvampi palvelupolku.

Ensimmäinen askel hoidon jatkuvuusmallin käyttöönotossa on nimetä sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaille potilastietojärjestelmään omalääkärit. Omalääkäreitä nimettäessä aiemmat pitkäaikaiset hoitosuhteet säilytetään. Tähän mennessä omalääkärit on nimetty jo 70 prosentille Pohteen asukkaista.

Teknisen nimeämisen jälkeen on aika keskittyä toiminnan kehittämiseen. Hoitotyön hoidon jatkuvuutta edistetään nimeämällä omalääkäri-omahoitaja-työparit, jotka työskentelevät yhteisten asiakkaiden parissa. Toimintaa kehitetään niin, että ensivaiheessa vähintäänkin paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat ja monisairaat ohjautuisivat samoille tutuille ammattilaisille.

Kehittämisen tilanneseurantaa ja välitavoitteiden asettamista

Hanke tukee sosiaali- ja terveyskeskuksissa tehtävää kehittämistyötä monin tavoin. Projektisuunnittelijat vetävät jokaisen yksikön kehittäjätiimille 3-4 viikon välein seurantapalaverin, jossa käydään läpi kehittämisen tilannekatsaus, pohditaan kehitteillä olevia asioita ja asetetaan tavoitteet seuraaville viikoille. Seurantapalavereissa edistetään myös moniammatillista kehittämistä, joten mukaan kutsutaan tarpeen mukaan edustajia kuntoutuksesta, aikuissosiaalipalveluista sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista.

RRP-hankkeen alusta asti kaikki Pohteen hoidon jatkuvuuden kehittämisessä mukana olevat kehittäjätiimit ovat kokoontuneet kuukausittain yhteisten teemojen äärelle. Aluksi mukana yhteisissä tapaamisissa olivat kehittäjätiimit kaikista Pohteen sosiaali- ja terveyskeskusten vastaanottopalveluista. Kehittämisen laajentuessa eri toimialueille myös osallistujien määrä on kasvanut. Nyt mukana on kehittäjiä ja esihenkilöitä terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen lisäksi kuntoutuksesta, mielenterveys- ja päihdepalveluista sekä aikuissosiaalipalveluista. Kokoontumisissa kehittäjät ja esihenkilöt ovat päässeet kuulemaan lyhyitä puheenvuoroja kehittämiseen liittyvistä aiheista sekä keskustelemaan ja vaihtamaan ideoita yhdessä.

Hankkeessa olemme valmistelleet erilaisia materiaaleja yksiköiden kehittämistyön tueksi ja osallistuneet vastaanottojen yksikkökokouksiin ja kehittämistilaisuuksiin niin etänä kuin paikan päälläkin. Tapaamiset yksiköiden työntekijöiden kanssa ovat olleet antoisia ja yksiköistä on tullut niistä hyvää palautetta.

Pohteella hoidon jatkuvuuden edistämisessä ollaan kansallisesti tarkastellen pitkällä. Olemme saaneet yhteydenottoja muilta hyvinvointialueilta, Pohteen hoidon jatkuvuuden kehittämisestä ollaan kiinnostuneita ja meiltä halutaan vinkkejä hoidon jatkuvuuden kehittämistyöhön. Olemme päässeet kertomaan Pohteen hoidon jatkuvuusmallin kehittämistyöstä useamman hyvinvointialueen edustajille ja yhteistyö jatkuu kehittämisen edetessä.

Projektisuunnittelijana hoidon jatkuvuuden kehittämisessä olen päässyt työskentelemään eri puolilla Pohdetta toimivien rautaisten ammattilaisten kanssa. On ollut hienoa huomata, kuinka haasteista huolimatta, yksiköissä viedään kehittämistä innolla eteenpäin. Olen saanut olla mukana iloitsemassa monesta tärkeästä kehitysaskeleesta, joita Pohteen vastaanotoilla on saavutettu. Toki mukaan on mahtunut myös hetkiä, jolloin kaikki ei ole sujunut suunnitelmien mukaan. Yhdessä haasteet on kuitenkin taklattu ja eteneminen kohti tavoitetta on jatkunut. On hieno olla mukana tekemässä merkityksellistä ja ajankohtaista kehittämistyötä edelläkävijöiden joukossa.

Lisätietoja RRP-hankkeista

Hoidon jatkuvuutta kehitetään Pohteella osana RRP2- ja RRP4-hankkeita. Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Euroopan unionin rahoittama -logo NextGenerationEU

Teija Lopakka

Teija Lopakka työskentelee projektisuunnittelijana RRP2- ja RRP4-hankkeissa.