Pienten lasten RS-virusinfektioiden ehkäisy aloitetaan Pohteen alueella

Julkaistu
Suomessa alkaa loka-marraskuussa uudenlaisen RS-virusinfektioilta suojaavan vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen kaikille alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille sekä vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tämän vasta-aineen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamista vakavista sairastumisista ja sairaalahoidoista imeväisikäisillä.

RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. Suomessa noin 1000 alle yksivuotiasta lasta joutuu vuosittain sairaalahoitoon RSV-infektion vuoksi. Vakavan taudin riski on erityisen suuri alle 3 kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista noin 15 % tarvitsee tehohoitoa sairaalassa.

Nirsevimabi ehkäisee tehokkaasti RSV-infektioita

RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosina kehitetty pitkävaikutteinen vasta-aine nirsevimabi. Se voidaan antaa jo vastasyntyneelle, ja se antaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakauden ajaksi. Valmiste on hyvin turvallinen. Se ollut käytössä talven 2023–2024 aikana useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 % RSV:n aiheuttamista sairaalahoidoista.

Vasta-aineen antaminen Pohteen alueella

Suomessa nirsevimabia tullaan tarjoamaan talvikaudella 2024–25 kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä niille, jotka ovat epidemian alkaessa alle 3 kuukauden ikäisiä. Tämän lisäksi nirsevimabia tarjotaan tiettyihin vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Riskiryhmiin kuuluvat:

  • Pikkukeskoset (alle 29 raskausviikolla syntyneet)
  • Kaikki ennenaikaisesti syntyneet (alle 37 raskausviikolla) jos perheessä on toinen alle 6 vuoden ikäinen lapsi
  • Leikattava tai synnynnäinen sydänvika tai -sairaus
  • Vaikea immuunivaje
  • Downin oireyhtymä.

”Nirsevimabi annetaan yhtenä pistoksena lihakseen. Kaikki Pohteen alueella RSV-kauden aikana syntyvät vauvat saavat sen pian syntymän jälkeen OYSissa ja vanhemmat vauvat neuvolakäynnillä”, kertoo lastentautiopin professori Terhi Ruuska-Loewald Oulun yliopistosta.

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten päivystyksen ja infektio-osaston osastonylilääkäri Niko Paalanne pitää nirsevimabin käyttöönottoa yhtenä tärkeimmistä edistysaskelista lasten infektiotautien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. ”Tämä tulee merkittävästi vähentämään lasten infektioiden vuoksi tarvittavaa sairaalahoitoa. Valmiste on sekä tehokas että turvallinen, ja suosittelen sitä lämpimästi perheille”, Paalanne toteaa.