Jatko-ohjaus
- Elintavat
Pohteen prosessinomainen elintapaohjaus
Prosessinomainen elintapaneuvonta on yksilöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaiheittain etenevää. Tuki ja seuranta kestävät pidempään ja sisältävät useita tapaamiskertoja. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella prosessinomainen elintapaneuvonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elintapoihin.
Pohjois-Pohjanmaan alueella prosessinomaista elintapaneuvontaa toteu… Näytä lisää
Prosessinomainen elintapaneuvonta on yksilöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaiheittain etenevää. Tuki ja seuranta kestävät pidempään ja sisältävät useita tapaamiskertoja. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella prosessinomainen elintapaneuvonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elintapoihin.
Pohjois-Pohjanmaan alueella prosessinomaista elintapaneuvontaa toteutetaan terveyden ja sairaanhoidon palveluissa sekä kuntien liikuntaneuvonnassa. Asiakkaan hoitoon osallistuvat tarvittaessa lääkärit, ravitsemusterapeutit, fysioterapeutit tai psykiatrinen sairaanhoitaja.
Omaolo Terveystarkastus
Prosessinomaiseen elintapaohjaukseen ohjaudutaan Omaolon terveystarkastuksen täyttämisen perusteella.
Asiakassegmentoinnin mukaisesti asiakas ohjautuu joko Pohteen tai kunnan liikuntaneuvonnan elintapaohjaukseen tai omaehtoisiin itsehoito-ohjelmiin. Jos asiakas ei sovellu etäohjaukseen asiakkaalle tarjotaan mahdollisuutta elintapaohjaukseen keskitetyissä sosiaali- ja terveyskeskuksissa, joissa elintapaohjaajat työskentelevät. Toteutus tapahtuu yksilöohjauksena 3 käyntikerran mallilla.
Pohteen prosessinomaisessa elintapaohjauksessa asiakkaan ohjauksessa on mahdollisuus hyödyntää Hyvinvointia elintavoilla -digipolkua, työskentely pohjautuu HOT-lyhytterapeuttiseen menetelmään.
Tietoisku HOT-työotteesta asiakkaalle
- Kuvataan asiakkaalle, millaista työskentelyä hän on aloittamassa ja keskeiset HOT-työskentelyn periaatteet sen jälkeen, kun asiakas on ehtinyt kertoa jotain itsestään ja ongelmistaan.
- Tärkein päämäärä on auttaa asiakasta elämään elinvoimaista ja merkityksellistä elämää. Tämän tavoitteen tukemiseksi selkeytetään aluksi mitä pohjimmiltaan ja aidosti asiakas haluaa elämältään. Mikä on asiakkaalle tärkeää ja merkityksellistä ja mistä hän välittää syvällä sisimmässään?
- Toinen päämäärä on opettaa taitoja, jotka auttavat kohtaamaan uudella, joustavammalla tavalla epämiellyttäviä tai tuskaisia ajatuksia ja tunteita. Näiden taitojen avulla on helpompi toteuttaa itselle tärkeitä asioita ja tavoitteita ja kokea elämä mielekkääksi.
- Luvassa on myös omatoimista työskentelyä tapaamisten välissä, koska oppiminen ei tapahdu keskustelemalla, vaan pitkälti harjoittelemalla.
- Joka tapaamisen lopussa on tärkeä asettaa pieni käyttäytymistavoite, jonka avulla voi edistää elämää, jollaista asiakas haluaa elää.
- Läsnäoloharjoitukset ovat osa työskentelyä, koska vain niiden avulla voi muuttaa suhdetta vaikeisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Keskustelu ja oivallukset eivät vahvista tätä taitoa.
Liikuntaneuvoja
Asiakas ohjataan liikuntaneuvontaan, kun asiakkaan liikuntaneuvontaan ohjaamiseen joku / jotkut kriteerit täyttyvät.
Kriteerit ovat:
- Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat
- BMI 25-35 (lievä tai merkittävä lihavuus)
- Ylipainoon tai lihavuuteen liittyviä oireettomia riskitekijöitä, kuten kohonnut verenpaine tai maksa-arvot, heikentynyt paastosokeri ym.
- Lieviä fyysisiä oireita, joiden takia ei kuitenkaan ole tarvetta lääketieteelliselle hoidolle (hengenahdistus kohtuukuormitteisessa rasituksessa, lieviä tule-oireita, väsymystä ym.)
- Sairauksien hoito perusterveydenhuollossa, kun asiakkaalla on todettu ylipainoon/lihavuuteen liittyviä liitännäissairauksia, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa. kuten kohonnut rr, tyypin 2 diabetes, uniapnea, nivelrikko) ja elintapaohjaus kunnan liikuntaneuvonnassa, jos BMI alle 35.
Tavoitteena liikuntaneuvonnalla on tukea asiakasta, joka kaipaa lisää liikettä arkeen tai muutoksia elintapoihinsa. Liikuntaneuvonta on maksuton palvelu, joka voi tapahtua etänä tai lähitapaamisena.
Liikuntaneuvonnassa keskustellaan asiakkaan omien tarpeiden mukaisesti liikuntaan, ravitsemukseen, uneen tai muihin hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Tapaaminen voi olla myös liikuntalajeihin tutustuminen esimerkiksi kuntosalille. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääntyminen.
Kunnissa, joissa on käytössä Lifecare-potilastietojärjestelmä, liikuntaneuvontakäynnit kirjataan LIIKUN-lehdelle.
Kun ohjaat asiakkaan liikuntaneuvontaan sovitun käytännön mukaisesti:
- Kirjaaminen tehdään LC:ssa rinnakkaisnäkymänä LIIKUN-lehdelle Eskossa ERITYIS-näkymälle.
- LIIKUN lehden rinnakkaiskirjauksessa tulee olla tarpeenmukaiset esitiedot, liikuntatausta, terveydelliset rajoitukset, liikunta-neuvonnan tarve/tavoitteet. Lisäksi kirjaus suosituksesta ”Tehty asiakkaan luvalla lähete liikuntaneuvontaan”.
- Varaa aika liikuntaneuvontaan TAI laita viesti liikuntaneuvontaan turvasähköpostilla: asiakkaan nimi, puhelinnumero, sähköposti ja tarpeenmukaiset esitiedot, liikuntatausta, terveydelliset rajoitukset, liikuntaneuvonnan tarve/tavoitteet.
- Jos asiakas ohjautuu liikuntaneuvontaan tai itsehoitoon: Tee 9-12 kk päähän kontrollilähete (Kol, trigly, HDL, LDL, fP-Gluk).
- Ohjaa asiakas varaamaan aika laboratorioon ja katsomaan vastaukset Kanta-palvelusta.
Lääkäri
Osallistuu asiakkaan sairauden hoitoon tai diagnosointiin sekä lihavuuden lääke- ja leikkaushoidon arviointiin. Tarkista asiakkaan omalääkäri ja konsultoi häntä. Jos omalääkäriä ei ole merkitty, voit konsultoida tai varata asiakkaalle ajan videovastaanotolle digitaaliseen sotekeskukseen.
Lihavuuden hoidon lääkityksen aloituksesta konsultoidaan omalääkäriä/digitaalisen sotekeskuksen lääkäriä. Jos konsultaation perusteella ei ole estettä lääkityksen aloitukseen, varataan etävastaanottoaika.
Tutustu tarkemmin lihavuuslääkityksen aloitukseen tai lihavuusleikkaukseen Reittiksen Elintavat-sivuilla Painonhallinnan osiossa.
Ravitsemusterapeutti
Pohteen ravitsemusterapeutti osallistuu ryhmämuotoiseen prosessinomaiseen elintapaohjaukseen. Lisäksi hän osallistuu elintapaohjausasiakkaan hoitoon Pohteella sovituin kriteerein.
Ohje Pohteen elintapaohjauksen asiantuntijoille
Raveli-ajanvarauskirja toimii ravitsemusterapeutin ryhmän ohjauksessa. Ravitsemusterapeutille ilmoitetaan LifeCare-viestillä alkavista ryhmistä ja ryhmänohjauspäivämäärästä, jotta he osaavat varata ajan ohjaukseen ja sopia ohjausvastuusta. Lisää asiakas etarav-ajanvarauskirjalle ryhmänohjauspäivälle.
Katso ravitsemusterapeuttien lähetekriteerit ja ohjaustiedot Ilonasta.
Fysioterapeutti
Asiakas ohjataan fysioterapeutille, jos asiakkaan tilanteessa esiintyy työ- ja toimintakyvyn rajoite tai rajoitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi toimintaa estävä/häiritsevä kipu, liikerajoitteet nivelissä tai vaikeus nousta ylös matalalta tasolta, jonka vuoksi asiakas ei voi osallistua kodin ulkopuolisiin toimintoihin turvallisesti.
Fysioterapeutti käyttää asiakkaan tilanteen arvioimiseen tarpeenmukaisia mittareita ja testejä. Arvioinnin perusteella sovitaan asiakkaan kanssa yhdessä tavoitteet kuntoutukselle.
Fysioterapiassa voidaan käyttää esimerkiksi kuormituksen hallinnan keinoja, lääkkeettömiä kivunhallintamenetelmiä sekä yksilöllisiä harjoitteita (vahvistavat/mobilisoivat/venyttävät). Tavoitteena fysioterapialle on helpottaa rajoitteita tai niiden vaikutusta asiakkaan toimintakykyyn.
Fysioterapeutti voi ohjata asiakasta hyödyntämään tilanteessaan kuntoutuksen aluepalveluiden omia ryhmätoimintoja tietyin kriteerein tai hyödyntämään paikallisia liikuntapalveluita.
Fysioterapeutin rooli aikuisen asiakkaan elintapaohjauksessa on fyysisten rajoitteiden arvioinnissa, niiden kuntoutuksessa ja jatkosuunnitelman teossa, jonka jälkeen liikuntaneuvoja ottaa roolin asiakkaan pidempiaikaisesta ohjauksesta.
Syömishäiriöyksikkö
Pohteen Syömishäiriöyksikkö tarjoaa ammattilaisille ravitsemusterapeuttien konsultaatiota kerran viikossa syömishäiriöpotilaiden hoitoon ja ravitsemukseen. Konsultaation perusteella voidaan tarvittaessa varata aika ravitsemusterapeutille.
Alaikäisten konsultaatiot keskiviikkoisin klo 8:30-9:30, Henna Kallio
Täysi-ikäisten konsultaatiot maanantaisin klo 14-15:30, Terhi Jokelainen
Jos syömishäiriö-oire kuten ahmintaoire ei 6 kuukauden ohjatulla hoidolla ole hallinnassa, konsultoi lääkäriä lähetteestä syömishäiriöyksikköön. Hae puhelinnumero konsultoitavalle ammattilaiselle Pohteen sisäisen puhelinluettelon avulla.
Jos koet, että potilaan psyykkinen tila on merkittävämmin häiriintynyt tai epäilet esimerkiksi selkeää masennusta ja/tai ahdistuneisuutta tai selkeää syömishäiriötä, sinun on perusteltua arvioida kokonaistilannetta ensisijaisesti näiden ongelmien näkökulmasta.
Voit ohjata asiakkaita Miepä-palveluihin OmaPohde-chatin kautta.
Asiakas ei aina tarvitse prosessinomaista elintapaohjauksen palvelua, vaan voi hyötyä erilaisesta matalan kynnyksen toiminnasta, jota järjestöt ja kunnat tarjoavat. Reittiksen verkkosivuilta voit tarkastella asiakkaan tarpeeseen soveltuvaa elintapaohjausta tukevaa palvelua ja toimintaa.
Reittiksen hakutoiminnon avulla voit kartoittaa asiakkaalle soveltuvat järjestöjen, seurakuntien tai kuntien tarjoamat palvelut ja tapahtumat.
Hyvinvointilähetteeseen kerätään yksilölliset tarpeet huomioiden sopivat monialaiset palvelut ja tulostetaan lähete asiakkaalle tai lähetetään se sähköpostiin.
Jatko-ohjauksesta tehdään tarvittava kirjaus potilas-/asiakas-tietojärjestelmään.