Aivoterveys
- Elintavat
Hoida aivojasi ja muistiasi
Elintapamme vaikuttavat vahvasti aivojemme terveyteen. Huolehtimalla hyvinvointimme kaikista osa-alueista tuemme myös aivojen toimintakykyä ja ehkäisemme myös muistisairauksia.
Harrastaminen on monipuolista ravintoa aivoille. Kun hyödynnämme opittuja taitoja, omaksumme uutta ja innostumme oppimisesta, ne virkistävät mieltä ja tuovat mielihyvää. Älylliset haasteet, elinikäinen oppiminen j… Näytä lisää
Elintapamme vaikuttavat vahvasti aivojemme terveyteen. Huolehtimalla hyvinvointimme kaikista osa-alueista tuemme myös aivojen toimintakykyä ja ehkäisemme myös muistisairauksia.
Harrastaminen on monipuolista ravintoa aivoille. Kun hyödynnämme opittuja taitoja, omaksumme uutta ja innostumme oppimisesta, ne virkistävät mieltä ja tuovat mielihyvää. Älylliset haasteet, elinikäinen oppiminen ja aktiivinen sosiaalinen elämä luovat uusia hermosolujen yhteyksiä. Mitä enemmän aivojaan elinaikanaan käyttää, sitä vastustuskykyisemmät ne ovat muistisairauksia vastaan. Sosiaalinen aktiivisuus edistää aivojen terveyttä: se auttaa muun muassa hallitsemaan stressiä, ehkäisee masentuneisuutta ja yksinäisyyttä. Sosiaalisiin suhteisiin liittyvät harrastukset, kulttuuri ja liikunta piristävät mieltä sekä virkistävät aivoja ja muistia.
Elämäntilanne ja aivojen kuormittuneisuus vaikuttavat siihen, kuinka paljon aktivointia tarvitaan.
Näytä vähemmänAivotyö vaatii huolenpitoa
Työelämän vaatimukset haastavat aivojamme enemmän kuin koskaan. Aivot ovat keskeinen työväline monella alalla, ja niiden hyvinvoinnista on syytä pitää huolta siinä missä fyysisestä jaksamisestakin. Kognitiivinen aivoterveys viittaa aivojen tiedonkäsittelykykyyn, muistiin, keskittymiseen ja oppimiseen, ja sen tukeminen edellyttää sekä henkilökohtaisia että työyhteisön ratkaisuja.
Kognitiivisen ergonomian merkitys
Aivotyö vaatii keskittymiskykyä, uuden tiedon omaksumista, ongelmanratkaisua ja luovuutta. Työmuistimme kapasiteetti on rajallinen, ja jatkuvat keskeytykset, multitaskaaminen ja kiire voivat heikentää kognitiivista suorituskykyä. Työympäristön ja -tapojen suunnittelulla voidaan parantaa aivoterveyttä ja vähentää kognitiivista kuormitusta.
Keskeiset aivoterveyttä tukevat tekijät työelämässä
- Keskittymisrauha: Vältä multitaskaamista ja keskeytyksiä. Suunnittele työpäiväsi ja varaa aikaa keskittymistä vaativille tehtäville.
- Työympäristön optimointi: Hyödynnä vastamelukuulokkeita, työrauha-aikoja ja mahdollisuuksien mukaan hiljaisia työtiloja.
- Tehtävien hallinta: Kirjaa keskeneräiset tehtävät ylös ja järjestä ne tärkeysjärjestykseen vähentääksesi kognitiivista kuormitusta.
- Palautuminen ja tauotus: Pidä mikrotaukoja, hyödynnä lyhyitä happihyppelyitä ja varmista riittävä uni ja vapaa-ajan palautuminen.
- Työpaikan yhteiset pelisäännöt: Sopikaa tiimin kesken keskeytysten hallinnasta, hybridityön pelisäännöistä ja kokouskäytännöistä.
Aivoterveyttä tukevat elintavat
Aivot tarvitsevat riittävää unta, monipuolista ravintoa ja liikuntaa toimiakseen optimaalisesti. Säännöllinen liikunta edistää verenkiertoa ja tukee muistia, ja terveellinen ruokavalio auttaa aivosoluja toimimaan tehokkaasti. Riittävä uni on välttämätöntä tiedonkäsittelyn ja palautumisen kannalta.
Aivoterveyden tukeminen työelämässä ei ole vain yksilön vastuulla, vaan työyhteisöllä ja esihenkilöillä on myös merkittävä rooli. Kognitiivinen ergonomia, riittävä palautuminen ja selkeät työkäytännöt tukevat sekä yksilön hyvinvointia että työtehokkuutta. Aivoterveydestä huolehtiminen on sijoitus työkykyyn ja jaksamiseen nyt ja tulevaisuudessa.
Työikäisenä aivoterveytesi ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää työkyvyn, mielenterveyden sekä yleisen hyvinvoinnin kannalta. Informaatioyhteiskunnan haasteet, kuten jatkuva kuormitus ja palautumisen puute, voivat lisätä riskiä aivosairauksille ja uupumukselle. Aivoliiton sivustolta löydät kattavasti tietoa ja käytännön vinkkejä, joiden avulla voit tukea aivojesi terveyttä arjessa. Tutustu esimerkiksi aivoergonomian merkitykseen työssä, unen tärkeyteen sekä yhteisöllisyyden vahvistamiseen, jotta voit tehdä tietoisia valintoja aivoterveytesi edistämiseksi
Pidä huolta aivoterveydestäsi – vahvista muistia ja ajattelua
Aivot kaipaavat huolenpitoa koko elämän ajan. Ikääntyessä muisti ja muu ajattelutoiminta voivat muuttua, mutta omilla valinnoilla voi tukea aivoterveyttä ja pitää mieli virkeänä.
Muisti ja kognitiivinen toiminta ikääntyessä
Muistitoiminta kattaa monia erilaisia taitoja, kuten mieleen painamisen, muistissa säilyttämisen ja muistista palauttamisen. Normaaliin ikääntymiseen liittyy pieniä muutoksia muistissa ja oppimisessa, mutta aivot ovat muovautuvat koko elämän ajan.
Voit vahvistaa muistiasi ja muita ajattelun taitoja monin keinoin:
- Aivotreenit: Pulmatehtävät, sanapelit ja muistiharjoitukset tukevat muistia ja ajattelua.
- Monipuolinen arki: Uusien asioiden oppiminen, keskustelut ja harrastukset aktivoivat aivoja.
- Fyysinen aktiivisuus: Liikunta tukee verenkiertoa ja edistää aivojen hyvinvointia.
- Sosiaalinen elämä: Vuorovaikutus toisten kanssa auttaa pitämään mieliä liikkeessä.
- Hyvä uni ja ravinto: Levollinen uni ja monipuolinen ruokavalio tukevat aivojen toimintaa.
Muistiharjoittelu vahvistaa kognitiivisia taitoja
Säännöllinen muistiharjoittelu auttaa pitämään muistitoiminnan vireänä. Aivot rakastavat kulttuuria, palapelejä, ristikoita, musiikkia, taidetta, opiskelua, lukemista, rutiineista poikkeamista eli kaikkea, missä ne joutuvat jumppaamaan hermosolujaan. Erilaiset pelit ovat omiaan aivojen aktivointiin, kun jännitys ja yhteisöllisyys yhdistyvät tekniseen suoritukseen. Hyviä esimerkkejä ovat erilaiset tieto- ja keskustelupelit, kuten Trivial Pursuit ja Alias sekä strategisempaan ajatteluun pyrkivä shakki.
Myös muistipelit, palapelit ja ulkopelit, kuten mölkky ovat sopivia aivoharjoitteluun. Tärkeää on tekemisen säännöllisyys, riittävä haastavuus ja tekemisen mielekkyys sekä siitä saatava ilo.
Älypää on ilmainen pelisivusto, jossa on monia aivojen eri osa-alueita haastavia tehtäviä. Minipelien pelaaminen on nopeaa, ja koska kaikki tapahtuu suoraan selaimessa, ei laitteiden käyttöjärjestelmien tutkimiseen tarvitse kuluttaa aikaa ja vaivaa.
Älypää pelisivusto (Älypää.fi)
Älypää aivojumppa viisiottelu sisältää matemaattisia tehtäviä, muistia vaativia haasteita, kielellistä lahjakkuutta, logiikan käyttöä ja tilan hahmotustaitoa
Aivojumppa viisiottelu (Älypää.com)
Muistipuisto® on helppokäyttöinen ja innostava verkkosivusto, joka sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Muistipuisto on kehitetty yhteistyössä Miina Sillanpään Säätiön ja Muistiliiton kanssa. Se kokoaa yhteen runsaasti aivoterveyttä tukevaa käytännön tekemistä. Sivusto on tarkoitettu kaikille aivoterveydestään kiinnostuneille.
Muistipuisto (Muistipuisto.fi)
Muistiliiton sivuilta löydät vinkkejä aivojen aktivoimiseen.
Aivojen aktivointi (Muistiliitto.fi)
Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan liikunta vaikuttaa välittömästi myös muistiin. Tutkimuksissa on huomattu, että koehenkilöt oppivat paremmin, muistivat uutta ja kykenivät palauttamaan tehokkaammin mieleensä vanhaa silloin, jos he olivat liikkuneet juuri ennen tutkimusta. Lue lisää:
Mielekkäät harrastukset hoitavat aivoterveyttä (Aivoliitto.fi)
Finger-toimintamalli on luotu ikääntyvien muisti- ja ajattelutoimintojen tukemiseksi. Se sisältää viisi osa-aluetta:
- Terveellinen ruoka
- Säännöllinen liikunta
- Aivojen aktivointi
- Sosiaalinen aktiivisuus
- Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden (verenpaine, kolesteroli, verensokeri) hallinta.
Tietoa Finger-toimintamallista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: